Plaats een advertentie

Tips voor het kopen van een Mountainbike voor Beginners

oktober 25, 2017
Tips voor het kopen van een Mountainbike voor Beginners

Dus je hebt besloten een mountainbike te kopen. Het aanbod is dezer dagen overweldigend, dus de kans is groot dat je nauwelijks weet waar te beginnen.

Geen paniek, we zijn er voor je! We leggen hier stap voor stap uit wat de verschillen zijn tussen de soorten MTB's, de rijstijlen, materialen en geven je tips per budgetklasse. De juiste mountainbike kiezen wordt zo een heel stuk gemakkelijker.

Bekijk Alle Mountainbikes Op BikeExchange

Soorten Mountainbikes

'Mountainbike' is een overkoepelende term. De verschillende subcategorieën kunnen dag en nacht verschillen. Voor alle specifieke soorten gebruik of rijstijl is er wel een geoptimaliseerde versie.

De grootste onderverdeling wordt gemaakt op vlak van vering/suspensie. Je hebt MTB's zonder enige vorm van vering, je hebt er met enkel een verende voorvork en er zijn mountainbikes die voor-en achteraan geveerd zijn. Suspensie is natuurlijk belangrijk voor het opvangen van schokken. Dus het spreekt al voor zich dat hoe ruiger het terrein waar je gaat rijden, hoe aangenamer extra vering is.

Fullsuspension of dual suspension mountainbike

mtb_mountainbike_beginner_tips_koopgids_fullsuspension-jpg

Fullsuspension betekent min of meer 'volledige vering'. Het voorwiel en het achterwiel zijn uitgerust met een veringssysteem. De fiets vangt dus langs twee kanten schokken op. Hoe hard de vering is wordt uitgedrukt in 'travel' of 'veerweg'. Dit is letterlijk hoe ver je de vering kan beweging. De suspensie vangt de schokken van de trails op zodat jij comfortabeler op je fiets blijft zitten en de fiets meer grip op de ondergrond houdt.

Veringen zorgen dus voor comfort, maar veroorzaken ook krachtverlies. Racefietsen worden speciaal zo stijf mogelijk gemaakt om efficiënter te trappen. Dat heb je dus niet bij een fullsuspension MTB. Daarom hebben de meeste veringen een lockout systeem. Hiermee zet je de veer vast wanneer je ze niet nodig hebt, zoals op vlakke stroken met weinig oneffenheden.

mtb_mountainbike_beginner_tips_koopgids_fullsuspension_2-jpg

Bekijk Alle Fullsuspension Mountainbikes Op BikeExchange

Hardtail mountainbike

mtb_mountainbike_beginner_tips_koopgids_hardtail-jpg

De hardtail heeft ook een veelzeggende naam; 'harde staart'. Hardtail MTB's hebben enkel een verende voorvork en zijn dus stijf achteraan. Een hardtail is qua ontwerp simplistischer dan een fullsuspension en is daarom ook lichter, algemeen goedkoper én gemakkelijker te onderhouden. Gebruik je de lockout van je voorvork, heb je eigenlijk een mountainbike die over de hele lijn stijf is.

Omdat hardtails lichter en stijver zijn, worden ze meestal gebruikt tijdens ritten of wedstrijden met minder zwaar terrein en hogere snelheden. Dankzij de vering vooraan, brede banden en geometrie van het frame, is de hardtail nog steeds uiterst comfortabel en zal je enkel nadeel ondervinden op heel ruige en steile trails.

De hardtail is zeker in België en Nederland de populairste mountainbikesoort. Vooral de prijs maakt hardtails interessant voor instappers.

Bekijk Alle Hardtail Mountainbikes Op BikeExchange

Rigide of starre mountainbike

mtb_mountainbike_beginner_tips_koopgids_rigide-jpg

Mountainbikes die totaal geen suspensie hebben, zijn rigide of starre mtb's. Het zijn vooral de dikke banden die zorgen voor het rijcomfort en ze zijn niet echt gemaakt voor erg sportieve trails.

Heb je geen overdreven sportieve ambities, dan kan dit de fiets voor je zijn. Rigide mountainbikes hebben nog steeds veel comfort en grip, dus als je graag afwisselt tussen de weg en minder uitdagende bossen of velden, dan zijn dit daar goede allrounders voor. Al worden ze de laatste jaren steeds zeldzamer, zeker sinds de opkomst van de gravel bikes en de concurrentie van cyclocross fietsen.

Bekijk Alle Rigide Mountainbikes Op BikeExchange

Wielen

mtb_mountainbike_beginner_tips_koopgids_wielen-jpg

Je zal snel ondervinden dat er 3 voorname wielmaten zijn. De maat wordt uitgedrukt in inch en dit duidt op de omtrek. Vroeger was 26" standaard, tegenwoordig zijn de 29" wielen zeer populair.

26 inch MTB wielen

Vroeger de norm, nu eerder uitzondering. De kleinere wielen (ter vergelijking: standaardmaat voor racefietsen en de meeste stadsfietsen is 28") zijn licht en wendbaar. Perfect om dartel technische bochtjes te nemen. Ondanks die voordelen, komen ze bijna niet meer voor op nieuwe MTB's.

Bekijk Alle 26" Mountainbikes Op BikeExchange

27,5 inch MTB wielen

27.5" of '650B' is momenteel zowat de standaardmaat. Ze zijn iets groter waardoor ze gemakkelijker over putten en stenen rollen. Extra comfort dus. Per omwenteling van het wiel zal je fiets ook meer afstand afleggen, dus je gaat sneller dan met kleine 26" wielen. 27,5" is de maat tussen 26 en 29 en heeft een beetje het beste van twee werelden.

Bekijk Alle 27.5" Mountainbikes Op BikeExchange

29 inch MTB wielen

29" of 29ers hebben meer grip, comfort en rijden het vlotst. Ook omdat de grotere banden meer lucht bevatten. Omdat ze zo comfortabel en stabiel zijn, zijn ze erg populair in alle disciplines. Ze zijn wel zwaarder, moeilijker in gang te trappen en soms niet te gebruiken op kleine framematen.

Bekijk Alle 29" Mountainbikes Op BikeExchange

mtb_mountainbike_beginner_tips_koopgids_wielen_2-jpg

Alle bovenstaande wielmaten hebben ook een plus sized variant. Die zijn breder voor extra grip en comfort en hebben ook bredere banden. Minder ideaal voor snelheid, maar ze rijden wel heel aangenaam op alle terreinen.

Fatbikes gaan nog een stap verder. De banden zijn zo dik en breed dat je ermee over zand of sneeuw kan rijden. De banden zijn van 3.5" tot 5.5" breed en geven zoveel comfort, dat de meeste fatbikes geen verdere vering hebben.

Gebruik en rijstijl

Welke mountainbike het beste is voor jou, zal afhangen waar je hem voornamelijk voor gaat gebruiken. De voornaamste disciplines zijn Croxx-Country (XC), All-mountain, Enduro en Downhill. Elke discipline heeft zijn eigen specifieke vereisten op vlak van suspensie, opbouw en geometrie.

Cross-Country

mtb_mountainbike_beginner_tips_koopgids_crosscountry-jpg

De bekendste vorm van mountainbiken. De meeste MTB-wedstrijden die je kent zijn cross-country races. Het is de puurste vorm van mountainbiken: gewoon offroad fietsen. De terreinen kunnen alle vormen aannemen met allerlei soorten ondergrond. Zand, bos, stenen, boomwortels, gras,... je kan alles tegenkomen. Kijk je naar competitief niveau dan heb je XCO en XCM. XCO is Cross Country Olympic, waarbij de wedstrijden bestaan uit 1 tot 2 uur rondjes rijden op technische omlopen. Zeer gelijkaardig aan veldrijden zoals wij het kennen. XCM is Cross Country Marathon. Deze wedstrijden worden meestal gehouden van A naar B en gaan van 50km tot meer dan 150km.

Je kan elke soort MTB gebruiken voor Cross-Country. Hardtails zijn het populairst, maar voor extra veelzijdigheid en meer uitdagende parcoursen (zoals in de Ardennen) kan een fullsuspension zeker geen kwaad.

Trail

mtb_mountainbike_beginner_tips_koopgids_trail-jpg

Terwijl Cross Country de officiële wedstrijdterm is, duidt Trail meer op algemeen gebruik. Een toegewijde Trail mountainbike zit tussen de CX en de Enduro. Ze zijn ontworpen om een eprfecte balans te zoeken tussen klimmen en afdalen. Echte allrounders dus.

Een trail MTB is perfect te gebruiken voor Cross Country en allerlei soorten toertochten, maar is minder gericht op snelheid en meer op algemene veelzijdigheid. Daarom is hij in moeilijkere siuaties vaak beter uitgerust met zaken als een dropper seatpost en een bredere versnellingskeuze, maar durft een trail mtb zwaarder uit te vallen.

Enduro / All Mountain

mtb_mountainbike_beginner_tips_koopgids_enduro-jpg

Enduro mountainbiking is een speciale discipline waarbij de afdalingen getimed worden, maar de beklimmingen niet. In tegenstelling tot puur downhillen, moet je wel zelf de hellingen op rijden (binnen een tijdslimiet), maar je kan de wedstrijd niet winnen door de rest bergop achter te laten. De afdalingen zijn vaak niet van de poes en vergen veel techniek, durf en de juiste fiets.

Ze zijn dus gemaakt om comfortabel te kunnen klimmen, maar toch vooral bergaf uit te blinken. Verwacht extra veerweg tot 150-180 mm voor-en achteraan, een dropper seatpost (zadelpen die je kan laten zakken zodat je meer bewegingsvrijheid hebt bij het dalen) en banden met veel grip.

All Mountain bikes zijn zo goed als het zelfde, maar niet competitiegericht. Veel merken maken geen onderscheid. Andere beweren dan weer dan hun specifieke All Mountain bikes nog net iets veelzijdiger zijn.

Gravity / Downhill

Downhill mountainbiken is echt een niche en kan als extreme sport beschouwd worden. Je neemt een lift naar de top van een heuvel en stort dan zo snel mogelijk naar beneden, liefst in één stuk.

Downhill MTB's zijn goed in afdalen en dat is het zowat. Ze hebben een erg grote veerweg tussen 170-210mm, een lange wielbasis voor stabiliteit en versnellingen zijn bijna overbodig. De balhoofdbuis is erg slack, het voorwiel steekt meer naar voor en geeft extra controle aan hoge snelheid.

Buiten een toegewijde downhill fiets, is bescherming hier zeer belangrijk. Een fullface helm, skibril, kniebescherming en zelfs een harnas over je borst zijn allemaal geen overbodige luxe.

Frame Materialen

De materialen de gebruikt worden bij MTB's zijn niet anders dan bij racefietsen. Ze verschillen onderling hoofdzakelijk in stijfheid, comfort, gewicht en prijs.

  • Aluminium: Het meest gebruikt, vooral bij instapmodellen. Aluminium is licht, duurzaam, roestvrij en vangt schokken zeer degelijk op. Alu frames kunnen zeer stijf gemaakt worden en ze zijn goedkoper dan hun carbon tegenhangers. Daarom is een aluminium MTB als beginner een zeer goede keuze.

  • Carbon: Ooit waren carbon mountainbikes exclusief toegankelijk voor professionals, maar nu kan jij er zelf zonder problemen mee rijden. Carbonvezel is van nature erg licht, zeer stijf en je kan het in alle vormen en maten vormen. Het nadeel is dat carbonframes relatief snel kunnen barsten bij zwaardere valpartijen of wanneer je bouten te hard vastschroeft. Zodra carbon beschadigd is, is vervangen of herstellen een must. Gezien de hogere prijs, is dit dus niet altijd een duurzame oplossing.

  • Staal: Pure instapmodellen zijn vaak van staal gemaakt. Goedkoop en sterk, maar ook zwaar en vatbaar voor roest. Heb je ietwat sportievere ambities, dan is een stalen MTB niets voor jou.

  • Titanium: Zeer zeldzaam bij mountainbikes, want zeer duur. Titanium frames zijn vrij licht, zeer sterk, duurzaam en roestvrij. Je zal niet veel commerciële titaniummodellen op de markt vinden. Titanium is vooral weggelegd voor meer specifieke niches.

Groepset

mtb_mountainbike_beginner_tips_koopgids_groepset-jpg

Als het skelet van je MTB het frame is, dan zijn de organen de groepset. Je groep bepaalt in grote mate de algemene kwaliteit en prijs van je mountainbike.

>>> In dit artikel hebben we alles over MTB groepsets al voor je samengevat. Inclusief een vergelijking van alle modellen van Shimano en SRAM.

Budget

Nu ken je de verschillen tussen de verschillende soorten mountainbikes. Ga je voor een carbon hardtail, of een stalen rigide? Of toch maar een enduro model? Die keuze is aan jou. Dan is het tijd om aan je budget te denken. Van een duurdere fiets kan je logischerwijs verwachten dat hij is uitgerust met duurdere en betere onderdelen. Het verschil in kwaliteit ga je vooral kunnen voelen in gewicht, duurzaamheid en het gebruiksgemak van bijvoorbeeld schakelen en remmen.

Voor jouw gemak, sommen we hier nog even op wat je zoal mag verwachten in elke prijsklasse.

Onder €500

Dit zijn echte basismodellen. Hier mag je niet te veel verwachten. Heb je enige MTB ambities die verder reiken dan super recreatieve tochtjes of woon-werkverkeer, dan heb je hier eigenlijk weinig te zoeken. Deze mtb's hebben waarschijnlijk geen vering, of enkel een goedkope verende voorvork. De versnellingskeuze is beperkt en de materialen niet van hoogwaardige kwaliteit. Schijfremmen zijn hier ook onwaarschijnlijk.

Verwacht je toch een beetje performance van je MTB, dan zet je best een hoger budget opzij.

Tussen €500 - €1000

Ben je gloednieuw in het mountainbiken? Een instapmodel hardtail vind je al in deze prijsklasse. Een aluminium hardtail met hydraulische schijfremmen, een degelijke groepset en kwalitatieve banden heb je al snel voor deze prijs. Perfect om te starten.

Je zal hier en daar een fullsuspension vinden voor dit budget, maar wil je echt een fully dan ga je best ineens voor een stapje hoger. De duurdere fullys zijn zeker en vast duurzamer, waarmee je op termijn geld uitspaart.

Tussen €1000 - €2000

Hier kan je al wat creatiever worden met je wensen. 1x versnellingen, carbon frames en kwalitatievere fullsuspensions zijn binnen bereik. Kwalitatieve hydraulische schijfremmen zijn vanaf nu zowat standaard.

De grootste doelgroep sportieve gebruikers bevindt zich in deze klasse. Je kan kiezen om geld te besparen op de groepset, maar wel al een degelijk fullsuspension of carbon hardtail frame te kopen. Of je blijft bij een basis alu frame en kan betere versnellingen laten monteren. Hier heb je al meer bewegingsvrijheid en heb je zo goed als altijd een degelijke fiets.

Meer dan €2000

Je hebt hogere eisen en dat mag. de meeste mountainbikes boven de €2000 benaderen het materiaal van de profs. Hydraulische schijfremmen, carbon frames, steekassen, dropper seatposts, SRAM X1 of Shimano XT groepsets, je kan alle betere snufjes beginnen combineren.

Meer dan €5000

De échte premium MTB's zijn voor de meesten onder ons slechts om van te dromen. Deze fietsen zijn superlicht en gemaakt voor het hoogste competitieniveau. Carbon wielen, elektronische groepsets, SRAM Eagle Gold 12 speed,... Doe maar gek. Jij rijdt met de fiets van de profs.

De juiste maat mountainbike kiezen

Je fiets moet passen. Punt. Alles begint bij de correcte framemaat. Als die juist is kan je alle andere afmetingen zoals zadelhoogte, stuurbreedte etc. verder op maat zetten. De verschillende maatsaanduidingen op de markt zijn quasi universeel, maar er een Medium van het ene merk is niet altijd gelijk aan één van een ander merk. Daarom is passen in de winkel altijd aangewezen.

De framemaat wordt gemeten van het midden van de bottom bracket tot aan de top van de seattube.

mtb_mountainbike_beginner_tips_koopgids_maat-jpg

De juiste Mountainbike accessoires

mtb_mountainbike_beginner_tips_koopgids_accessoires-jpg

Die fiets heb je nu. Maar voor je kan vertrekken, heb je nog enkele essentiële accessoires nodig. Kort een samenvatting van wat je zoal nodig zal hebben:

Andere koopgidsen op BikeExchange

>>>Lees ook onze koopgids voor racefietsen

>>>Lees ook onze koopgids voor cyclocrossfietsen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief