Plaats een advertentie

Shimano STEPS e-bike aandrijfsystemen

juli 17, 2018
Shimano STEPS e-bike aandrijfsystemen

Shimano is absoluut onbetwist één van de raspaarden op de fietsmarkt. Er is nauwelijks een fiets die niet op zijn minst één onderdeel van Shimano aan boord heeft. Shimano heeft natuurlijk veel te vertellen over het onderwerp "E-mobility". Zelfs in de begintijd van E-bikes wilde Shimano snel op de trein springen. Helaas was het eerste aandrijfsysteem waarmee Shimano de fietswereld in 2010 blij mee probeerde te maken niet echt een hit. Sinds de Japanners voor het eerst voorwielmotoren probeerden, brachten de systemen diverse nadelen met zich mee waarvoor voorwielmotoren soms gekend zijn. Als je meer informatie wilt over de voor- en nadelen van de afzonderlijke motortypen en geïnteresseerd bent in de functionaliteit van E-bike aandrijfsystemen, lees dan onze artikelen over E-bike accu's en motoren.

shimano-steps-e6100-am-trekking-e-bike-jpg

De voorwielmotoren hadden hun uitdagingen in die tijd en dus was de logische conclusie van Shimano: er is behoefte aan een compleet nieuw systeem. Shimano volgde daarom in 2014 met de eerste STEPS-aandrijving, een E-bike aandrijfsysteem bestaande uit een middenmotor, accu en boordcomputer. En zie, het was misschien niet mogelijk om het E-bike systeem van de gevestigde marktleider Bosch te overtreffen, maar het was wel mogelijk om de achtervolging in te zetten. De nieuwe STEPS-aandrijvingen, die eind 2018 werden aangekondigd, waren voor ons reden genoeg om de E-bikesystemen van Shimano grondig onder de loep te nemen. Toonaangevende (Europese) fietsmerken gebruiken de Shimano Steps componenten zoals Oxford, Koga, Sparta, Merida, Gazelle, Cortina, BMC, Thompson, Scott en Cannondale.


Ontdek een grote selectie aan Shimano E-bikes op de marktplaats


Vier Shimano E-bike systemen voor elke behoefte

De Shimano aandrijfsystemen zijn bijzonder gebruiksvriendelijk omdat ze simpelweg niet zijn onderverdeeld in verschillende motoren, batterijen en displays die naar wens met elkaar gecombineerd moeten worden. Shimano verdeelt zijn aandrijvingen in twee categorieën - klaar. Je hoeft zich geen zorgen te maken over welke motor bijzonder goed werkt met welke accu. Je hoeft alleen maar te bedenken wat je met je e-bike wilt doen. Shimano doet de rest voor je. Als je hebt gekozen voor de stad, off-road actie of langere fietstochten, hoef je alleen maar op zoek te gaan naar een e-bike met de bijbehorende STEPS-aandrijving.

Shimano STEPS E6000: Relaxed, efficiënt en elektrisch door de stad

shimano-steps-e6000-png

De eerste Shimano E-bike aandrijving die we graag aan je voorstellen is gemaakt voor de stad. Hij mag ook wat groter zijn, want de accu van de Shimano STEPS E6000 E-bike aandrijving heeft volgens de fabrikant een actieradius tot wel 150 km. Als je stad niet zo groot is, volstaat het om je E-bike wat minder vaak op te laden, dit verlengt de levensduur van de accu. Omdat de batterijen na verloop van tijd hun kracht verliezen, ligt de grens bij ongeveer 1000 oplaadcycli. Maar maak je geen zorgen, je E-bike stopt niet zomaar, de actieradius met een volledig opgeladen accu zal geleidelijk afnemen, meer niet. Als je op een gegeven moment niet meer van je voordeur naar kantoor kunt komen, heb je geen nieuwe E-bike nodig, nee er zijn uiteraard vervangende accu’s.

De motor van de STEPS E6000 is, net als de accu, precies aangepast aan de eisen van het stadsleven. Het is vooral gemakkelijk omdat er, zoals bekend, altijd stoepranden of andere obstakels in de stad te verwachten zijn. Ook typerend voor de stad: constant rijden. Om het starten gemakkelijker te maken, schakelt de Shimano STEPS E6000 automatisch een versnelling terug, comfortabeler wordt het niet, toch!? Eigenlijk bespaar je jezelf het hele schakelsysteem als je kiest voor een Shimano STEPS E6000 Di2 met automatisch schakelen. Hier schakelt de aandrijving voor je, de versnellingen worden geselecteerd op basis van jouw trapvermogen. Met een Shimano STEPS Di2-aandrijving rijd je tot op zekere hoogte op een automatische E-bike.

Met een schakelaar op het stuur kun je de ondersteuning van de motor instellen. Er zijn verschillende ondersteuningsniveaus, dus je kunt kiezen of je zelf veel kracht wilt gebruiken of juist niet. Schakel vervolgens over naar de eco-modus, ga weer sporten en geniet van een langere batterijduur. Of misschien wilt je het liever zonder verdere persoonlijke inspanning doen, behalve rustig trappen? Kies dan een hoger ondersteuningsniveau en laat de motor het werk voor je doen. In principe geldt de volgende vuistregel: hoe meer werk de motor verricht, hoe minder actieradius de accu heeft. De loopmodus is vooral praktisch in de stad. Zo nu en dan moet je je e-bike een beetje duwen, wat niet gemakkelijk is met een fiets die rond de 20 kg weegt. De wandelstand laat jouw e-bike in een wandeltempo rollen.

shimano_steps_automatic_shifting_crankset_drive-unit_fc-e6000-withcg_du-e6010-jpg

De ondersteuningsniveaus van de motor hebben niets te maken met de versnellingen van de fiets. Je kunt je fiets zoals gewoonlijk aanpassen aan het terrein, de helling of je dagelijkse vorm via een versnellingsbak, tenzij je jezelf trakteert op het eerder genoemde Shimano Di2-schakelsysteem. Natuurlijk heeft de Shimano STEPS e-bike aandrijving ook een display op het stuur dat je voorziet van belangrijke informatie over je e-bike en je huidige rit. De ergonomische boordcomputer toont je bijvoorbeeld de gereden kilometers, de resterende actieradius van de batterij of het huidige oplaadniveau.

Shimano STEPS E6000 City in één oogopslag:

 • Batterij: 2,6 kg gewicht, 418Wh of 504Wh (bagagedrageraccu), 418Wh op de onderbuis
 • Oplaadtijd: 80% in twee uur, 100% in vier uur
 • Bereik afhankelijk van de modus tot 150 km
 • Levensduur: ongeveer 1000 oplaadcycli zonder prestatieverlies
 • Ondersteuning: hoog, normaal, eco en lopen
 • Motor: 3,2 kg gewicht
 • Geluidsarm
 • Weersbestendig
 • Koppelmoment van 50 Nm
 • Boordcomputer: tijd, ritafstand, versnelling, geschatte resterende actieradius, laadniveau
 • Optionele terugtraprem

Het hoeft niet alleen stad te zijn

Niet echt stad, maar ook niet helemaal Off-Road: een heerlijke fietstocht maken is een heel andere discipline. Dit gaat over de lange afstanden op de fiets, een stadsfiets of een mountainbike kan ze niet bijhouden, want daar zijn ze niet voor gebouwd. De Shimano STEPS E6000 City aandrijving past prima, zolang hij maar niet op een city E-bike maar op een E-trekking bike zit. De aandrijving zorgt voor efficiëntie en een groot bereik, maar voor tochten wordt hij gecombineerd met een breed scala aan versnellingen en tour-compatibele componenten. De fietsfabrikant is dan verantwoordelijk voor het trekking frame en de bijbehorende overige componenten.

De toekomst: de STEPS E6100

Net op tijd voor de kerstborrel in de winter van 2018, kondigde Shimano een nieuwe generatie STEPS-aandrijvingen aan. Er komt een volledig herziene versie van de Shimano STEPS-aandrijvingen voor stads E-bikes en trekking fietsen. De accu's worden steeds kleiner en krachtiger en bieden niet alleen meer actieradius, maar gaan volgens Shimano ook langer mee. De motoren worden krachtiger, maar kleiner, onopvallend en lichter. Ook de bediening is wederom verbeterd: de bediening in de nieuwe editie zou nog intuïtiever en beduidend gebruiksvriendelijker moeten zijn.

shimano-steps-e6100-ebike-antrieb-jpg

Als je momenteel op zoek bent naar een e-bike, heeft een nieuwe generatie aandrijvingen enorme voordelen voor je, en het maakt niet uit of het je eerste e-bike is of de volgende. Als je een actueel model met de nieuwe aandrijving kiest, weet je zeker dat je e-bike technisch bij de tijd is. Efficiënt, robuust, krachtig... maar niet goedkoop.

Maar ook voor mensen met een beperkt budget is het verschijnen van een nieuwe aandrijving goed nieuws. Want dat betekent automatisch dat de fietsen met oudere aandrijfsystemen langzaam plaats moeten maken voor de nieuwe generatie en daarom krijg je ze vaak tegen gereduceerde prijzen.

shimano-steps-e6100-display-jpg

Shimano STEPS E6100 in één oogopslag:

 • Batterij: 418 Wh of 504 Wh, bevestiging aan de onderbuis of geïntegreerd in de onderbuis
 • Bereik: afhankelijk van de modus tot 180 km
 • Oplaadtijd: 80% in 2 1/2 uur, 100% in 5 uur
 • Levensduur: ongeveer 1000 oplaadcycli
 • Ondersteuning: hoog (veel ondersteuning, weinig bereik), normaal (gemiddelde ondersteuning, gemiddeld bereik), eco (weinig ondersteuning, groot bereik), lopen
 • Motor: 2,8 kg gewicht
 • Snelheid tot 25 km/u
 • Koppelmoment van 60 Nm
 • Beschermende motorkap
 • Boordcomputer: vier verschillende opties; Display - laadniveau, ingesteld ondersteuningsniveau, resterend bereik, snelheid etc. of draadloze verbinding met een smartphone; of koppeling via de aansluiting met een Garmin- of SIGMA-display, of alleen met de aansluiting, die het laadniveau en de ondersteuningsmodus weergeeft via een groene of rode LED

Off-Road met de Shimano STEPS E8000

Als je je grenzen verlegt, moet je fiets het bijhouden, toch? Dit geldt natuurlijk ook voor alle elektrische componenten. Shimano heeft alle kracht die momenteel op de markt beschikbaar is, vooral in zijn STEPS E8000-mountainbike-aandrijvingen gestopt. De accu’s zijn niet alleen ontworpen voor een lange levensduur en bieden veel bereik, ze moeten ook bestand zijn tegen mogelijke impact door obstakels en het constant in beweging zijn van je fiets. Water, warmte en kou? Geen probleem.

De motoren zijn ontworpen voor pure kracht. Maar het geheim is dat je niet moet merken dat je op een e-bike zit. Daarom werd de motor ontworpen voor kortere liggende achtervorken, was lineaire bekrachtiging net zo verplicht als ruimte voor brede banden en compatibiliteit met alle soorten vering.

De complete aandrijving is verborgen achter een beschermkap. Dit is niet alleen om esthetische redenen, maar tegelijkertijd wordt het beschermd tegen grillig weer, spatwater uit beekjes, rondvliegende takken of modder. Hebben we ervoor gezorgd dat je zin hebt om op je volgende avontuur in de gezonde buitenlucht te gaan? Bergafwaarts? Bij 25 km/u? Meer is niet mogelijk? Tuurlijk wel, het werkt! De motor ontkoppelt volledig als je hem sneller van de berg laat sturen. Als het om componenten gaat, kunnen fabrikanten diep in hun trukendoos graven dankzij de talloze compatibele Shimano-componenten.

Off-road op de motor betekent: volledige concentratie. Niets mag je afleiden, zelfs het kleinste rijfoutje kan je heel onaangenaam in contact brengen met de botanica. En als het daarop aankomt, is een groot scherm gewoon een onnodig aanvalsoppervlak. De Shimano STEPS E8000 heeft daarom een compact display, dat niet bovenop het stuur zit maar erachter, vlak naast de stuurpen, zodat het beter beschermd is bij een eventuele valpartij. Een duidelijk display zonder veel franje toont je in één oogopslag alles wat je moet weten - zodat je je volledig kunt wijden aan het parcours.

Hoe serieus Shimano is door je op een E-bike de bergen in te lokken, blijkt ook uit de informatie over de mogelijke actieradius. We hebben hierboven al uitgelegd dat hoe minder ondersteuning de batterij hoeft te bieden, hoe verder je op één lading kankomen. Bij de STEPS-mountainbiketochten worden niet alleen de kilometers gegeven, maar ook de hoogtemeters. Met de boost-modus kun je ongeveer 50 km of 400 hoogtemeters de berg op komen. Op de Trail ondersteuning zal het 75 km of 600 hoogtemeters zijn. Uiteraard heeft de accu het grootste bereik in eco-modus, met tot wel 100km of 800 hoogtemeters.

shimano-e-8000-modi-jpg

Shimano STEPS E8000 MTB in één oogopslag:

 • Batterij: 504 Wh, bevestiging aan de onderbuis of geïntegreerd in de onderbuis
 • Bereik: afhankelijk van de modus tot 100 km
 • Oplaadtijd: 80% in 2 1/2 uur, 100% in 5 uur
 • Levensduur: ongeveer 1000 oplaadcycli
 • Ondersteuning: Boost, Trail, Eco
 • Motor: 2,8 kg gewicht
 • Snelheid tot 25 km/u
 • Koppelmoment van 70 Nm
 • Beschermende motorkap
 • Boordcomputer: laadniveau, ondersteuningsniveau en snelheid

Shimano gaat nog een stap verder: de nieuwe E7000

shimano-steps-e7000-jpg

De Shimano STEPS E8000 MTB wordt momenteel beschouwd als een van de beste motoren die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn. Kracht, efficiëntie, bediening - alles is perfect. Dus wat wenst een mens nog meer? Met de STEPS E7000 wil Shimano nieuwe E-MTB-gebieden openen en vooral toerfietsers aanspreken. Daarom is de nieuwe E7000 meer ontwikkeld voor vrijetijdsgerichte E-mountainbike(r)s en beschikt hij over dienovereenkomstig instelbare ondersteuningsniveaus en eenvoudige bediening. Ook nieuw: 60 Nm in plaats van 70 Nm koppelmoment, nieuwe schakelaars, een nieuwe aandrijfeenheid en een breed scala aan display-opties.

De motor is bijzonder klein en compact. Net als “zijn grotere broer" weegt hij 2,9 kg en biedt hij crankarmlengtes met 165 mm, 170 mm of 175 mm, afhankelijk van de bodemvrijheid. Uiteraard kreeg de motor een bijzonder robuuste behuizing, hij zou immers zonder schade aan elke tocht moeten kunnen deelnemen. De middenmotor heeft nauwelijks invloed op het rijgedrag van een mountainbike, je voelt je net alsof je op een niet-gemotoriseerde MTB zit. De rijeigenschappen kunnen individueel aan jouw voorkeuren worden aangepast - met behulp van de nieuwe smartphone-app. "Explorer", "Dynamic" of "Custom" zijn de trefwoorden van de voorinstellingen en passen het rijgedrag aan jouw ideeën aan - afhankelijk van of je meer geïnteresseerd bent in actieradius, dynamische acceleratie of een aangepaste mix van beide. Samen met de ondersteuningsniveaus Eco, Trail en Boost krijgt de bestuurder tal van afstemmingsopties aangeboden.

Bij het ontwerp van de nieuwe schakelaars heeft Shimano gelet op compactheid en ergonomie. Door zijn kleine afmetingen kan de schakelaar perfect in de cockpit worden geïntegreerd en dankzij het herziene gevoel ook gemakkelijk met dikke handschoenen worden bediend. Het display volgt ook op een compacte en functionele manier de ontwerpspecificaties. Het SC-E7000-systeemdisplay is extreem duidelijk en toont de belangrijkste informatie - van ondersteuningsmodus en snelheid tot het laadniveau van de batterij of - met Di2-schakelsystemen - de geselecteerde versnelling. Externe apparaten kunnen via BTLE of ANT worden verbonden met een nieuwe draadloze module, zodat je de informatie ook op compatibele GPS-apparaten of smartphones kunt weergeven. Als je het heel minimalistisch en netjes wilt hebben, kan je de module ook gebruiken als schakelaar en LED-display van de batterij, zodat je het helemaal zonder display en schakelaar kunt doen.

Shimano STEPS E7000 MTB in één oogopslag:

 • Batterij: 418Wh of 504Wh, aan of intern in de onderbuis
 • Oplaadtijd: 80% in 2,5 uur; 100% in 5 resp. 4 uur
 • Ondersteuning: Boost, Trail, Eco en lopen
 • Motor: 2,8 kg, 250 watt
 • Snelheid tot 25 km/u
 • Koppelmoment van 60 Nm
 • Boordcomputer: ondersteuningsmodus, laadniveau, snelheid, geschatte resterende actieradius, foutmeldingen, rijtijd, trapfrequentie…

Ontdek een grote selectie van Shimano e-bikes op de marktplaats

Shimano E-Bikes

Shimano E-Trekking

Shimano E-MTB

Shimano E-Stadsfietsen


Meer informatie en blogartikelen over het thema e-bikes vind je in onze E-Bike wereld.
Onze accu en motor gids informeert je over alles wat je moet weten over e-bike batterijen en motoren.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief