Plaats een advertentie

Tour de France 2020: Terugblik op de negentiende etappe

september 19, 2020
Tour de France 2020: Terugblik op de negentiende etappe

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op VeloNews.com

Søren Kragh Andersen (Sunweb), die met Matteo Trentin (CCC-team), Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) en de groene trui van Sam Bennett (Deceuninck-Quick-Step) aan een elitegroep ontsnapte, behaalde zijn tweede overwinning in de Tour de France 2020.

De Deen won op een vergelijkbare manier ook etappe 14.

"Ik moet zeggen, op de laatste kilometers schreeuwde ik: 'Kun je een minuutje bevestigen? Ik geloofde het niet. Twee etappe-overwinningen in de Tour de France, ik had nooit iets beters kunnen dromen! Ik dacht, met de groep daar, alle beste renners op heuvelachtig terrein - hoe kan ik deze jongens verslaan? Het moment kwam nadat Trentin heel hard had aangevallen. Ik dacht dat als ik een klein gat kreeg, ze naar elkaar zouden gaan kijken, en dat was mijn geluk," zei de etappewinnaar.

Bennet breidde zijn voorsprong in de Green Jersey competitie uit door Sagan te verslaan in de tussensprint en opnieuw aan de finish.

Hoe is het gebeurd

kramon_tourdefrance2020_st19_13908-jpg

De grote Fransman Remy Cavagna (Deceuninck-Quick-Step) nam vanaf het begin van de etappe de leiding en wist in de eerste 75 raceminuten bij gunstig weer meer dan 50 km/u te halen.

Lukas Pöstlberger (Bora-Hansgrohe) kreeg een ongelukkige bijensteek in de mond en had een ongunstige reactie. Hij werd gedwongen te aborteren en moest naar het ziekenhuis worden gebracht. De Oostenrijker werd behandeld en ontslagen, maar dit ongelukkige evenement maakte een einde aan zijn campagne voor de Tour de France van 2020.

Cavanga scoorde de maximale punten in de tussensprint en ontnam Sagan de kans om dichter bij Bennett te komen. Cavagna werd kort na dat punt teruggebracht.

Bennett startte vanuit het peloton voor Sagan, en de lange Ier kwam net voor de zevenvoudig groene trui winnaar over de streep, die minder dan 40km voor Matteo Trentin (CCC ploeg) bleef.

Deze stap in de tussensprint diende als uitgangspunt voor een kopgroep van 14 renners: Tim Declercq (Deceuninck-Quick Step), Valentin Madouas (Groupama-FDJ), Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), Greg Van Avermaet (CCC Team), Pierre-Luc Perichon (Cofidis), Omar Fraile (Astana Pro Team), Nils Politt (Israel Start-Up Nation), Mathieu Burgaudeau (Total Direct Energy), Soren Kragh Andersen en Casper Pedersen (Team Sunweb), Benoit Cosnefroy (AG2R-La Mondiale), Lucas Rowe (Ineos Grenadiers), Pierre Rolland (B&B Hotels) en Cavagna.

Caleb Ewan (Lotto-Soudal) had een mechanisch probleem, maar werd achteraan in het peloton opgevangen door zijn ploegmaten.

Deze groep bouwde een aanzienlijke voorsprong op en nam afstand van de groep in de gele trui.

Vlak voor de 15 km, viel Trentin aan. Bennet sprong op zijn fiets en Sagan volgde vlak achter hem. Ze werden snel geneutraliseerd, en toen ze terug werden gebracht, zag Anderson een kans.

De Sunweb-rijder ging onmiddellijk in de weer met een winst van bijna 12 seconden op 1.500 meter. Hij ging in de tijdritmodus terwijl de sprinters naar elkaar keken om te zien wie hem neerhaalde.

Met nog 5 km te gaan leek Anderson veilig te zijn, terwijl Luke Rowe probeerde te graven maar snel terug werd gebracht.

Anderson bleef vragen om tijdcontroles, zelfs tot 500 m voor de finish.

kramon_tourdefrance2020_st19_13944-jpg

In de veldsprint opende Nikias Arndt vroeg, maar kon het niet volhouden. Hij werd omringd door Megec, Stuyven en van Avermaet.

Sam Bennet leidde Sagan over de lijn, waardoor hij zijn voorsprong in het puntenklassement verder verstevigde.

De Yellow Jersey bleef veilig aan de top van het achtervolgingspeloton en anticipeerde op de algemene overwinning in twee dagen.

"Nog een goede dag voor ons, en nu concentreren we ons op het herstel en de tijdrit voor morgen. Ik heb een verkenning gedaan. Uiteindelijk is het heel eerlijk. Je moet gewoon zo veel mogelijk druk zetten," zei Roglic.


Imagery ©Kristof Ramon

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief