Waarom is schoenplaatjes vervangen belangrijk?
Als sportief fietser moet je kunnen vertrouwen op je klikpedalen. Als de plaatjes van je raceschoenen hun job niet meer doen, kan je 'uit je pedaal schieten'. Niet alleen ongemakkelijk, maar ronduit gevaarlijk. Stel je maar voor dat tijdens een volle sprint je voet plots omhoog vliegt.
Anderzijds zorgen je schoenen voor een heel delicaat contactpunt met je fiets. De juiste positie van de plaatjes is belangrijk om ervoor te zorgen dat ja enkels, knieën, bekken en rug correct belast worden. Als je plaatje na verloop van tijd afslijt, verandert de positie van je voet in je pedaal. Zo kan je foute drukpunten in je gewrichten creëren, met blessures tot gevolg. Zelfs de kleinste verandering kan grote gevolgen hebben. Net omdat fietsen zo repetitief is.
Tel maar na. Op een fietsrit van drie uur, met een gemiddelde trapfrequentie van 90rpm, maak je zo'n 16 200 omwentelingen. Als er dan iets niet snor zit, kan je gauw problemen veroorzaken.
[eho]
Wanneer moet je schoenplaatjes vervangen?
Het duidelijkste signaal is wanneer je schoen niet meer correct in de pedaal geklikt blijft. Dan moeten de plaatjes er gewoon af. De meeste fabrikanten zoals Look of Shimano geven aan dat hun plaatjes vervangen moeten worden om de 5000 tot 8000km. Nogal een marge dus. Veel zal afhangen van je gebruik. Of je veel wandelt met je fietsschoenen, of je in alle weersomstandigheden rijdt, of je vaak je voet bruusk uit de pedalen trekt,...
Een goede manier om zelf te oordelen, is kijken naar de delen van het plaatje die effectief contact maken met de pedaal. Zie je daar duidelijke slijtage, dan kunnen de plaatjes al beginnen tegenwerken. Sommige merken hebben ook aangegeven slijtage-indicatoren die je kan aflezen.

Hoe vervang je schoenplaatjes?
Hier zijn een paar snelle en gemakkelijke manieren om je plaatjes te vervangen, zonder de delicate positie te wijzigen.
Viltstift
Snel en gemakkelijk. Neem een duidelijke stift en teken nauw de contouren van je plaatje uit. Later hoef je gewoon het nieuwe plaatje binnen de lijntjes vast te maken.
- Heb je een donkere of zwarte zool, gebruik dan een witte tipp-ex.

Tape
Met elektriciteitstape kan je even nauwkeurig de uitlijning van je plaatjes markeren. Het duurt iets langer dan met een stift, maar nadien kan je het gewoon terug verwijderen en blijft je schoonzool netjes.

Rooster
Sommige schoenmerken hebben net hiervoor een rooster met lijntjes onderaan hun schoenen. Tel nauwkeurig hoever elk punt van je schoenplaatje komt en dan kan je je hier ook op baseren.
Smartphone
Het is 2016, nietwaar? We hebben allemaal een smartphone op zak. Als je geen stiften of tape in huis hebt, kan je simpelweg een foto nemen van de positie van je plaatjes. Het zal minder nauwkeurig zijn, want je doet het op het zicht, maar iets is beter dan niets.
Extra tips bij het vervangen van de schoenplaatjes
Maak altijd de schoen proper nadat je oude plaatjes verwijderd zijn. Veeg het stof weg en breng montagevet aan op de schroefdraad.
Vervang je plaatjes nooit kort voor een belangrijke wedstrijd, zware toertocht of harde trainingsweek. Hoe keurig je ook de positie hebt behouden, er kunnen altijd minieme verschillen zijn. Ga daarom eerst een paar keer rustig fietsen met je nieuwe plaatjes. Kan je eventuele aanpassingen nog uitvoeren voor je begint te forceren.
Koop altijd dezelfde plaatjes als voordien. Natuurlijk past Shimano SL niet in een Look pedaal of omgekeerd, maar ook de speling is belangrijk. Verschillende plaatjes hebben een verschillende zijwaartse speling. Ga je van een los model (zoals de rode van Look of de gele van Shimano) naar een heel gefixeerd (zwart voor Look, rood voor Shimano) dan zullen je knieën er ook onder lijden.
Meer fietstips? Check onze volledige #EverythingBike Blog