Plaats een advertentie

Tour de France 2020: Terugblik op de dertiende etappe

september 12, 2020
Tour de France 2020: Terugblik op de dertiende etappe

Dit item werd oorspronkelijk gepubliceerd op VeloNews.com

Daniel Martínez (EF Pro Cycling) versloeg Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe) en Max Schachmann (Bora-Hansgrohe) op de laatste kilometer van de 13e etappe van de Tour de France 2020.

Martínez en Kämna hebben zich met nog steeds 1600 meter van Schachmann gedistantieerd.

Martínez won in een duel en schaduwrijke Kämna, die de eerste 200 meter voor het einde aanviel.

De Colombiaan nam de leiding in de laatste 50 meter met een schijnbaar trage, steile sprint bergop.

Martínez becommentarieerde zijn overwinning met de woorden: "Ik ben echt heel blij. Het is echt iets bijzonders om te winnen in de Tour de France. Na de Dauphiné is het erg leuk en ik draag het op aan een van mijn vrienden, het was een paar dagen geleden zijn verjaardag. Mentaal was ik goed, ondanks het gevoel in mijn benen. De laatste paar dagen had ik een slecht gevoel in mijn benen".

Verder achter de top drie werd de strijd om de GC-plaats verhit toen de winnaar van de Tour 2019, Egan Bernal (Ineos Grenadiers), ineenstortte toen Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) de gele trui van Primož Roglič (Jumbo-Visma) aanviel.

kramon_tourdefrance2020_st13_07387-jpg

Pogačar steeg met deze aanval naar de tweede plaats in het algemeen klassement en nam de witte trui van de beste jonge renner over van Egan Bernal, die in het algemeen klassement naar de derde plaats viel.

"We zullen het beter doen op de echt zware podia," zei Benjamin Rasch, directeur van Ineos Grenadiers.

De gele trui blijft op de rug van de oudere Sloveen staan, want Roglič breidt zijn voorsprong uit tot 44 seconden over Pogačar.

"Op de laatste klim zei ik tegen mezelf dat ik alles zou geven. We wisten een paar seconden voor de andere renners van Roglič te winnen. Vandaag zag ik dat Roglič erg sterk was. Ik moest heel hard proberen om het te volgen. Ik weet niet wat er in de Alpen zal gebeuren, maar ik zal blijven aanvallen. Volle snelheid vooruit", zei Pogačar.

Hoe het gebeurd is

kramon_tourdefrance2020_st13_07031-jpg

De etappe werd aanvankelijk verlevendigd door een flinke pauze, waaraan Pavel Sivakov (Ineos Grenadiers), Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe), Warren Barguil (Arkéa-Samsic), Hugh Carthy, Daniel Martínez en Neilson Powless (allen EF Pro Cycling), Nicolas Edet (Cofidis), David de la Cruz (UAE Team Emirates) allemaal deelnamen, Pierre Rolland (B&B Hotels-Vital Concept), Max Schachmann (Bora-Hansgrohe), Romain Sicard (Total Direct Energie) en Valentin Madouas (Groupama-FDJ), Rémi Cavagna en Julian Alaphilippe (beide Deceuninck-Quick-Step), Simon Geschke (CCC), Dan Martin (Israel Start-Up Nation), Marc Soler (Movistar).

Deze groep wist in de gele trui weg te blijven van de groep tot de voorlaatste beklimming van de etappe.

90 km voor de finish was er een tragedie: Bauke Mollema (Trek-Segafredo), Nairo Quintana (Arkéa-Samsic) en Romain Bardet (AG2R-La Mondiale) stortte neer en Mollema verliet de tocht met een gebroken pols.

Ineos Grenadiers nam het stokje over van Jumbo Visma in de hoop Bernal in staat te stellen zijn positie in het GC te verbeteren.

Toen de klim steiler werd, wurgde de grote kopgroep zich en werd geleidelijk aan geabsorbeerd door de groep in de gele trui, die nu nog maar acht minuten achter lag.

Neilson Powless (EF Pro Cycling) viel op kilometer 38 aan om bijna een minuut achterstand op te lopen, maar hij was niet in staat om deze voorsprong te behouden omdat Schachmann snel op hem afkwam.

In de hoofdgroep zette Rigoberto Urán (EF Pro Cycling) druk op Bernal en de teamtactiek van EF Pro Cycling werd duidelijk toen Martínez met Kämna de weg op ging.

Martínez en Kämna kwamen in de buurt van een schijnbaar vervagende schaker en duwden het tempo de laatste 4 km op. Nu leiden twee Bora-Hansgrohe-teamgenoten en een enkele EF Pro Cycling rijder de race op de steile hellingen van de Puy Mary.

kramon_tourdefrance2020_st13_06894-jpg

Schachmann leek opnieuw te stormen om de eenzame EF-rijder binnen 2 km af te leiden, maar deze nepaanval kon de Colombiaan niet afschudden.

Binnen 800 meter in de steilste plaatsen van de klim, leidde Martínez Kämna in eerste instantie. De twee wisselden van positie met nog 400 meter te gaan toen de resterende Bora Hansgrohe-rijder aanviel.

Martínez was geduldig en zat op Kämna tot ver binnen 100 m van de finish, waar hij snel om de resterende Bora-Hansgrohe-rijder heen ging en de etappewinst pakte.

Dit is de tweede belangrijke overwinning voor Martínez in Frankrijk in de afgelopen weken, want hij won het algemeen klassement in het Critérium du Dauphiné 2020 net voor de Tour.


Imagery ©Kristof Ramon

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief