Plaats een advertentie

Ronde van Frankrijk 2020: Terugblik op de zeventiende etappe

september 17, 2020
Ronde van Frankrijk 2020: Terugblik op de zeventiende etappe

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op VeloNews.com

Miguel Ángel López (Astana) heeft de 17e etappe van de Tour de France 2020 op de steile hellingen van de Col de la Loze gewonnen.

De Colombiaan die bekend staat als "Superman" eindigde als derde in de laatste 5 km van de koninklijke etappe op de steile hellingen van de Col de la Loze.

"Ik ben erg blij met de etappe-overwinning van vandaag. Ik heb veel emoties op dit moment. We hebben veel gewerkt en het was erg moeilijk om hier te komen. Het is een heel speciale dag voor mij. Ik heb veel thuis gewerkt met mijn familie. Het was moeilijk," zei een huilende Lopez bij de finish.

Dit is het tourneedebuut van López.

Adam Yates (Mitchelton-Scott), die de laatste 2 km achterin de Jumbo Visma trein zat, zei: "Het was een van de eerste keren dat we in de lucht zijn geweest. Het was een zware dag, maar ik hield het zo lang mogelijk vol, dus daar kan ik tevreden mee zijn. Toen we aankwamen op het laatste stuk van 7 km wist niemand wat we konden verwachten. Het was iedere man voor zichzelf.Ik hield het zo lang mogelijk vol."

Hoe het gebeurd is

kramon_tourdefrance2020_st17_10118-jpg

Het eerste nieuws van de dag was dat de winnaar van de Tour 2019, Egan Bernal (Ineos Grenadiers), zich vannacht uit de Tour had teruggetrokken, maar dit werd al snel vergeten in de gebeurtenissen van de dag op de Alpenhellingen, terwijl de Franse president Emmanuel Macron, samen met een gezonde Christian Prudhomme in een vooraanstaand karavaanvoertuig, de voorkant van de wedstrijd volgde.

Bahrein McLaren reed het grootste deel van de eerste helft van de etappe in een groep in de gele trui en probeerde Mikel Landa te bevechten voor een podiumplaats.

Benoit Cosnefroy's bolletjestrui werd uit de hoofdgroep verwijderd toen hij de Col de la Madeliene beklom. Hij overhandigt de KOM leiden naar Tadej Pogacar.

Terwijl Pogacar de witte trui van de beste jonge renner draagt, valt de eer van de polka dot op de schouders van etappewinnaar López.

Mikel Nieve (Mitchelton-Scott) gaf het op bij kilometer 73, de rit rond de etappe van de dag, waardoor ploegmaat Yates vrij was om voorin de wedstrijd te werken.

Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick-Step) leidde een viermansbreuk met Dan Martin (Israëlische Start-up Nation), Gorka Izaguirre (Astana) en Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) om 2:35 minuten op de Madeliene top te krijgen om op de gele trui van de groep te komen en probeerde daarna afstand te nemen op de afdaling. Carapaz en López konden de Franse favoriet - die tot de meest strijdlustige rijder van de dag werd verkozen - volgen, terwijl Martin op de afdaling snel overtrof.

In de groep in de gele trui zaten Primož Roglič, Tom Dumoulin, George Bennett, Robert Gesink, Sepp Kuss, Wout van Aert (Jumbo Visma), Mikel Landa, Pello Bilbao, Damiano Caruso, Wout Poels (Bahrein-McLaren), Valentin Madouas (Groupama-FDJ), Rigoberto Urán, Hugh Carthy (EF Education First), Warren Barguil (Arkéa-Samsic), Enric Mas, Alejandro Valverde, Nelson Oliveira, Carlos Verona (Movistar Team), Richie Porte, Kenny Elissonde (Trek-Segafredo), Tadej Pogačar, David de la Cruz, Jan Polanc (UAE Team Emirates), Miguel Ángel López, Omar Fraile (Astana Pro Team), Adam Yates (Mitchelton-Scott) en Guillaume Martin (Cofidis).

Jumbo-Visma nam de leiding vanuit Bahrein-McLaren op 900 meter om de top van de Col de la Madeleine te bereiken, waarbij de renners werden bijgestaan door hun teamcoaches.

De pauze van vier man viel van maximaal zes minuten naar slechts 90 seconden op de top van de Col de la Madeleine.

Carapaz viel aan op kilometer 13 voor het einde en Izaguirre probeerde voorop te blijven, terwijl Alaphilippe deze snelheid niet aankon en de voorsprong verloor, waardoor hij slechts 48 seconden op de gele trui overbleef.

Op de laatste beklimming van de Col de la Loze zaten Porte, Urán en López in de groep met de gele trui.

Carapaz, die een etappe-overwinning nastreefde, bleef de klim leiden en liet Izaguirre op iets meer dan 4 km van de finish achter.

David de la Cruz - die Pogačar had beschermd - trok zich van de top af toen Carapaz door de groep in de gele trui werd teruggebracht.

López zag een kans en viel aan op 2.400 meter voor de finish, en de Amerikaan Sepp Kuss greep een ritje op de fiets van de Colombiaan. De twee krijgen acht seconden in de groep Roglič.

Toen deze afstand groter werd, zat Kuss in positie om te wachten op zijn ploegleider en de gele trui van Roglič.

Het was duidelijk dat Roglič de tijdbonus voor de eerste drie op het podium wilde hebben.

kramon_tourdefrance2020_st17_10152-jpg

Na het podium, vertelde Kuss verslaggevers: "We verwachtten dat vandaag een team ofwel naar het podium zou rijden ofwel op het podium zou komen. Bahrein reed een super sterk tempo, maar deze laatste klim was een totale beenbreker. Ik stond vooraan en versnelde over de top van een van de kruisingen, maar opeens kwam López over. Ik probeerde bij hem te blijven, maar hij was echt sterk. Toen ik wist dat ik over de grens was, trok ik me terug en probeerde ik Primož een beetje te versnellen.

Op de laatste 1.500 meter leek het erop dat López enkele malen zou breken en gegrepen zou worden door de geel-witte truien, maar hij wist zijn afstand te bewaren en de etappewinst te pakken.

"Ik heb nooit opgegeven. Het was niet gemakkelijk. Het was moeilijk, maar ik wist dat dit een grote kans was. Vandaag vond plaats op mijn favoriete terrein op hoogte. Het team heeft goed werk verricht om me in een goede positie te houden. We hebben deze overwinning verdiend. Dat is mijn werk, maar ik herinner me nog steeds mijn familie, mijn kinderen. Het is erg ontroerend om een etappe te winnen in de Tour de France. Het is iets waar ik altijd van gedroomd heb," zei López.

Toen Roglič zijn voorsprong in het algemeen klassement probeerde te verdedigen - en ook een tijdbonus te krijgen - viel hij Pogačar aan op de laatste 500 meter, op de weg met een helling van 24 procent tot aan de finish.

Maar op de laatste 200 meter is de jongere van de twee Slovenen die de Tour de France leiden gekraakt en verloor hij bijna 15 seconden - maar hij behield toch zijn tweede plaats in het algemeen klassement.


Imagery ©Kristof Ramon

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief