Plaats een advertentie

Tour de France 2020: Evaluatie van de twintigste etappe

september 20, 2020
Tour de France 2020: Evaluatie van de twintigste etappe

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op VeloNews.com.

Tadej Pogačar (UAE-Team Emirates) begon zaterdag aan de tijdrit van zijn leven om een achterstand van 57 seconden op Primož Roglič (Jumbo-Visma) te overbruggen en de algemene overwinning in de Tour de France te behalen.

De 21-jarige domineerde de 36-kilometer test om de etappe te winnen en de runner-up Tom Dumoulin 1:21 te verslaan.

De ongelooflijke prestatie van Pogačar leidde hem naar de top van de GC met 59 seconden en verzekerde hem van de gele, witte en polka dot-truien. Het optreden van de 21-jarige is een van de meest dramatische keerpunten in de geschiedenis van de Tour de France sinds het drama Greg LeMond - Laurent Fignon in 1989.

"Ik weet niet wat ik moet zeggen," zei Pogačar na de race. "Ik weet niet wanneer ik dat zal krijgen, maar ik ben echt trots op het team. Ze hebben er zoveel moeite voor gedaan en het is een droom om de gele trui op de laatste dag te bemachtigen. We hebben het vanaf het begin gedroomd en we hebben het bereikt en het is verbazingwekkend.

"Het was niet alleen ik, het was het hele team, omdat we de verkenning deden," ging hij verder. "Ik kende elke bocht, elk gat in de weg, ik wist waar ik moest versnellen."

kramon_tourdefrance2020_st20_15037-jpg

Pogačar reed een zelfverzekerde en vlotte race en stormde door de vlakke start van de tijdrit, van de starthelling in Lure tot een betere ronde in tegenstelling tot Roglič, voordat hij zijn Sloveense rivaal in de beklimming wegvaagde.

"Ik luisterde naar mijn radio op het vlakke gedeelte, en op de klim hoorde ik niets van de radio omdat de fans te luid waren en ik geen tijdsgaten kreeg, niets. Ik kende de klim heel goed en ging gewoon vol gas van onder naar boven.

De uitstekende prestatie van Pogačar komt tot uiting in zijn debuut in de Tour de France, een wedstrijd waarin hij vaak in de minderheid was omdat zijn ploeg werd overvallen door blessures van de renners. De wedstrijd was pas zijn tweede grote Tour nadat hij vorig jaar als derde eindigde in de Vuelta a España.

"Eigenlijk was het gewoon mijn droom om in de Tour de France te zijn, en nu droom ik ervan om hier te zijn en te winnen," zei hij. "Dat is ongelooflijk."

De wedstrijd werd de eerste 30 km over een vlakker parcours gehouden voor een angstaanjagende klim van 6 km naar de finish bij de Planche des Belles Filles. Na de beklimming en al zo'n 20 seconden langzamer dan de tijd van Pogačar, begonnen de lichten van hoop voor de gele trui van Roglič uit te gaan zodra hij van zijn TT-fiets overschakelde op een wegversie, verre van de soepelste verandering van de dag te zijn.

Het leek erop dat Roglič tijdens de klim in de problemen kwam omdat hij vaak uit het zadel reed en ver van zijn gebruikelijke zittende hoge cadans stijl. Hij verloor veel tijd tijdens de klim en met nog vier kilometer te gaan was hij opgetild naar de tweede plaats in het virtuele klassement. De 30-jarige werd steeds bleker en slordiger toen hij de race van hem zag wegglijden en ongeveer een minuut verloor op de klim naar de Planche des Belles Filles in Pogačar.

kramon_tourdefrance2020_st20_15049-jpg

Roglič stak de lijn over en stortte neer op de grond terwijl zijn team zich om hem heen verzamelde en de schok absorbeerde.

"Ik heb duidelijk niet hard genoeg geduwd. Zo was het," zei Roglič. "Ik was gewoon meer en meer machteloos... Ik heb het tot het einde toe gedaan.

Roglič eindigde de etappe op de vijfde plaats, 1:56 achter Pogačar, en op de tweede plaats achter het klassement, die de wedstrijd sinds etappe 9 had geleid.

"We zullen zien [hoe ik hiermee omga]," zei hij. "Toch kan ik tevreden zijn met het resultaat en de wedstrijd die we hier hebben laten zien, dus laten we eens kijken naar de positieve aspecten.

In een andere klap voor Jumbo Visma scheurde Pogačar de ritwinst weg van Jumbo Visma-renner Tom Dumoulin, die slechts enkele minuten eerder een betere tijd had neergezet dan zijn ploeggenoot Wout van Aert, die de etappe als vierde finishte.

kramon_tourdefrance2020_st20_14195-jpg

Richie Porte (Trek-Segafredo) gebruikte ook een sterrit om derde te worden op het podium. Zijn race tegen de klok was genoeg om van de vierde naar de derde plaats te gaan, na meer dan 90 seconden achterstand op Miguel Ángel López (Astana), die de dag op het podium begon.

Door zijn slechte prestaties daalde de Colombiaan van de derde naar de zesde plaats in het algemeen klassement. Mikel Landa (Bahrein-McLaren) en Enric Mas (Movistar) stegen respectievelijk naar de vierde en vijfde plaats.

De Tour de France van Ineos Grenadiers eindigde met een dalende trend. Na het verlies van titelverdediger Egan Bernal voordat hij met Michal Kwiatkowski een emotionele etappe-overwinning behaalde, werd de hoop van Richard Carapaz om het bergklassement te winnen door de verwoestende rit van Pogačar tenietgedaan.

De Ecuadoriaan was de etappe in de wedstrijd voor de bolletjestrui begonnen met een tweepunts voorsprong op Pogačar, maar het snelle stijgsnelheid van de Sloveen zorgde ervoor dat hij de maximale bergpunten scoorde en zo ook het bergklassement won.


Imagery ©Kristof Ramon

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief