Plaats een advertentie

Tour de France 2020: Samenvatting van de elfde race

september 10, 2020
Tour de France 2020: Samenvatting van de elfde race

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op VeloNews.com.

De kleine krachtpatser Caleb Ewan (Lotto-Soudal) won de 11e etappe van de Tour de France 2020.

“Als je er één hebt, wil je er twee, en nu heb ik er twee, wil ik een derde op de Champs-Élysées in Parijs” zei Ewan, die ook de derde etappe in Sisteron won.

kramon_tourdefrance2020_st11_06170-jpg

Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) eindigde als tweede, een half wiel terug en een half wiel voor Sam Bennett (Deceuninck-Quick-Step), die de groene trui behoudt.

Wout van Aert (Jumbo Visma) kwam net van het podium af nadat hij in de laatste meters door Sagan was geschud.

Sagan werd weggestuurd voor deze regelovertreding in de sprint en kreeg geen punten en geen podiumplaats.

De winnaar van twee etappes van de Tour de France 2020, van Aert, gaf commentaar op de acties van Sagan: “Ik denk dat het eigenlijk niet goed is om het op deze manier te doen. Naar mijn mening heb ik op een volledig rechte lijn gesprint. Ik begon helemaal rechts bij de grenzen, en hij probeerde alleen maar ruimte voor hem te maken. Voor mij is het niet toegestaan om dat te doen. Het is gevaarlijk genoeg. Ik was verrast en geschokt toen ik iets voelde. Ik was op maximaal vermogen en ik was echt bang.”

Hoe is het afgelopen

kramon_tourdefrance2020_st11_05923-jpg

In een relatief vlakke en snelle etappe vochten enkele van de snelste sprinters ter wereld in de tussensprint - waarin Bennett Sagan werd verslagen - en opnieuw aan de finish.

Solo renner Matthew Ladagnous (Groupama-FDJ) ging aan het begin van de dag van de top en scoorde een maximale voorsprong van 3:05. Ladagnous zou voor deze prestatie de prijs voor de meest agressieve renner van de etappe 11 in ontvangst nemen.

De Fransman bleef uit de buurt van de top tot de tussensprint, waar zijn voorsprong voor de volgende 20 km snel werd teruggewonnen door een snel geladen Deceuninck quick step.

Ion Izagirre (Astana) stortte 30 km voor de finish neer in een ongeval en moest opgeven.

Bennett's team bleef de laatste 40 minuten van de wedstrijd aan de leiding, maar kreeg gezelschap van Lotto-Soudal die probeerde Ewan in te halen in de laatste 3 km.

kramon_tourdefrance2020_st11_06051-jpg

In een poging om hem terug te krijgen en Bennett meer punten te geven, reageerden Bob Jungles en Kasper Asgreen (Deceuninck-Quick-Step) beiden en gingen achter hem aan.


De groep verzamelde zich binnen 2 km van de finish waar Wout van Aert aan de uiterst rechtse kant van de weg verscheen.

Ewan bewoog zich duidelijk achter Bennett's rechterzijde en kwam om de grote Ier heen met heel weinig ruimte op de weg.

“Ik was heel dicht bij het front, ik was verder vooruit dan ik wilde, maar ik viel terug in de groep om te kijken” zei de 26-jarige. “Ik bleef gewoon kalm en wachtte op de juiste opening. Ik wist niet of ik had gewonnen omdat ik naar beneden keek. Maar soms kun je het gewoon voelen. ”

De gele trui kwam veilig over de finish op het podium, maar merkte op dat zijn ploegmaat van Aert een beetje gek is en dat de beslissing om Sagan te demonteren een eerlijke was.

“Ik zag het net, ik denk dat het de juiste beslissing is. De sprinters zijn anders dan wij, het zijn echt gekke jongens die vechten voor plaatsen en voor sprints. Toch moet het eerlijk zijn, en het was de juiste beslissing,” zei Roglič.

De 12e etappe, die met 218 kilometer de langste is van deze editie, gaat op donderdag tussen Chauvigny (Vienne) en Sarran (Corrèze).

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief