Plaats een advertentie

Ronde van Frankrijk etappe 5: Terugblik op de vijfde etappe

september 03, 2020
Ronde van Frankrijk etappe 5: Terugblik op de vijfde etappe

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op VeloNews.com.

Wout van Aert (Jumbo-Visma) kwam als eerste over de streep en versloeg Cees Bol (Sunweb), Sam Bennett (Deceuninck-Quick-Step) en Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) op de vijfde etappe van de Tour de France 2020.

"Het was een harde finish, misschien was het een makkelijke etappe zonder hoge snelheid. Het laatste uur was erg hectisch, met veel wind. Ik wist dat deze etappe bij me paste en ik ben zo blij dat het team me de kans gaf om hem te rijden. Het voelt goed om het af te maken. De vorm is goed en je herstelt beter. Het team is sterk. Ik heb nu mijn ritwinst. Van nu af aan zal ik het team nog meer ondersteunen", aldus van Aert.

Na het einde van de etappe kondigden de wedstrijdcommissarissen aan dat Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick-Step) met 20 seconden werd gestraft omdat hij het rantsoen voor de laatste 20 km van de wedstrijd had geaccepteerd. Volgens het Tourreglement voor de etappe lag dit voedsel buiten één van de toegestane zones.

Dit betekent dat Alaphilippe uit de top 10 van het algemeen klassement valt en Adam Yates (Mitchelton-Scott) in het algemeen klassement aan de leiding staat.

Ik zat in de bus, stond op het punt om naar het hotel te gaan, toen ik werd gebeld.

kramon_tourdefrance2020_st5_03107-jpg

Met uitzondering van de tussensprint en de wilde ontsnapping naar de lijn, was etappe 5 een relatief voetgangersvriendelijke dag.

De enige tussensprint van de dag werd gewonnen door Sam Bennett (Deceuninck-Quick-Step), die nu de puntencompetitie voor Peter Sagan leidt met zeven punten.

De enige COM-punten van de dag - twee kleine beklimmingen - werden zonder uitdaging genomen door Benoit Cosnefroy (AG2R-La Mondiale), die momenteel de koning van de bergwedstrijden leidt.

kramon_tourdefrance2020_st5_02669-jpg

Kuss was aanzienlijk betrokken bij de voorbereiding van Primož Roglič (Jumbo-Visma) voor de 4e etappe-overwinning.

Gedurende de laatste 10 km raakte de zijwind het peloton toen de grenadiers van de Ineos en Jumbo-Visma ploeg naar het front gingen om Egan Bernal en Roglič in veiligheid te brengen.

Het leek erop dat Sunweb Cees Bol zich perfect had gepositioneerd voor de ritwinst, maar van Aert stormde om Bol heen om ook de ritwinst te pakken.


Het was een gecompliceerde finale, ” zei van Aert, “ maar misschien is het de makkelijkste fase sinds ik een pro ben, er was geen doorbraak. Ik wist dat deze fase voor mij geschikt kon zijn. I’Ik ben blij dat ik deze kans heb gekregen. Nu heb ik mijn etappewinst.”

Van Aert trok gisteren hard om Primož Roglič (Jumbo Visma) te katapulteren naar de etappe-overwinning, maar herstelde zich lang voor het begin van de dag van vandaag.


Beeldmateriaal ©Kristof Ramon

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief