Plaats een advertentie

Tour de France 2020: Terugblik op de eenentwintigste etappe

september 21, 2020
Tour de France 2020: Terugblik op de eenentwintigste etappe

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op VeloNews.com

De Tour de France eindigde in Parijs op zondag toen Sam Bennett (Deceuninck-Quick-Step) de massasprint op de Champs-Élysées won.

Tadej Pogačar kwam veilig over de finish met zijn vijf overgebleven UAE Team Emirates renners en werd de jongste Tourkampioen na de Tweede Wereldoorlog op slechts 21-jarige leeftijd.

Met zijn overtuigende overwinning op Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) en Mads Pedersen (Trek-Segafredo) op de Champs-Élysées verzekerde Bennett zich van de groene trui, waarmee een einde kwam aan de lange overheersende rol van Sagan in het puntenklassement.

kramon_tourdefrance2020_st21_15970-jpg

"Ik kan je niet vertellen hoe opgewonden ik ben," zei Bennett na het podium. "Groene trui, de kampioenschappen, het Wereldkampioenschap sprint. Ik had nooit gedacht dat ik deze etappe zou winnen. Om het te maken met mijn droomteam, ze zijn fantastisch, het is gewoon zo geweldig dat ik iedereen genoeg kan bedanken.

Bennett had in de tweede helft van de wedstrijd een hevige strijd met Sagan om de groene trui, nadat hij ook de tiende etappe op Île de Ré had gewonnen. Sagans en Bora-Hansgrohe hebben Bennett de afgelopen weken onder druk gezet, hoewel de Ierse "wolf pack" ploeg hun sprinter trouw bleef en hem door etappes leidde waar hij op afstand werd gehouden door de inspanningen van de Duitse ploeg.

Bennett heeft zich in eerdere wedstrijden met Bora-Hansgrohe aan de zijlijn geplaatst en heeft zich dit jaar in de Tour onderscheiden als de leidende snelle man in de World Tour.

"Al dat lijden door de bergen is nu de moeite waard," zei Bennett. "Al die jaren dat ik hier probeerde te komen, probeerde ik het te maken - het heeft me zo lang gekost om hier te komen, ik ga gewoon van elk moment genieten."

kramon_tourdefrance2020_st21_16268-jpg

Achter de sprint kwam de geelgekleurde Pogačar met zijn teamgenoten over de finish en versloeg vriend en rivaal Primož Roglič om de overwinning van het klassement veilig te stellen. De jongere voltooide ook het klassement voor de beste jonge ruiter en de beste klimmer.

"Het is ongelooflijk, het is echt gek, zelfs als ik als tweede of laatste zou komen, het zou leuk zijn om hier te zijn, het is de top van de top, ik kan dit gevoel niet met woorden beschrijven," zei Pogačar. "Vandaag was een heel bijzondere dag, praten met mijn teamgenoten, praten met hen op de motor. De andere renners hebben me veel respect getoond, ze hebben me allemaal gefeliciteerd vandaag, deze sport is echt geweldig.

Pogačar wordt morgen, maandag, 22 jaar oud. De overwinning is "het beste verjaardagscadeau ooit", zei hij met een grijns.

Hoe het zich ontvouwde

kramon_tourdefrance2020_st21_16739-jpg

De wedstrijd begon in Mantes-la-Jolie, nadat de renners aan het begin van de dag gezichtsmaskers droegen met anti-racistische boodschappen erop, en de lokale renner en alleen zwart van het peloton, Kévin Reza (B&B Hotels-Vital Concept), leidde het veld.

Zoals traditie is, werd de eerste helft van de wedstrijd geneutraliseerd toen de renners richting Parijs gingen, met Pogačar en Roglič ondergedompeld in vriendschappelijke discussies na hun dramatische strijd op zaterdag in de Planche des Belles Filles.

De wedstrijd begon met 55 kilometer te rijden toen de groep in Parijs aan de start kwam. Een groot deel van de stad was verlaten als gevolg van de coronavirusrestricties die in de stad gelden, omdat slechts 5.000 toeschouwers op de Champs-Élysées werden toegelaten.

Max Schachmann (Bora-Hansgrohe), Greg Van Avermaet (CCC team), Conor Swift (Arkea-Samsic) en Pierre-Luc Perichon (Cofidis) vertrokken na een aanval van openingsaanvallen en bouwden een afstand van ongeveer 20 seconden op over de volgende 20 kilometer. Met Sunweb, Deceuninck-Quick-Step en Lotto-Soudal vooraan in het peloton zijn ze echter nooit ver gekomen.

Na het inlopen van het vluchtkwartet op de laatste 5 km nam Sunweb het peloton massaal in beslag alvorens te worden vervangen door Cofidis en Deceuninck-Quick-Step, terwijl Bennett als derde wiel achterbleef en gescheiden werd door Pedersen en Sagan.

Bennett's ervaren teamgenoot Michael Morkov leidde de ploeg rond de laatste bocht van de laatste ronde en op het thuisfront, voordat Bennett aan de rechterkant van de geplaveide weg accelereerde. De 29-jarige werd niet aangevochten toen hij zich onttrok aan Trek-Segafredo's aanklacht tegen Jasper Stuyven en Pedersen, terwijl Sagan te laat was om een zinvolle uitdaging aan te gaan.

Bennett kwam in vreugde over de streep na het winnen van zijn tweede etappe van de wedstrijd en werd de eerste Ier die de groene trui won sinds Sean Kelly in 1989.


Imagery ©Kristof Ramon

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief