Sinds de nieuwe Dura-Ace in 2017 op de markt kwam, was het uitkijken naar wat er zou gebeuren met de Ultegra groepset. Wel, nu weten we het. Binnenkort kan je een volledig bijgeschaafde Ultegra R8000 kopen, met pedalen, wielen én dezelfde snufjes die geïntroduceerd werden bij de meest recente Dura-Ace.
De Ultegra R8000 zal beschikbaar zijn met hydraulische schijfremmen, een vernieuwde look, betere en meer ergonomische shifters, grotere versnellingskeuze en customized elektronisch schakelen.
Lees verder om alles te weten te komen over deze nieuwe groepset.
1) Dura-Ace technologie voor Ultegra prijzen

Dura-Ace bracht vorig jaar enkele grote veranderingen uit. De crankarm werd veel dikker, de 'shadow' derailleur was hoekiger en kon een breder versnellingsratio aan en Synchro Shifting werd geïntroduceerd.
Al deze primeurs zijn overgedragen aan Dura-Ace's kleine broertje, de Shimano Ultegra groepset.
2) R8000, R8020, R8050 en R8070
Er zijn vier nieuwe Ultegra varianten.
De mechanische R8000 en R8020 komen respectievelijk met velgremmen en hydraulische schijfremmen. De twee elektronische Di2 groepsets zijn de R8050 (velg) en R8070 (schijf).
3) Ultegra crankset met Dura-Ace 9100 look

Het design heeft ook kenmerken geleend van Dura-Ace. De asymmetrische en dikke crankarm is stijver voor een betere krachtoverdracht. Maar hij is ook een fractie lichter dan zijn voorganger (zo'n 2gram verschil). Ten opzichte van de Dura-Ace 9100, is de Ultegra crankset 60gram zwaarder.
De crankset komt in 4 maten:
Standaard 53-39T
Mid-Compact 52-36T
Compact 50-34T
Cyclocross 46-36T
4) Veel verschillende cassette opties

Meer versnellingen is meer plezier, zeker bergop. Daarom breidt Shimano de keuze 11-speed cassettes uit van vijf naar zeven varianten. Deze ratio's bestonden al bij Ultegra 6800: 11-23, 11-25, 11-28, 11-32 en 12-25. Nu kan je kiezen uit:
11-25
11-28
11-30
11-32
12-25
14-28
11-34
De trend gaat dus duidelijk naar niet enkel ruimere versnellingsratio's op je fiets, maar ook naar nog lichtere opties (zoals de voor racefietsen bijna extreme 34T). Klimmers zullen dit een welkome vernieuwing vinden, maar ook de gravelbikes hebben zeker een bijdrage aan deze trend naar lichtere versnellingen.
5) Synchro Shift
Synchro Shift is een systeem waarbij je voor-of achterderailleur automatisch bijschakelt naargelang je gekozen versnelling en trapfrequentie. De laatste Dura-Ace uitvoering was de eerste Shimano groepset voor op de weg die dit toeliet. Deze technologie druppelt nu dus ook verder naar Ultegra niveau.
Lees hier alles over Synchro Shifting
6) Aangepaste hendels en grepen voor hydraulica en met verbeterde ergonomie

Als je ooit hydraulische remgrepen hebt gebruikt, zal je vast gemerkt hebben hoe dik ze aanvoelen. Shimano heeft dit aangepakt en nu voelen de hydraulische systemen net hetzelfde aan als de shifters van je gewone mechanische groepset met velgremmen.
Ook de elektronische shifters hebben een facelift gekregen. De Di2 knoppen zijn aangepast, waardoor ze gemakkelijker en intuïtiever te gebruiken zijn. Vooral met handschoenen aan is dit een welkome aanpassing. Je hebt nu ook 'geheime' top-of-the-hoods knopjes onder het rubber van de remgrepen. Die kan je gebruiken als extra shifters of om elektronische accessoires zoals lichtjes of compatibele computers mee te besturen.
7) The Shadow

De nieuwe Ultegra 'Shadow' derailleur komt over van het mountainbiken en de laatste Dura-Ace groep. De derailleur is meer naar de binnenkant gepositioneerd. Zo is hij aerodynamischer, maar ook beter beveiligd bij valpartijen of andere ongelukken. Er zijn twee versies; de Short Cage (SS) voor cassettes van 11-25T tot 11-30T. De Longer Cage (GS) kan een breder ratio aan van 11-28T tot 11-34T.
8) Specifieke Triathlon en Tijdrit shifters

Het schakelproces voor triathlon- en TT-fietsen wordt simpeler gemaakt. Shimano zet zo in op hun Synchro Shift functie, zodat de renner tijdens een race tegen de klok enkel nog twee simpele knoppen heeft om zijn achterderailleur te bewegen. De voorderailleur is zo geautomatiseerd met Synchro Shifting.
Op deze manier is het geheel simpeler, kleiner en meer aerodynamisch. Voorlopig zijn er nog steeds alternatieve opties beschikbaar, maar dit lijkt een eerste stap naar een volledige overschakeling op Synchro Shift te zijn.
9) Nieuwe schijfremmen en direct-mount velgremmen

In 2017 kan je niet meer naast schijfremmen. Op Ultegraniveau kan je nu ook overstappen op hydraulische schijfremmen op je racefiets om nog efficiënter tot stilstand te komen. De wielen niet meegerekend, is een disc afstelling ongeveer 140gram zwaarder dan een setup met gewone remmen.

Blijf je bij velgremmen, dan heeft Ultegra nu ook direct-mount remhoeven die rechtstreeks op (compatibele) frames gemonteerd kunnen worden. Deze remmen zijn smaller, remmen beter en wegen minder. Je kan ze gebruiken in combinatie met banden van maximum 28mm.
10) Ultegra pedalen en wielen

Als je fiets helemaal Shimano Ultegra mag zijn, dan zijn er ook passende pedalen en wielen. De Ultegra carbon SPD-SL pedalen zijn 12gram lichter dan hun PD-6800 voorgangers. Er zijn ook twee nieuwe wielsets; de carbon WH-RS700 en de WH-RS770 disc met steekassen. Beide zijn tubeless ready. Dankzij nieuwe Ultegra naven, bespaar je bijna 60gram op oudere uitvoeringen. De wielen voor velgremmen hebben een herdacht carbonpatroon en besparen tot 80gram op hun voorgangers.
Shimano maakt bekend dat alle Ultegra R8000 onderdelen vanaf augustus 2017 beschikbaar zijn voor het grote publiek. Prijzen moeten nog bevestigd worden.