Plaats een advertentie

Ronde van Frankrijk 2020: Terugblik op de tweede etappe.

augustus 31, 2020
Ronde van Frankrijk 2020: Terugblik op de tweede etappe.

Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick-Step) pakte de overwinning en wekte de hoop van zijn land in de Tour de France etappe 2 op zondag.

De Fransman versloeg Adam Yates (Mitchelton-Scott) en Marc Hirschi (Sunweb) in een driedubbele sprint in Nice nadat het trio in de laatste 10 kilometer van de etappe was uitgeschakeld.

Alaphilippe had de beslissende actie in de laatste 10 kilometer van de etappe ingezet door op de slotklim aan te vallen en zijn twee rivalen knock-out te slaan. Zijn ritwinst laat hem ook vier seconden achter in de gele trui, met Yates op de tweede plaats overall.

"Het is een heel speciaal gevoel om deze etappe van de Tour te winnen," zei Alaphilippe. "Het is een heel bijzonder jaar. Ik heb heel hard gewerkt. Ik ben serieus doorgegaan. Ik ben erg, erg blij om te winnen vandaag. Ik weet gewoon niet wat ik moet zeggen."

De ritwinst was Alapphilippe's vijfde Ronde-overwinning naast de twee die hij vorig jaar claimde, waar hij ook 14 dagen lang de gele trui droeg en de Franse dromen van een Ronde-overwinning oplichtte. Alaphilippe had het bergachtige parcours van zondag voorspeld als etappe-overwinning, en inderdaad de 28-jarige hield zich aan zijn belofte en droeg de etappe op aan zijn vader, die eerder dit jaar overleed.

stage2_recap_alaphilippe-_a-s-o-alex_broadway-png
Photo Credit: A.S.O./Thomas Maheux.

Alaphilippe heeft lang gezegd dat hij niet het algemene doel nastreeft, maar dat hij in plaats daarvan probeert om etappes te activeren. Maar hij zal zijn prijs niet zo gemakkelijk opgeven.

"Ik ben hier niet om te vechten voor het GC," zei hij. "Het dragen van de gele trui vervult me met enorme trots. Je moet het verdedigen. Het is de Tour de France... Dus ik zal het verdedigen met alles wat ik heb, maar je moet realistisch zijn... "Maar ik ben niet klaar om het morgen terug te geven."

Yates wil ook de Tour eindigen met etappe-overwinningen en hij was blij met zijn dag.

"Ik ben blij met mijn derde," zei Yates na het podium. "Niemand wilde daar aan het hoofd staan. Ik heb de team in de winter verteld dat ik in de eerste week agressief wilde zijn en me bij de Tour wilde aansluiten. Dat hebben ze me nooit eerder laten doen. Dus hier zijn we dan, het ging best goed."

Tour de France stage 2 could make for a nervous final. Image: ASO

Sunday made for a tough day of climbing, packing nearly 3,800m of ascent. Photo Credit: ASO

Matteo Trentin (CCC-Team), Peter Sagan (Bora Hansgrohe), Kasper Asgreen (Deceuninck-Quick Step) en Toms Skujins (Trek-Segafredo) behoorden tot de acht die in een vroege pauze gingen. Na het inhalen van de aangeboden tussensprint punten op slechts 16 km na de start van de etappe, viel Trentin terug in de groep en liet hij er zeven voorin zitten.

Na een grote dag in de bergen en een pijnlijk lichaam na een etappe vol valpartijen op zaterdag, kon het peloton de eerste twee categorie 1 beklimmingen onder een helderblauwe hemel inhalen. Sagan viel uit tijdens de pauze op de Col de Turini, de tweede pas van de dag, omdat de resterende ontsnapten drie tot vier minuten achterbleven bij het oversteken van de top.

Na de chaotische etappe van zaterdag, zag de beruchte lange en verraderlijke afdaling van de Turini een jumbo viskeuze massa op de top van de paal om de race veilig naar beneden te leiden in de smalle haarspeldbochten van de 1600 meter lange klim.

stage2_recap_hero-_a-s-o-alex_broadway-png

Photo Credit: A.S.O./Alex Broadway.

Op de eerste van de laatste twee beklimmingen werd het zeskoppige peloton uiteindelijk opgetild toen het peloton accelereerde in afwachting van de steile openingsschansen van de Col d'Eze.

De jonge Amerikaan Nielson Powless (EF Pro Cycling) gooide de dobbelstenen op de Eze met een korte schermutseling voor het front, voordat hij werd ingehaald door het snel krimpende peloton als de Deceuninck-Quick-Step en vervolgens Jumbo-Visma, terwijl andere GC-teams zich achter hem verzamelden voor een andere moeilijke afdaling door de kronkelende straten van het centrum van Nice.

Quick-Step nam de korte kicker van de Quatre Chemins weer in handen, terwijl Alaphilippe gevaarlijk op de loer lag in het tweede wiel.

"Ik heb de team gevraagd om heel hard voor me te werken op de slotklim, want er waren niet veel renners meer over", zei Alaphilippe na afloop van de etappe. "Ik heb alles gegeven omdat ik niets te verliezen heb."

Alalphilippe maakte zijn zet halverwege de klim, waarbij Hirshi de brug overstak en Jumbo-Visma en Ineos Grenadiers het veld 10 seconden achter zich lieten.

Adam Yates was de volgende in de rij, overbrugde de aanvallers en stal vervolgens de beschikbare bonusseconden op de top toen hij Alaphilippe op de lijn sprong.

Ineos Grenadiers leidde het peloton in de afdaling 20 seconden achter de koplopers, terwijl Alaphilippe, Yates en Hirschi samen de laatste vlakke run naar de finish in het centrum van Nice maakten.

stage2_recap_alaphilippe_jersey-_a-s-o-alex_broadway-png

Photo Credit: A.S.O./Alex Broadway.

Het trio ging onder de rode draken door en begon het kat-en-muisspel voor de sprint, toen het peloton snel terrein won.

Alaphilippe liet het tot de allerlaatste seconde achter zich om zijn winnende doelpunt te scoren toen het peloton op slechts 100 meter afstand weer in het zicht kwam. De Fransman begon bij Adam Yates en omcirkelde de Britten, die zich kort daarna distantieerden. Hirschi nam Alaphilippe mee naar de finishlijn toen de twee bijna klaar waren, maar Alaphilippe had de benen om de afstand te overbruggen en het podium op te gaan.

GC-leider Alexander Kristoff (UAE-Team Emirates) kwam enkele minuten nadat de gedrongen sprinter in de groep naar huis was gereden, terug.

Hero Image ©Kristof Ramon

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief