Plaats een advertentie

Tour de France 2021: samenvatting van de achtste etappe

juli 03, 2021
Tour de France 2021: samenvatting van de achtste etappe

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op VeloNews

Tadej Pogačar (VAE Emiraten) heeft zaterdag in de Alpen de concurrentie verpletterd.

De titelverdediger van de Tour de France versnelde twee keer om alle favorieten te laten vallen en schudde vervolgens Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) van zijn wiel met 30 km te gaan. Pogačar dweilde vervolgens de verspreide restanten van het peloton bij elkaar en pakte alle vluchters, behalve Dylan Teuns (Bahrain Victorious), die een indrukwekkende etappezege pakte.

Teuns had een aanval van Michael Woods (Israel Start Up Nation) afgeslagen voordat hij de Canadees inhaalde en de achtervolging van Woods, Pogačar en Ion Izagirre (Astana-Premier Tech) afsloeg om zijn tweede Tour-ritzege te pakken.

"Het is super geweldig. Ik had een moeilijk jaar dit jaar, ik had doelen maar ik kwam nooit in de buurt. Eindelijk kan ik het nu vieren," zei Teuns.

"Dit was een aandenken aan mijn opa die vlak voor de Tour overleed. Daarom wees ik naar de hemel," vervolgde hij met tranen in zijn ogen. "We hadden de begrafenis een paar dagen voor de Tour, dus het was behoorlijk emotioneel in die laatste 10 kilometer."

teuns-stage-acht-2021-tour-de-france-jpg

Izagirre eindigde tweede in de etappe, met Woods als derde. Pogačar eindigde als vierde en gaat zondag de tweede etappe van het Alpenweekend in met een voorsprong van 1:48 minuten.

Mathieu van der Poel hield stand tot de voorlaatste beklimming van de bergfinish alvorens hij zijn wielen verloor en zijn gele trui moest afstaan. Geraint Thomas en Primož Roglic verloren ook hun algemene hoop. De twee geblesseerde ex-favorieten vielen al vroeg in de etappe uit en verloren veel tijd.

Pogačar viel aan vanuit de groep met nog 30 kilometer te gaan en liet zijn grootste rivaal Richard Carapaz achter zich.

De titelverdediger ploegde zich door de restanten van de 20-koppige kopgroep van de etappe en reed een voorsprong van meer dan vier minuten bij elkaar. Pogačar kon alle vluchters inhalen, maar was niet in staat om de vliegende Teuns in de afdaling naar Le Grand-Bornand te achterhalen. Hij koos ervoor om over de verregende wegen naar de veiligheid te rijden in plaats van te pushen voor zijn tweede etappezege.

Thomas, Roglič storten vroeg neer


Geraint Thomas was een van de vroege offers van een snelle start van de race. De Welshman verloor contact in de eerste kilometers van de bergopwaartse start en sloot de Grupetto met een aantal UAE Emirates sprinters en renners.

Primož Roglič was de volgende en verloor terrein op een ongecategoriseerde hobbel na 30 kilometer. Nadat Roglič vrijdag een handvol tijd had verloren, kwam hij terug in de laatste groep op de weg en naderde zijn voormalige GC rivaal Thomas, die 10 minuten achterstand had. Nadat Thomas en Roglič aan de race begonnen als top mededingers voor het geel, zijn hun ritten eindelijk voorbij.

Wegloper gaat als VAE Emiraten gedwongen worden te achtervolgen

grupetto-stage-eight-2021-tour-de-france-jpg

Na 40 kilometer van aanvallen, tegenaanvallen en splitsingen in het peloton, reed Wout Poels weg van de leiders op de Copponex klim. De Nederlander reed ongeveer 10 km alleen voorop voordat een grote groep met Sepp Kuss, Dylan Teuns, Michael Woods, Simon Yates, Jonathan Castroviejo en Nairo Quintana een kopgroep van 20 man vormde.

Het peloton van de favorieten brak pas rond 80 kilometer in een hectische wedstrijd, waarin Wout van Aert keer op keer in het offensief ging.

Ondanks het feit dat UAE Emirates in de minderheid was na het verlies van twee renners in het begin van de etappe, voelde het zich verplicht om de achtervolging in te zetten, terwijl Ineos doorging met het excuus dat het een ploegmaat in de kopgroep had. Na de zwakte van het team in de etappe van vrijdag, legde Davide Formolo voor UAE Emirates de hamer neer op Romme om Pogačar op te stellen voor de raketaanval, die Carapaz liet vallen en de hele kopgroep inhaalde.

Woods and Teuns hit the road

Soren Kragh Andersen was met nog ongeveer 40 km te gaan uit de groep weggerukt en zette de achtervolging in op de leider in het klassement.

Woods achtervolgde hem en passeerde de Deen voordat hij alleen over de top van de Romme-klim kwam. Teuns slaagde erin Woods op de top van de Colombiere-klim in te halen alvorens de ISN-kapitein te laten vallen en alleen naar de finish te rijden.

De Belg leek het risico te lopen gegrepen te worden door de vliegende Pogačar, maar de Sloveen gaf gas terug in de lange, natte afdaling en bezorgde Teuns de overwinning in alweer een memorabele etappe van de Tour van dit jaar.

pogacar-stage-eight-2021-tour-de-france-jpg

Mathieu van der Poel en Wout van Aert overleefden de voorlaatste beklimming van de dag en overleefden daarmee meer bergen dan menigeen had kunnen vermoeden.

Maar uiteindelijk brak het rubber op de 10 procent klimmetjes van de Romme en gleden de twee klassementsrenners uit het peloton terwijl de gele trui van zijn brede schouders gleed. Van Aert bleef aandringen, in een poging om zijn positie in het klassement te behouden. Maar met Pogačar op sleeptouw staat van Aert nu 1:48 achter als tweede algemeen.


*Foto's: A.S.O./Charly Lopez

Blijf op de hoogte van de Tour de France

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief