Plaats een advertentie

Tour de France 2021: samenvatting van de achttiende etappe

juli 15, 2021
Tour de France 2021: samenvatting van de achttiende etappe

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op VeloNews

Tadej Pogačar won de 18e etappe van de Tour de France 2021 door als eerste de klim naar Luz Ardiden te beklimmen, met een explosieve aanval die zijn rivalen niet konden volgen.

Voor Pogačar is het de tweede ritzege op rij.

Met een briljante aanval op 700 meter van de finish nam de gele trui snel afstand van Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) en Richard Carapaz (Ineos Grenadiers).

"Het is ongelooflijk, ja. Na gisteren weet ik het niet, maar ik voelde me goed en ik ben echt blij met de overwinning," zei Pogačar. "Ja, natuurlijk, het is al een spel voor mij sinds ik begon. Ik speel het graag."

pogacar-2021-stage-18-tour-de-france-jpg

Met een handvol bonificatieseconden en een klassementsplaats in zijn zak, reageerde Vingegaard snel op de opmars van de gele trui en sprong hij voor Carapaz uit om de waardevolle tijdbonus veilig te stellen. Met zijn tweede plaats in de etappe breidde de Jumbo Visma-renner zijn voorsprong op Carapaz uit tot zes seconden.

"Vandaag was echt een heel zware etappe; natuurlijk ben ik heel, heel blij met hoe het ging, Pogačar won maar ik ben tweede in de etappe. Maar ik ben super, super blij om mijn tweede plaats te behouden; het is ongelooflijk," zei Vingegaard. "Ik was in staat om Carapaz te volgen, ik had niet mijn beste dag en ik twijfelde een beetje aan mezelf, maar ik was in staat om aan het einde te volgen, en dat is ongelooflijk."

Met de dubbele punten voor de top finish, nam Pogačar de leiding in de strijd om de bolletjestrui. Net als in 2020 heeft de jonge Sloveen nu de gele trui, de bolletjestrui en de witte trui.

Hoe het gebeurde


Van de 144 starters in de 18e etappe in Pau werden in de eerste 100 kilometer op heuvelachtig terrein verschillende pogingen ondernomen om een kopgroep te vormen, maar niets hield stand.

Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick-Step), Matej Mohorič (Bahrain-Victorious), Chris Juul Jensen (Team BikeExchange), Sean Bennett (Qhubeka-NextHash) en Pierre-Luc Périchon (Cofidis) vormden een kopgroep die goed genoeg samenwerkte om een voorsprong van 97 seconden op te bouwen.

Groen zien

cavendish-2021-stage-18-tour-de-france-jpg

Juul Jenson liet de kopgroep in de steek en keerde terug naar het peloton om zich bij ploegmaat Michael Matthews te voegen bij de komende tussensprint.

Bij de tussensprint met nog 66 km te gaan, kwam Deceuninck-Quick-Step voor Mark Cavendish in de groene trui voor meer sprintpunten.

Micahel Mørkøv (Deceuninck-Quick-Step) leidde Cavendish en hij slaagde erin een verzwakkende Matthews voor te blijven, terwijl Sonny Colbrelli (Bahrain-Victorious) werd overrompeld en niet op tijd reageerde om mee te gaan.

Mørkøv bleef Matthews voor om de Australiër meer punten te ontzeggen in de strijd om de groene trui. Daarmee was de strijd om de groene trui zo goed als beslist en hoeft Cavendish alleen nog maar Parijs in te rollen om zijn tweede groene trui uit zijn carrière te winnen.

Klimmen buiten klassement

tourmalet-2021-stage-18-tour-de-france-jpg

Aan de voet van de Col du Tourmalet had de kopgroep een voorsprong van slechts 45 seconden toen de gele trui en zijn teamgenoten van UAE Team Emirates naar voren kwamen en de controle over de wedstrijd overnamen.

Op de klim ontsnapten Mohorič (UAE-Team Emirates), in de trui van de Sloveense nationale kampioen, en Alaphilippe in de trui van de wereldkampioen aan Bennett en Périchon.

UAE Team Emirates leidt het peloton op de gevreesde hors categorie klim, terwijl achter hen Tim Declercq de vier-man Deceuninck-Quick-Step brigade leidt die zich ontfermt over de leider in de groene trui.

Tussen Alaphilippe en Périchon zaten vier renners: Pierre Latour (Team TotalEnergies), Kenny Elissonde (Trek-Segafredo), Pierre Rolland (B&B Hotels) en Valentin Madouas (Groupama-FDJ). Dit kwartet had een achterstand van 45 seconden op de twee leiders en een halve minuut op het peloton.

Richie Porte (Ineos Grenadiers), derde in het algemeen klassement van de Tour 2020, vond het tempo op de Tourmalet te hoog en viel weg uit de groep vooraan in het peloton.

Alaphilippe en Périchon kregen het gezelschap van Ruben Guerreiro (EF Education-Nippo), Latour, Elissonde, David Gaudu, Valentin Madouas (Groupama-FDJ), Omar Fraile en Ion Izaguirre (Astana - Premier Tech), maar amper 500 meter verder viel Mohorič samen met Latour weg uit het peloton, terwijl Alaphilippe een hard ritme inzette en de achtervolging inzette op zo'n 40 seconden van de Ineos Grenadiers.

Na veel werk in de kopgroep brak Alaphilippe uiteindelijk op 3 km voor de top van de Tourmalet en liet Gaudu, Latour en Guerrero achter aan de kop van de wedstrijd.

Latour kwam als eerste over de top van de Tourmalet en kreeg een speciale bonus van 5.000 dollar.

Michael Woods viel aan en nam Wout Poels (Bahrain Victorious) mee vooraan het peloton op 1 km van de top terwijl de twee streden voor de resterende KOM-punten.

Rigoberto Urán, aangevoerd door zijn EF Education-Nippo-ploegmaats, leed op de eerste twee HC-klimmen en zag de race verder gaan zonder hem.

Gaudu reed weg van Latour in het eerste deel van de afdaling tegen de wind in, terwijl Alaphilippe, die tijdens de beklimming van de Tourmalet afstand had genomen, zich weer vooraan de achtervolgers kon nestelen.

gaudu-2021-stage-18-tour-de-france-jpg

Gaudu daalde alleen af in de vallei terwijl de achtervolgende groepen met de gele trui zich achter hem verzamelden.

Urán, die nog steeds aan het vechten was, zat in een groep van 13 man op ongeveer 90 seconden van de groep van de gele trui. De Colombiaan gleed voor de slotklim naar Luz Ardiden af naar de 6e plaats in het virtuele algemeen klassement.

Aan de voet van de slotklim had Gaudu slechts 15 seconden voorsprong op de groep van de maillot jaune.

Poels, die de wit-rode KOM-trui droeg, werd op de slotklim met nog 10 km te gaan gelost toen Gaudu werd teruggepakt door het peloton, dat nog steeds werd aangevoerd door Ineos Grenadiers. Zijn voorsprong in het puntenklassement kwam in gevaar door toedoen van de Sloveense leider in de race.

Carapaz volgde zijn ploeggenoten van Ineos Grenadiers, die nog steeds vooraan in de hoofdgroep reden, terwijl Vingegaard vooraan in het veld vastzat aan het wiel van zijn ploegmaat Wout van Aert.

De vierde man in het algemeen klassement, Ben O'Connor (AG2R-Citroën), die Urán op een afstand had gezet, zat vooraan samen met 16 andere renners, waaronder alle topfavorieten.

De Ineos Grenadiers stonden nog steeds bovenaan, met Tao Geoghegan Hart die het meeste werk deed. Hij leidde Jonathan Castoviejo, die Carapaz meenam, die net voor de groep van de gele trui zat, terwijl Poels zich een weg baande naar de achterkant van die groep.

Het tempo van de Ineos Grenadiers was te hoog voor Alexey Lutsenko (Astana-Premier Tech) en van Aert, en de twee braken weg uit de kopgroep. Rafal Majka ging naar voren in de wedstrijd om het tempo op te drijven en zijn ploegleider in de gele trui te zetten.

luz-ardiden-2021-stage-18-tour-de-france-jpg

De UAE Team Emirates-rijders werden op de voet gevolgd door Jumbo Visma-rijders Sepp Kuss en Vingegaard.

Vingegaard kwam in het wiel van Carapaz en schaduwde hem naar de vlag met nog 3 km te gaan.

Pogačar viel aan, waardoor Kuss en Vingegaard even in de problemen kwamen. Maar toen Enric Mas (Movistar) en Carapaz op de aanval reageerden, reageerden de Amerikaan en zijn ploegmaat in de witte trui en kwamen samen terug met de leider in de Tour de France.

Met nog 2 km te gaan, reden Kuss, Vingagaard, Pogacar, Mas en Carapaz weg van de rest van het peloton.

Dan Martin (Israel Start-Up Nation) - die een deel van de etappe actief was geweest om KOM-punten te pakken - viel aan vanuit de achtervolgende groep, op 18 seconden van de leidende vijf.

Kuss probeerde in de slotkilometer de gele trui uit te putten, maar kon Pogačar niet afschudden.

Mas ging in de aanval toen Kuss er met minder dan 800 meter te gaan vandoor ging, maar de gele trui counterde en nam de controle over de race met Carapaz en Vingegaard in de achtervolging.

Op 700m ging Pogačar in de aanval met een enorme klim. Vingegaard en Carapaz namen afstand van Mas, en zo verdeelde het podium zich.

Dicht achter, Woods en Kuss zetten de achtervolging in op Mas.

"Ik ben blij na al het werk dat het team heeft gedaan, ik had graag geprobeerd de etappe te winnen maar ik was er niet helemaal bij op het einde, maar ik ben blij dat we dicht bij het podium zijn in Parijs," zei Carapaz. De etappe was erg zwaar, hij was snel en als team wilden we proberen de etappe te winnen. We waren in de strijd; we gaven 100 procent, maar er waren vandaag mensen sterker dan wij, maar ik heb geen tijd verloren. Daar kan ik niet teleurgesteld over zijn."

Wat gebeurt er nu?

Etappe 19 gaat over 207 km van Maurenx naar Libourne en is een dag voor de sprinters als ontsnappingen kunnen worden bedwongen. De laatste 30 km van de race gaan over heuvelachtige wegen en worden pas vlakker met nog 8 km te gaan.

Deze etappe is een van de twee kansen voor Mark Cavendish om zich als wielerlegende te vereeuwigen en de 35e Tour de France-etappezege uit zijn carrière op zijn naam te schrijven.


Foto`s: ASO/Aurélien Vialatte & Charly Lopez

Blijf op de hoogte van al het nieuws en uitslagen van de Tour de France hier, op BikeExchange.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief