Plaats een advertentie

Tour de France 2020: Terugblik op de twaalfde etappe

september 11, 2020
Tour de France 2020: Terugblik op de twaalfde  etappe

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op VeloNews.com.

Marc Hirschi (Team Sunweb) behaalde een solo-overwinning in de 12e etappe van de Tour de France 2020 - de langste etappe van de Tour van dit jaar. Hij begon een 28 kilometer lange aanval op de voorlaatste klim en nam afstand op een technische afdaling.

"Het is ongelooflijk. Ik was twee keer heel dichtbij, en vandaag dacht ik dat ik het niet zou halen. Ik twijfelde echt. Ik heb de laatste 200 meter vol gas gereden en het is gewoon zo super mooi. Ik kan het niet beschrijven. Het is moeilijk om woorden te vinden", zei de 22-jarige winnaar op zijn eerste tournee. "Ik heb altijd getwijfeld. Iedereen was dicht bij elkaar en ik had een foto van de laatste twee etappes in mijn hoofd. De laatste 3 km waren de laatste keer dat ik het geloofde. Het is mijn eerste professionele overwinning en het is op de Tour. Het is als een droom. Het is ongelooflijk."

kramon_tourdefrance2020_st12_06528-jpg

De voormalige U23-wereldkampioen uit Zwitserland gebruikte zijn uitstekende vaardigheden in de afdaling en de tijdrit om de herhaalde aanvallen van Marc Soler (Movistar) en Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick-Step) te vermijden.

Hirschi won bijna de tweede etappe van dit jaar, maar werd in de laatste meters van de etappe ingehaald door Alaphilippe.

De week daarop was hij weer zo dicht bij de overwinning, maar werd in de laatste kilometers van de etappe 9 verslagen door het Sloveense echtpaar Tadej Pogačar (UAE-Team Emirates) en Primož Roglič (Jumbo-Visma).

Hirschi voegde hieraan toe: "Dit is mijn eerste professionele overwinning. Ik zal nooit geloven dat ik hier een etappe zou kunnen winnen, dus het was als een droom om hier te beginnen. Nu ben ik hier en heb ik één overwinning en twee podia, dus het is als een droom.

Hoe is het afgelopen

kramon_tourdefrance2020_st12_06478-jpg

Op bijna de eerste 160 km van de 218 km lange etappe controleerde Bora-Hansgrohe de etappe en reed in hoog tempo weg van Sam Bennett (Deceuninck-Quick-Step) en verzekerde zich van enkele punten voor Peter Sagan in de groene trui.

Bora-Hansgrohe bracht een zeskoppige break met Luis León Sánchez (Astana), Imanol Erviti (Movistar), Nils Politt (Israeel Start-Up Nation), Max Walscheid (NTT Pro Cycling), Mathieu Burgaudeau (Total Direct Energie) en Kasper Asgreen (Deceuninck-QuickStep), maar dit was het begin van het vuurwerk voor ritwinst A.

Een groep met Soren Kragh Anderson (Sunweb), Teisj Benoot (Sunweb) en Marc Soler (Movistar) slaagde er uiteindelijk in om na verschillende pogingen van het front te breken.

Max Schachmann (Bora-Hansgrohe) met een gebroken sleutelbeen voor de start van de tour, Hirschi en Bob Jungles (Deceuninck-Quick-Step) overbrugden de groep in de gele trui, en voor een korte tijd was er een groep van zes.

Vlak voor de voorlaatste beklimming reed het peloton door de woonplaats van de Fransman Raymond Poulidor, die in zijn carrière acht keer op het algemene podium van de Tour heeft gestaan. Poulidor was een inspiratiebron voor twee van zijn kleinkinderen, David en Mathieu van der Poel, die nu beiden voor Alpecin Fenix rijden.

Maar toen Hirschi op de voorlaatste klim aanviel, kreeg hij een voorsprong van 20 seconden, die op de top van de klim opliep tot 48 seconden.

Dit bleek de beslissende stap voor de jonge Zwitser.

In de groep rond de Yellow Jersey viel Peter Sagan een beetje terug, waar hij vocht tot de top van deze klim, maar zich uiteindelijk weer bij de groep aansloot.

In de afdaling van deze klim over technische en deels schaduwrijke wegen breidde Hirschi zijn voorsprong verder uit, waarbij hij schijnbaar meerdere keren door bochten gleed, maar genoeg controle hield om rechtop te blijven staan.

kramon_tourdefrance2020_st12_06458-jpg

Niet tevreden met de achtervolging, Alaphilippe begon de ene aanval na de andere en kwam dicht bij de etappewinnaar tot 19 seconden, maar op de laatste 3 km leek hij uiteindelijk een mechanisch defect te hebben, zodat hij de achtervolging van de groep in de gele trui naar de groep die Hirschi achtervolgde niet meer kon leiden.

De Fransman, die eerder in de eerste week het klassement leidde, leunde achterover om de grote achtervolgende groep in de gele, groene en witte truien te leiden en eindigde uiteindelijk op de 11e plaats.

Pierre Rolland (B&B Hotels) wist een voorsprong van 10 seconden op deze groep te behouden tot aan de finish en stond 42 seconden achter de etappewinnaar.

Søren Kragh Andersen (Sunweb) won de sprint voor de derde plaats uit een verkleinde achtervolgingsgroep.

Primož Roglič, die de gele trui van de leider draagt, zei tegen de verslaggevers: "Ik denk dat het een moeilijke etappe voor ons is, het is een mooie uitdaging, we kunnen zeker een gevecht verwachten op het einde, voor ons blijft alles hetzelfde, we concentreren ons op onszelf en doen ons werk, uiteindelijk kan er veel gebeuren".

Roglič vervolgt: "Vandaag verwachtten we het moment om eerder weg te komen en het zou makkelijker zijn geweest, het was een goede wedstrijd voor de hele dag, op het einde van de beklimmingen waren onze jongens sterk en het was gecontroleerd, blij om in het geel te blijven, blij met het team."


Imagery ©Kristof Ramon

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief