Plaats een advertentie

Ronde van Frankrijk etappe 4: Primož Roglič wint de eerste slag op de bergtop

september 02, 2020
Ronde van Frankrijk etappe 4: Primož Roglič wint de eerste slag op de bergtop

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op VeloNews.com.

Op de top van de klim naar Orcières-Merlette was het Primož Roglič (Jumbo-Visma) die in 2020 de eerste top van de Tour de France bereikte.

"Het was een snelle dag, het was behoorlijk zwaar. De jongens hebben goed werk verricht om mij in positie te krijgen voor de sprint, en uiteindelijk heb ik mijn sprint gered, ik ben erg blij. Ik moet dat accepteren, het kan me niet echt schelen [de gele trui]. We blijven veilig, we krijgen de overwinning, dus het is nog beter. Ik voelde me vandaag iets beter", zei de winnaar van de 4e etappe.

kramon_tourdefrance2020_st4_02353-jpg

Fotokrediet: Kristof Ramon

Onder leiding van Wout van Aert en vervolgens Sepp Kuss op de laatste twee kilometer domineerde de aanvoerder van de Jumbo Visma ploeg de kampioen van de Tour de France 2019 Egan Bernal (Team Ineos Grenadiers) op de laatste meters van de klim naar 1.825 m.

Over het werk dat van Aert deed, zei Roglič over de wereldkampioen veldrijden: "Het is een genoegen om hem bij ons te hebben, het is ook aan mij om hem af te maken".

De gele trui van de Fransman Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick-Step) kwam als vijfde over de streep, in een sprint, om waardevolle seconden te behouden.

"Ik was dicht bij de overwinning vandaag, maar ik miste de benen voor de sprint. Het team heeft vandaag goed werk verricht om het hoge tempo te behouden en de ontsnapping onder controle te houden, en het team nam me mee op de beklimming. Ik had gewoon niet genoeg kracht om te eindigen, maar we bereikten het hoofddoel van de verdediging van geel," zei de Fransman. "Jumbo-Visma is het sterkste team op dit moment, ze waren al sterk op de DL en we hebben het vandaag weer gezien. Het is duidelijk dat hun doel is om de Tour te winnen, en ze nemen de verantwoordelijkheid op zich vanaf de eerste dag.

Terwijl Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) en Guillaume Martin (Cofidis) tot bijna 500m voor het einde aanvielen, was het Roglič die in de sprint van het veld brak.

Bauke Mollema van Trek-Segafredo: "De laatste drie tot vier kilometer waren een superhard tempo, de start was vrij gemakkelijk. Op de laatste kilometers moest je echt sprinten om in de groep te blijven en geen seconden te verliezen. Ik heb het amper gehaald, maar ik had niet de kracht in mijn benen om een sprint te doen. Het was een beetje een vreemde klim, niet super lang, maar het was erg explosief vandaag.

Bearly break

a-s-o-stage-four-break-paulineballet-png

Fotokrediet: A.S.O./Pauline Ballet

Vanaf het begin van de etappe was er een pauze van zes man, waarbij twee coureurs uit de Israëlische startnatie - Neils Politt en Krists Neilands - het tempo bepaalden. Deze groep kreeg echter nooit meer dan drie minuten voorsprong op de gele trui.

Quintin Pacher (B&B Hotels) heeft onderweg KOM-punten opgeslokt en eindigde als eerste op 93km van de finish, 60km van de finish en 35km van de finish bij de klimtoren.

Gefrustreerd door het tempo van de pauze, viel Politt de pauze meerdere malen aan, maar werd telkens weer terug gebracht. Het was Politt's ploegmaat Krists Neilands die uiteindelijk van het front brak, terwijl de restanten van de breuk al snel werden geabsorbeerd door de gele truiengroep voor de basis van de slotklim.

Maar zelfs de aanval van Neilands was gedoemd door de laatste klim, want het peloton had het gat in het begin van de laatste 10 kilometer klim teruggebracht tot slechts 35 seconden.

Ineos-Grenadiers, Arkéa-Samsic en Deceuninck-Quick-Step kwamen met een voorsprong van zeven kilometer aan de top, maar het waren Wout van Aert en het Jumbo Visma team die een verblindend tempo aangaven.

Tom Dumoulin kon het tempo van Jumbo-Visma niet aanhouden. "Ik was niet goed [vandaag]. Ik verwachtte er meer van. Het was hangen, stikken en vechten. Het is iets dat ik trouw bleef aan [de groep]. Maar ik ben hier niet voor dit niveau. Komt het? Ik weet het niet," zei de winnaar van de Giro d'Italia.

Toen van Aert 4 km voor de finish de leiding nam, waren het de Amerikaan Sepp Kuss, die met Roglič op zijn fiets omhoog sprintte, en Egan Bernal, die in nood keek en probeerde het tempo erin te houden.

De beste renner onder 25 jaar, Tadej Pogačar (UAE-Team Emirates), probeerde te ontsnappen, maar werd snel geabsorbeerd door de Ineos Grenadiers en Jumbo-Visma.

Na de etappe merkte Pogačar op: "De etappe van vandaag was niet zo moeilijk, maar het laatste deel was vol gas. Primož was in de finale iets sneller dan ik, maar ik ben tevreden met mijn resultaat. Het team is goed - [David] de la Cruz is nog steeds herstellende van zijn crash, maar hij wordt steeds beter. De motivatie in de groep is echt hoog.

Gele trui verdedigd

a-s-o-alaphilippe-defends-paulineballet-png

Fotokrediet: A.S.O./Pauline Ballet

Binnen 1 km probeerde de ploeg van Ineos Grenadiers, onder leiding van Michał Kwiatkowski, Egan Bernal in positie te krijgen voor de overwinning, maar het niet aflatende tempo van Kuss was te veel voor de Colombiaan, die net achter het stuur van de gele trui wist te komen.

Alaphilippe reed om de leiding te verdedigen in het algemeen klassement en stond aan de leiding met de pure bergbeklimmers en GC-hoop.

"Het ritme was erg hoog in de slotklim en ik probeerde gewoon de positie voor de sprint te behouden. Het zou iets bijzonders zijn geweest om de tweede etappe te winnen. Mijn doel is niet om de Tour te winnen maar om zo lang mogelijk in het geel te blijven. Vandaag zag ik dat het moeilijk was om de fiets van [Jumbo-Visma] te volgen, maar mijn plan verandert niet. Ik zal de trui zo lang mogelijk verdedigen. Ik kon me niet zo goed voorbereiden als vorig jaar. Ik draag de gele trui en ik heb de benen om te volgen vandaag," zei Alaphilippe.


Heldenbeeld ©Kristof Ramon

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief