Plaats een advertentie

Tour de France 2020: Rückblick auf die achttiende Etappe

september 18, 2020
Tour de France 2020: Rückblick auf die achttiende Etappe

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op VeloNews.com

Michał Kwiatkowski kwam met zijn arm over de streep rond de ploegmaat van Ineos Grenadier, Richard Carapaz, om de 18e etappe van de Tour de France van 2020 af te sluiten.

"Dat was ooit," zei de Poolse ex-wereldkampioen. "Ik kan niet beschrijven hoe dankbaar ik ben voor het hele team en ook voor Richard. Het was een ongelooflijke dag voor ons en ik zal het nooit vergeten. Weet je, ik heb een aantal geweldige momenten in het wielrennen, maar dit was iets, een nieuwe ervaring. Ik krijg kippenvel op de laatste kilometers omdat ik weet dat het gat zo groot is dat we het gaan halen. We hebben allebei erg genoten van de laatste kilometers. Het is ongelofelijk."

kramon_tourdefrance2020_st18_11695-jpg

Eerst was het niet duidelijk wie de etappe had gewonnen, maar Carapaz, die de Giro d'Italia 2019 won, wees op de voormalige wereldkampioen en liet Kwiatkowski als eerste over de finishlijn rollen.

Carapaz nam de leiding in de KOM-competitie met slechts twee punten met verschillende goed getimede en strategische aanvallen en droeg na de etappe de polka dot trui.

Een kort grindgedeelte na de top van de laatste gecategoriseerde klim was beslissend voor de etappe, omdat het het algemene klassement verstoorde en Tadej Pogačar zelfs een korte tijd op de achterste voet zette, terwijl hij Richie Porte met de gele trui uit de groep sloeg en de Australiër dwong om hard te racen voor de vierde plaats.

Richie Porte leek een lekke band te hebben op deze grindsector en werd uit de groep gescheurd in de gele trui, waardoor zijn vierde plaats in gevaar kwam.

Mikel Landa (Bahrein-McLaren) zag een kans om zijn algemeen klassement te verbeteren, viel aan en stond praktisch voor Porte totdat Porte een wielwissel kreeg en met behulp van Tom Dumoulin en Wout van Aert in de gele trui terug in de groep kwam.

Op weg naar de finish

kramon_tourdefrance2020_st18_11865-jpg

Sprinter Andre Greipel gaf het op tijdens de etappe die de grootste hoogtewinst liet zien tijdens een enkele etappe van de Tour van dit jaar.

Op 100 km voor de finish was er een groep van vijf op de weg, met Pello Bilbao (Bahrein-McLaren), Richard Carapaz en Michał, Kwiatkowski (Ineos Grendadiers), Nicolas Edet (Cofidis) en Marc Hirschi (Sunweb).

Deze groep werd gevolgd door een groep van 13 man, die 62 seconden en 4:42 minuten voorsprong had op de groep in de gele trui.

Carapaz en Hirschi ruilden de hele dag lang, minuten voor hun achtervolgers, aanvallen uit voor COM-punten.

Hirschi gleed uit en stortte binnen 60 km naar links af in een afdaling. Hij is snel weer gemonteerd en reed met zijn linker stuur in een aanzienlijke hoek.

Kwiatkowski gaf later commentaar op deze crash: "Ja, [Hirschi] vocht tegen Richard [Carapaz] voor het Polka punt. Toen hij dit risico nam en veel te snel de bocht in ging, zat ik vlak achter hem, en toen ik zag dat ik gewoon op de rem trapte, en op dat moment denk ik dat het beter is om 99 procent te rijden en veilig te blijven dan zo veel te riskeren op de afdaling. Hij wilde vroeger niet graag werken, dus we wilden onze eigen race rijden en niet achter hem kijken.

Na de top van de volgende beklimming schudde de Col de Aravis, een kort wit grindgedeelte dat doet denken aan de Strade Bianche, de wedstrijd op.

De twee Ineos Grenadiers hebben hun lood gecementeerd en zijn verder weg van Bilbao gegaan, terwijl Edet het heeft opgegeven en is teruggevallen.

Op de klim viel Landa aan en nam zijn teamgenoot Wout Poels mee. Deze aanval bracht Rigoberto Urán verder weg van de groep in de gele trui.

De Bahrein-McLaren-renners reden naar hun teamgenoot Damiano Caruso, die als springplank diende om verder te komen op Porte, en probeerden hem te bespringen in het algemeen klassement.

Wout van Aert (Jumbo Visma) nam het tempo op, terwijl Simon Yates (Mitchelton-Scott) zich uit de GC-groep terugtrok.

Via de grindsector viel Enric Mas (Movistar) van de gele truiengroep aan om te proberen de witte trui van Pogačar te stelen.

De jongere Sloveen reageerde, net als Roglič, maar toen leek Pogačar tijdelijk te haperen.

Daarna gaat Roglič in de aanval en scheidt zich af van Pogačar.

kramon_tourdefrance2020_st18_11761-jpg

Porte kreeg een lekke band en ligt nu bijna 47 seconden achter, terwijl Sepp Kuss werd gescheiden van de teamleider Roglič.

De Amerikaan kon zich weer in verbinding stellen met de leider Roglič en zijn rivalen in de gaten houden.

Trek-Segafredo-renner Porte heeft de volgende 10 km achter de groep aan gezeten in de gele trui om zijn vierde plaats in het algemeen klassement te verdedigen.

In de laatste paar kilometer gaan de twee Ineos Grenadiers met een grote voorsprong op een zacht pedaal de laatste ronde in, terwijl Landa achter hen van de zevende naar de vijfde plaats in het klassement is opgeschoven.

Aan de lijn verwees Carapaz naar Kwiatkowski en liet hem over de lijn een wielbreedte voor hem rollen.

Kort daarna sprintte Wout van Aert, die Pogačar - die zich weer bij de groep had gevoegd in de gele trui - elke bonusseconde voor de derde plaats op de etappe wilde ontzeggen.

Pogačar leidt Roglič naar de finish met een halve fietslengte en toont nog steeds enige vechtlust.


Imagery ©Kristof Ramon

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief