Plaats een advertentie

Tour de France 2020: Terugblik op de achtste etappe

september 06, 2020
Tour de France 2020: Terugblik op de achtste etappe

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op VeloNews.com.

Nans Peters (Ag2r-La Mondiale) won zaterdag de 8 etappe van de Tour de France toen Adam Yates (Mitchelton-Scott) zijn gele trui behield bij de eerste grote bergtest van de wedstrijd.

De Franse Ag2r-La Mondiale renner kwam in de vroege ontsnappingsfase van de dag en reed duidelijk over de top van de tweede beklimming van de etappe, waardoor een achtervolging door Ilnur Zakarin (CCC team) over de laatste klim van de Peyresourde voor de afdaling naar de overwinning in Loudenvielle werd voorkomen.

Achter Peters brak de GC-slag uit in de bergen van de Pyreneeën in de eerste van twee etappes.

Tadej Pogacar (UAE-Team Emirates) viel aan op de bovenste helling van de laatste klim van de dag uit de groep van de favorieten en hield een gat tot aan de finish om een deel van de tijd die hij had verloren in de zijwind op vrijdag terug te winnen.

De jonge Sloveen, Yates, die de slanke leiding van het GC overnam, werd herhaaldelijk bedreigd door aanvallen van Guillaume Martin (Cofidis), Nairo Quintana (Arkea-Samsic) en Primoz Roglic (Jumbo Visma), waarbij de Brit terug kon slaan.

De enige schade die Yates niet kon beperken was een latere versnelling door Romain Bardet (Ag2r-La Mondiale), die met zijn aanval twee seconden in de puntentelling kwam. De Brit deed genoeg om zijn voorsprong van drie GC seconden op Roglič te behouden, met de top 10 in het klassement alle krimpen tot een minuut.

“Ik denk dat iedereen vandaag op zijn limiet zat. Ik heb mijn best gedaan, en hier zijn we“; zei Yates na het podium.

“Ik ben behoorlijk blij, het was een hele zware dag“ laat in de etappe kwam Jumbo-Visma op en begon het tempo echt op te voeren. Vanaf daar tot aan de finish geven ze vol gas. “Ik heb mijn best gedaan om bij de jongens te blijven.”

Hoewel een Fransman de etappe won en Bardet opklom naar de vierde plaats in het algemeen klassement, was het ’très bien’ voor de Fransen; Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) verloor het contact met de kopgroep op de tweede klim van de dag en liet bijna 20 minuten achter, terwijl Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick-Step) meer dan 10 minuten verloor na een speculatieve aanval op de slotklim van de etappe.

kramon_tourdefrance2020_st8_04503-jpg

Hoe is het afgelopen

Peter's overwinning kwam nadat hij een vroege pauze van 13 minuten had genomen, wat al snel resulteerde in een gat van bijna 15 minuten. De ontsnapping begon te mislukken na een aanval van Jérôme Cousin (Total Direct Energie) op de Hors Categorie Port de Balès. Ilnur Zakarin (CCC team) versnelde en sleepte Peters met hem mee, het paar dat neef en nichtje ving en naar de top liet vallen.

Hoewel Zakarin de betere klimmer leek te zijn, verloor hij het contact op de lange afdaling van de Balès, zodat Peters de laatste klim op 45 seconden achter de Rus inzette. De 26-jarige overleefde de slotklim tot de afdaling naar de overwinning, zijn tweede overwinning na een etappe in de Giro d’Italia vorig jaar.

"Dit is absoluut te gek voor woorden," zei Peters. "Ik had een droom om een etappe van de Tour de France te winnen en ik heb het gedaan."

“Zakarin was beter dan ik op de beklimmingen, maar ik gaf alles wat ik kon. Ik bleef tegen mezelf zeggen: Ik ben de beste, ik ben de sterkste, ik heb echt alles gedaan wat ik kon.”

Achter Peters verloor Zakarin een podiumplaats in de afdaling achter Peters, toen Toms Skujins (Trek-Segafredo) en Carlos Verona (Movistar) hem op de tweede en derde plaats passeerden.

nans-peters-tdf-stage-eight-kramon-velophoto-1-jpg

Het echte drama van de dag kwam echter een paar minuten later.

De eerste grote focus van de dag was het feit dat Pinot ver achterop raakte in Port de Balès en na een val in de eerste etappe, raakte hij in de tweede etappe geblesseerd aan zijn rug. Groupama-FDJ's tragische held verloor nog meer tijd tijdens de etappe toen hij ongeveer 25 minuten later over de finish kwam, omringd door teamgenoten.

De wedstrijd voor het GC brak uit tijdens de beklimming van de Peyresourde nadat de jumbo-visma de groep over de vorige bergpas had geworpen. De groep was gekrompen tot ongeveer 25 renners, en Alaphilippe heeft de actie in gang gezet met een speculatieve aanval, voordat hij direct vooruit schoot en de finish bereikte, waardoor een einde kwam aan alle geruchten over zijn GC gevecht.

Na Alaphilippe begon Dumoulin de druk op te voeren voordat Roglic, Pogacar en Quintana van achteren wegstormden, de GC-groep verpletterden en Yates in de problemen brachten voordat alles weer bij elkaar kwam.

Pogacar reed opnieuw op de laatste kilometers van de klim, en deze keer kwam hij vast te zitten, en de 21-jarige hield het gat tot de finish om 40 seconden goed te maken voor zijn GC-rivalen in de zijwind van vrijdag.

kramon_tourdefrance2020_st8_04287-jpg

“Ik zag de andere jongens naar elkaar kijken, en ze waren allemaal bij de aanval, ik had een kans om aan te vallen, en ik reed naar de top met vol gas,” zei Pogacar. “ In de afdaling ging ik zo snel als ik kon en uiteindelijk had ik 40 seconden voorsprong, dus het was een goede dag voor mij. Morgen wordt weer een zware dag, we zullen zien hoe we de etappes dag na dag onder de knie krijgen”

De rest van de GC groep ging door met het klauteren over de top van de klim en de afdaling naar de finishlijn, hoewel er geen beweging kon worden gehandhaafd totdat Bardet, op de laatste kilometer, de aanval afsloot en twee seconden voor zijn GC rivalen.

Met nog een dag bergop- en bergafwaarts finishen op zondag in de barrage, blijft Yates zwijgen over zijn intenties voor de race.

“We zullen zien” zei hij toen hem gevraagd werd naar zijn plan. “ Morgen is een zeer gelijkaardig stadium. Als we het nog een dag kunnen volhouden, dan is de dag erna een rustdag, dus hopelijk kunnen we het tot die tijd volhouden. Dan zullen we zien wat er gebeurt. ”


©Kristof Ramon

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief