Plaats een advertentie

Tour de France 2020: Terugblik op de zesde etappe

september 04, 2020
Tour de France 2020: Terugblik op de zesde etappe

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op VeloNews.com.

De Kazachse renner Alexey Lutsenko (Astana) won een zware bergopwaartse etappe 6 van de Tour de France 2020.

De 27-jarige valt aan vanuit de overblijfselen van een 7-koppige pauze op de steile hellingen van categorie 1 Col de la Lusette. In de laatste beklimming van de Mont Aigoual behield de voormalige U23-wereldkampioen zijn voorsprong en pakte hij zijn eerste etappe-overwinning in de Tour de France.

"We reden in een gestaag tempo en werkten samen tijdens de pauze," zei de voormalige U23-wereldkampioen. We dachten vandaag dat een pauze misschien nog wel zou werken. Ongeveer twee kilometer was het erg steil en ik reed zo hard als ik kon. Ik opende een mooi gat en werkte om het zo te houden. Ik ben erg blij om deze etappe te winnen," zei Lutsenkto.

Dit is de eerste etappe-overwinning van de Tour voor Astana sinds 2018.

kramon_tourdefrance2020_st6_03356-jpg

Hoe het gebeurd is

Nicolas Roche (Israëlische startnatie) nam na het zwaaien van de vlag de leiding en nam Neilson Powless (EF Pro Cycling), Edvald Boasson Hagen (NTT), Daniel Oss (Bora-Hansgrohe), 2016 Olympisch Wegenkampioen Greg Van Avermaet (CCC Team), Jesús Herrada (Cofidis), Remi Cavagna (Deceuninck-Quick-Step) en Lutsenkto mee voor een hele dag expeditie.

kramon_tdf2020_stage6_rhode-0368-jpg

"Ik had een plan om wat tijd te verliezen. Ik heb de eerste dagen wat werk voor het team gedaan. Toen ik wist dat ik na de pauze de finish zou bereiken, reed ik snel. Het werkte perfect en het was een podium dat we wilden en ik ben erg blij. Als we het over dit seizoen na de quarantaine hebben, waren de eerste races agressief en explosief. Elke race was erg moeilijk en ik voelde het tijdens de Dauphiné. De coureurs hier kunnen het voelen omdat we al maanden geen wedstrijden meer hebben gehad. Het is geen gemakkelijke eerste week van de Tour geweest en we zitten hier op de zesde etappe en we zijn al met een tweede toppositie geëindigd. Ik denk dat dit een zeer zware Tour de France zal zijn tot de laatste week," zei Lutsenko.

In de tussensprint met nog 60 kilometer te gaan ontkende Sam Bennett (Deceuninck-Quick-Step) Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) opnieuw waardevolle punten in de groene trui.

De sprinters trokken zich vervolgens terug naar de achterkant van het peloton en waren tevreden met het verkorten van de tijd.

Aan de top vielen ook Oss en Boasson Hagen terug in de veiligheid van het peloton, terwijl Powless, die zijn 24e verjaardag viert, aanviel en Lutsenkto meenam.

De jonge Californiër - een indiaan genaamd Oneida - zei na het podium: "Ik bedoel, in de teambriefing hebben we een beetje vrijheid om naar wat ontsnappingen te kijken, ik ben een soort van in dat pooltje. Dus misschien kunnen we de race vandaag vervroegen. Maar zo niet, dan is het alleen maar om onze drie Colombianen zoveel mogelijk te steunen. Dat hangt af van de racestrategie van het team. Meestal is het altijd op maat gemaakt om Rigo, Dani en Sergio [Higuita] zo goed mogelijk te ondersteunen.

Roche en van Avermaet hadden niet de kracht in de benen om de renners van EF Pro Cycling en Astana bij te benen, terwijl Herrada tussen de twee mannen vooraan en de restanten van de kopgroep voor de renners in gele truien juichte.

Toen Powless op kilometer 16 voor de finish leek te aarzelen, viel Lutsenko aan en "scheurde het elastiekje" tussen hem en Powless. Hij liet de Amerikaan vallen op de voorlaatste klim.

Ongeveer twee en een halve minuut later hielden Jumbo-Visma en Mitchelton-Scott de controle over het front tot de voorlaatste klim, waar Team Ineos Grenadiers - die eerder weinig interesse had getoond in de leiding - uiteindelijk enkele trekpogingen deed aan het front.

Op de laatste honderd meter van de klim, die gevierd wordt in Tim Krabbé's boek "The Rider", heeft Nairo Quintana (Arkéa-Samsic) een flinke duw in de rug gegeven.

Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick-Step) reageerde op de Colombiaan en viel aan om een seconde terug te winnen van de 20 seconden die hij in de vijfde etappe had verloren.

kramon_tourdefrance2020_st6_03524-jpg

Adam Yates (Mitchelton-Scott) in de gele trui was rustig en kwam in een gunstige positie door de lijn en verdedigde zijn algemene voorsprong.

"Het was leuk. Ik denk dat we het vrij goed hebben gecontroleerd. Het was een sterke ontsnapping en er waren veel jongens die probeerden binnen te komen vandaag en ja, het was allemaal vlak tot aan de klimmen dus het was moeilijk te controleren en ik denk dat we het vrij goed hebben gedaan. Ik eindigde met Mikel [Landa] en Esteban [Chaves] in de finale, dus al met al was het een goede dag," zei de Britse renner.

Lutsenko zei dat het doel van een etappe-overwinning het grote doel van zijn 2020 Tour de France was, naast het werk voor teambaas Miguel Ángel López. Toen Lutsenko de kans zag op een ontsnapping op de zesde etappe, greep hij die kans aan.

Met het oog op zijn ritwinst zei Alexey Lutsenko tegen de verslaggevers: "Vandaag voor de etappe hebben we onze tactiek voor de dag besproken en met de ploegleiders en onze algemeen directeur Alexey Vinokurov hebben we besloten dat ik zal proberen een pauze in te lassen, omdat hij misschien een kans heeft om te finishen. Ik voelde me de hele dag vrij goed en mijn benen werkten vrij goed. Het heeft even geduurd voordat onze groep zich losmaakte van het peloton, maar uiteindelijk is het gelukt. Het was een lange en hete dag, maar ik werd goed begeleid door Alexey Vinokurov, die achter me in de auto zat. Op de laatste klim probeerde ik rustig te blijven en mijn eigen ritme te vinden. En op het moeilijkste deel maakte ik mijn aanval. Ik ben zo blij met deze overwinning, het is een geweldige prestatie voor mij en voor ons team!


©Kristof Ramon

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief