Plaats een advertentie

Tour de France etappe 3: Caleb Ewan schiet door het peloton voor de overwinning

september 01, 2020
Tour de France etappe 3: Caleb Ewan schiet door het peloton voor de overwinning

Caleb Ewan (Lotto-Soudal) schoot door het peloton - om Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) en Sam Bennett (Deceuninck-Quick-Step) te winnen - om de 3e etappe van de Tour de France 2020 te winnen.

De sprintspecialist die bekend staat als "Pocket Rocket" kwam uit het middenveld, door een dozijn renners, in een tegenwind naar boven om de dag te winnen.

"Het werkte perfect volgens plan, ik moest precies op het juiste moment handelen. Het was teleurstellend om twee teamgenoten te verliezen op de eerste dag, maar iedereen trok samen en we werkten vrij goed," zei Ewan.

De overwinning van vandaag was een morele opsteker voor Lotto-Soudal, want de team werd teruggebracht van acht naar zes renners toen Philippe Gilbert ten val kwam en zijn knie brak terwijl John Degenkolb de tijdslimiet miste.

Ewan won de etappes 11, 16 en 21 van de Tour 2019.

Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick-Step) behoudt de gele trui van de leider na de 198 kilometer lange etappe van Sisteron in de Haute Provence.

"Het is altijd een speciaal gevoel om deze trui te dragen, het is echt anders dan vorig jaar. Ik ben opgelucht en veel meer ontspannen omdat ik gisteren heb gewonnen. Het dragen van de maillot juane is bijna elke dag een moment en een ander gevoel. Ik was trots om de team te zien rijden en om mezelf na twee etappes in het geel te zien. Ik wil altijd meer," zei de Fransman. "Het zal echt moeilijk zijn om aan de leiding te blijven tot Parijs". Maar ik ben nog steeds elke dag opnieuw bezig met het aanpakken van [dingen]. Morgen wordt een moeilijke etappe, maar ik zal alles geven omdat het een eer en trots is om de gele trui te dragen. Ik zal alles doen wat ik kan om het nog een dag te bewaren, dan is het gewoon een bonus.


Hoe is het afgelopen

tour-de-france-stage-3-aso-breakaway-png

Photo Credit: A.S.O./Pauline Ballet.

Vanaf de start heerste er een viermansbreuk, die uiteindelijk terugviel naar drie en nog zo'n 120 km voor lag toen Oliver Naesen (AG2R - La Mondiale) terugviel naar het peloton.

De bolletjestrui was te zien op de schouders van Benoit Cosnefroy en was het touw in een touwtrekkerij tussen Cosnefroy - die hem aan het begin van de etappe droeg - en Anthony Pérez (Cofidis).

Pérez had in de beginfase van de etappe genoeg COM-punten verzameld om praktisch de koning van de berggidsen te worden.

Eenmaal in deze positie viel Pérez terug in de veiligheid van de groep in de gele trui, terwijl Cosnefroy en Jérôme Cousin (Total Direct Énergie) wegbleven.

Maar de tragedie trof Pérez toen hij een lekke band kreeg en probeerde zijn lekke band bergafwaarts te rijden. Hij stortte neer en leed aan een gebroken rib en mogelijk een gebroken sleutelbeen en werd gedwongen om zich terug te trekken uit de Tour de France 2020.

Neef vocht door en kreeg een maximale voorsprong van ongeveer vier minuten. Door enkele hobbels op de baan werd deze voorsprong echter teruggebracht tot slechts twee minuten omdat er nog 37 km te gaan was en uiteindelijk werd Cousin met nog ongeveer 17 km te gaan terug in de hoofdgroep gebracht.

tour-de-france-stage-3-aso-hero-png

Fotokrediet: A.S.O./Pauline Ballet.

Vanaf dit punt stonden de teams van sprintspecialisten in de rij om hun renners aan de lijn te krijgen.

Deceuninck-Quick-Step stond aan de leiding, zowel om de gele trui te beschermen als om sprinter Sam Bennet op te stellen.

De Ineos Grenadiers stonden ook aan het front om de winnaar van de Tour de France Egan Bernal van vorig jaar te beschermen tegen mogelijke valpartijen.

De laatste vier kilometer, na een crash, kon je de bolletjestrui kort op de grond zien liggen en dan achterin het veld rijden.

En toen was er chaos, want op de laatste 2 km werd de weg smaller.

Door de menigte leek Sagan klaar om zijn eerste overwinning in de 2020 Tour te behalen toen Sam Bennet hem overtrof samen met de 2020 European Road Cycling Champion Giacomo Nizzolo (NTT Pro Cycling).

Maar terugkomend van meer dan een dozijn ruiters, slalomde Caleb Ewan door het verkeer en draaide een massieve 54-tandsketting bij bijna 120 omwentelingen per minuut om al zijn concurrenten in te halen.

"Vandaag was een van de weinige echte sprintkansen die we niet wilden opgeven," zei Ewan nadat hij van het podium af was gestapt.

Peter Sagan nam de groene trui over aan het einde van de etappe na het scoren van een handvol tussensprint punten.

tour-de-france-stage-3-aso-caleb-png

Photo Credit: A.S.O./Pauline Ballet.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief