Plaats een advertentie

Tour de France 2020: Terugblik op de negende etappe

september 07, 2020
Tour de France 2020: Terugblik op de negende etappe

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op VeloNews.com.

Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) won etappe 9 van de Tour de France van een vijfkoppige sprint op zondag.

De 21-jarige Sloveen versloeg zijn landgenoot Primož Roglič (Jumbo-Visma) in de Pyreneese stad Laruns, met de jonge Zwitser Marc Hirschi (Sunweb) op de derde plaats. Pogačar wint zijn debuut in de Tour de France en pas in zijn tweede grote tour ooit.

Egan Bernal (Ineos Grenadiers) en Mikel Landa (Bahrein-McLaren) maakten de groep af, die de laatste sprint had gedaan na weer een zware wedstrijddag in de Pyreneeën.

“Na deze zware dag is het echt ongelooflijk om de etappe te winnen,” zei Pogačar na de wedstrijd. “Ik wilde zoveel mogelijk tijd winnen in de GC. Op de laatste 800 meter wist ik [ik] een paar seconden te winnen, en een ritwinst is ook 10 seconden, dus ik concentreerde me ook op de sprint”

De bonusseconden die de etappewinnaar ter beschikking staan en de 39 seconden die hij zaterdag in de achtste etappe heeft gewonnen, zorgen ervoor dat Pogačar de tijd die hij in de zijwind van de zevende etappe heeft verloren, kan inhalen. Hij staat nu op de zevende plaats in het algemeen klassement, 44 seconden achter Roglic.

“Ik denk aan GC, daarom ben ik hier’daarom ben ik hier,” zei Pogačar. Ik verloor wat tijd [op vrijdag], maar dat betekent’niets. Het GC-spel is net begonnen. 8221;

Hirschi was binnen twee kilometer gekomen van een opmerkelijke solo ontsnappingsoverwinning, nadat hij 100 km voor de finish had afgelegd, alleen om ingehaald te worden door de achtervolgende groep van Roglič, Pogačar, Bernal en Landa in de laatste klim naar de lijn.

De leider van de wedstrijd, Adam Yates (Mitchelton-Scott), verloor bijna een minuut op het podium en gleed met 1:02 uit naar de achtste plaats in het klassement. Roglič leidt nu de GC, 21 seconden voor Bernal.

“Ik deed mee aan de race wetende dat ik 100 procent geef en ik deed alles om het vol te houden, ik denk dat we trots kunnen zijn op wat we gedaan hebben. Ik kan me nu op de rustdag [maandag] opfrissen en verder jagen op een aantal podia”

Hoe is het afgelopen

kramon_tourdefrance2020_st9_04974-jpg

De tweede wedstrijddag van de Tour in de Pyreneeën begon heftig toen de rijders met moeite in een kopgroep terecht kwamen, met Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick-Step) en rijders van Sunweb, Trek-Segafredo en EF Pro Cycling die hun geluk zonder succes probeerden te beproeven.

De race werd pas rustig toen hij de eerste hellingen van de Col de la Hourcere bereikte, de eerste grote klim van de dag.

Na verschillende pogingen om een doorbraak te maken in het eerste uur van de race, maakte Hirschi een zet op de top. Dus hij was alleen met een aanzienlijke kloof met een achtkoppige groep die achter hem aanloopt.

Zeven van Jumbo Visma's acht renners controleerden een groep van zo'n 40 mannen in de achterliggende groep, waarbij Mitchelton-Scott, UAE Team Emirates en Ineos Grenadiers van de Nederlandse team in de minderheid waren.

Hirschi heeft zijn gat verder vergroot door de vochtige, mistige afdaling voor de Soudet en was erin geslaagd om een gat van bijna vijf minuten op te bouwen in de dalen die de laatste klim van de dag naderen.

Terwijl het peloton in de vallei tot ongeveer 60 zwol en de achtervolgende groep van acht personen opslokte, zette de 22-jarige vluchteling zijn lange, eenzame tijdrit voort op de steile hellingen van de Col de Marie Blanque, de laatste klim van de dag, en had nog ongeveer drie minuten tijd voorsprong.

Toen Jumbo-Visma het tempo had opgevoerd tot het midden van het steile zadel, begon de race te versnipperen. Toen ze de steile 12-procent klim in het midden van de klim raakten, begonnen Yates en Bernal's renners van achteren te vallen, terwijl Kuss en Dumoulin het tempo verhoogden, met alle top 10 GC concurrenten dicht bij elkaar.

Pogačar ging weer in de aanval na zijn lange afstandstocht over de Peyresourde op zaterdag. De eerste aanval van de Sloveen liet Yates vallen, waarbij alleen Bernal, Roglič, Landa en Richie Porte (Trek Segafredo) stand hielden toen hij nog enkele acceleraties begon.

Achter hen, de tweede groep van GC-renners achtervolgd met een tijdverlies van ongeveer 20 seconden, met Yates die seconden verliest in een groep verder terug.

Met bonusseconden op de top van de klim, wist Roglič Bernal en Pogačar te overtreffen om wat waardevolle ruimte te winnen in de krappe GC-strijd.

kramon_tourdefrance2020_st9_05012-jpg

Voor hen had Hirschi het aangedurfd om af te dalen toen hij zijn afnemende voordeel wilde behouden.

Het zag er zo veelbelovend uit voor de jonge Sunweb-rijder, want hij stopte 20 seconden over de achtervolgende groep van Roglic, Landa, Pogacar en Bernal op het laatste 10 km lange stuk naar de finish in Laruns. Maar omdat het kwartet van renners in gele truien op zoek was naar bonusseconden voor de etappewinnaar, werd hij op slechts 1500 meter van de lijn ingehaald.

Dondanks kon het hert zich aan de wielen van de groep vasthechten toen Roglič hen naar de lijn leidde.

De Jumbo Visma-rijder was de eerste om te versnellen in de jacht om de prijsuitreiking te winnen, met Hirschi die snel opstond uit de achterkant van de groep. De Sunweb-rijder zag eruit alsof hij op het punt stond de etappe te pakken, maar Pogačar had de ambitie om dicht bij hem te komen op de laatste 50 meter.

Na de tweede plaats op het podium neemt Roglič nu de leiding van het GC.

“Het is de eerste keer dat ik het vasthoud. Iedereen droomt ervan om het een keer te dragen. Ik heb ook een geweldige job gedaan voor de jongens [in het team], het is fantastisch voor hen. Ik zal het met trots dragen.”


©Kristof Ramon

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief