Plaats een advertentie

Tour de France 2020: Terugblik op de zevende etappe

september 05, 2020
Tour de France 2020: Terugblik op de zevende etappe

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op VeloNews.com.

Van een kleine geselecteerde groep aan de top van de wedstrijd pakt Wout van Aert (Jumbo-Visma) zijn tweede etappe-overwinning in de Tour de France 2020.

De sterke man uit België versloeg de overblijfselen van een geselecteerde groep, waaronder Peter Sagan (Bora-Hansgrohe), en reed de hele dag door verwoestende winden in razend tempo.

Na zijn tweede etappe-overwinning zei de Belg: "Ik ben echt trots op deze overwinning. Vanaf het begin zat alles er in. Ik moet zeggen, een indrukwekkend podium van Bora-Hansgrohe.Ze gingen vol gas op de eerste KOM en zorgden ervoor dat er veel sprinters achterbleven. Daarna was het altijd hectisch en was iedereen bang voor de zijwind, en in de finale zagen we dat het de moeite waard was om veel energie te steken in de positie."

Sagan handhaafde zijn autoriteit over de groene trui, ondanks een mechanisch probleem op de laatste 100 m van de race die hem waardevolle extra punten kostte.

Met de tweede plaats in de tussensprint en de dagzege leek de zevenvoudig kampioen in de groene trui terug te zijn in zijn vorm van de afgelopen jaren.

En dit was slechts het begin van de moeilijkheden voor een groot deel van het peloton, toen de aanval en het niet aflatende tempo van de Bora’ werd begunstigd door verwoestende winden.

Hoe het zich heeft ontwikkeld

kramon_tourdefrance2020_st7_03743-jpg

De 7e etappe van de Tour de France 2020 deed ons vandaag denken aan de 10e etappe van de Tour de France in 2019, toen vijf van de beste klassementsrenners verrast werden door zijwind.

Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick-Step) en de huidige drager van de gele trui Adam Yates (Mitchelton-Scott) maakten de eerste split met Bora-Hansgrohe aan de top.

De groene trui van Sam Bennett (Deceuninck-Quick-Step) en de polka-punten trui van Benoit Cosnefroy (Ag2r-La Mondiale) werden voor de rust van het podium ernstig in gevaar gebracht.


De winnaar van de derde etappe (Lotto-Soudal) zat met 120 km voor de finish verder achter de COM- en puntentruiengroep.

Bora-Hansgrohe had 71 renners op 100 km afstand gewaarschuwd om de tijd niet te verkorten.

In de tussensprint duwde Matteo Trentin (Team CCC) Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) uit de wedstrijd voor de maximale tussensprint punten. Met deze plaatsing nam Sagan weer de leiding in de puntenstrijd.

Op het moment dat hij een kans op een ontsnapping zag, viel Thomas de Gendt (Lotto-Soudal) de groep aan in de gele trui, die nog werd bereden door de Bora-Hansgrohe-trein, en scoorde een maximale voorsprong van 45 seconden.

B&B hotels kwamen naar voren om Bora-Hansgrohe te ondersteunen bij het handhaven van het halsbrekende tempo.

De Gendt speelde 60 km lang keep-away totdat Dylan Van Baarle, Michael Kwiatkowski en Jonothan Castroviejo (allen Team Ineos Grenadiers) naar voren gingen om deze pauze terug te krijgen, en toen verhoogden ze het tempo in het zijwindgebied en bliezen de top van de wedstrijd op.

kramon_tourdefrance2020_st7_03725-jpg

Deze stap splitste de groep - Alaphilippe en Yates bevonden zich aan de rechterkant, terwijl Tadej Pogačar (UAE – Team Emirates) Richie Porte (Trek-Segafredo) en Mikel Landa (Bahrein-McLaren) zich aan het verkeerde eind van deze splitsing bevonden, 35 km voor de finish.

Dus de top van de wedstrijd werd versnipperd met slechts 38 renners, waarbij Astana en Jumbo Visma de beste resultaten behaalden op de laatste 10 km.

Profiterend van deze successen - en een wind die het peloton verscheurde - ging van Aert met frissere benen op pad en zette een vertraagde sprint op de lijn.

"Ik was met Primož [Roglič] het hele podium voor. Het was een goede dag voor het team en een paar van de favorieten in het klassement hebben wat tijd verloren. En het was ook een goede afwerking, zo ongelooflijk. Wow."

Peter Sagan, die in een perfecte positie leek te zijn voor een etappe-overwinning en de hele dag door zijn team werd beschermd, kreeg een mechanisch ongeluk dat hem waardevolle punten in de groene trui kostte.

"Ik ben teleurgesteld. We hebben de race vandaag gedomineerd en mijn teamgenoten hebben het geweldig gedaan. Alles leek erg goed en toen had ik pech in de finale. Mijn ketting viel er gewoon af en ik kreeg niet zoveel punten als ik wilde... ...maar zo is het in het fietsen. Ik ben trots op al mijn teamgenoten. Ze hebben van begin tot eind hard gevochten. Op etappes als vandaag kan ik de groene trui winnen, al is het maar met een andere finale. Alles was erg leuk, maar het einde was... bloederig fietsen."


©Kristof Ramon

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief