Plaats een advertentie

Mountainbikes 2021: De nieuwe MTB-hoogtepunten

december 04, 2020
Mountainbikes 2021: De nieuwe MTB-hoogtepunten

Wat een turbulent fietsjaar: tijdens de Corona-pandemie was er meer vraag naar fietsen dan ooit tevoren. Reden genoeg voor sommige fabrikanten om hun 2021-fietsen wat naar voren te halen, want veel vakhandelaren hebben al een gapende leegte in hun mountainbike assortiment. Hier verzamelen we alle mountainbike-innovaties voor 2021 en presenteren we ze kort. Dit artikel zal voortdurend worden uitgebreid.

BMC | Bulls | Cannondale | Commencal | Cube | Giant | GT | Kona | Marin | Merida | Mondraker | NS Bikes | Orbea | Santa Cruz | Specialized | Transition | Trek | Yeti

Ontdek actuele Mountainbikes van het seizoen 2021 op de marktplaats

BMC Twostroke

bmc-twostroke-one-2021-jpg

Type: 29er Hardtail
Gebruik: Race, marathon, trail

Uit vier wordt twee. Met de Twostroke brengt BMC een nieuw hardtail-platform op de markt dat, ondanks zijn race-genen, de trail geschiktheid van zijn volledig geveerde broer, de Fourstroke, moet behouden. Goede buigeigenschappen van de staande achtervorken en een D-profiel zadelpen moeten het comfort verhogen, terwijl de geometrie de richting bepaalt. Geboren voor de trails, want met een balhoofdhoek van 67°, een lange wielbasis, korte liggende achtervorken en een steile zithoek wil de Twostroke enorm wendbaar zijn over ruw terrein, ongeacht de 29er-wielen. De Twostroke een moderne carbon hardtail: een frame dat een kilo weegt, geïntegreerde kabelgeleiding, ruimte voor twee bidonhouders en een aandrijfsysteem dat is bijgesneden voor efficiëntie. De prijs is doorgaans iets hoger voor BMC. Het instapmodel met Deore-versnellingen kost nog steeds een trotse € 2.000, het topmodel met X01 / GX Eagle-versnellingen en SID-vork voor € 4.000.

Ontdek alle BMC mountainbikes op de marktplaats

Bulls Copperhead FSX

bulls-copperhead-fsx-2021-jpg

Type: Fully 29er
Gebruik: Trail, all-mountain

Opgelet MTB-beginners: Bulls tovert een nieuw jubileummodel voor 2021 tevoorschijn: de Copperhead FSX is de eerste fully gebaseerd op de alom geliefde Copperhead hardtail en is vooral bedoeld om beginners te helpen hun weg te vinden op moeilijkere trails. Met een prijs van € 2.499, 140 mm chassis, 29er-wielen en de nieuwe Deore 1x12 versnellingsbak is dit een zeer goede aanbieding. Overigens zijn het frame-ontwerp en de geometrie volledig vergelijkbaar met de Wild Ronin Trail. De chique regenboogkleuren variant is verkrijgbaar voor € 200 meer.

Ontdek alle Bulls mountainbikes op de marktplaats

Cannondale Scalpel Carbon 2021

cannondale-scalpel-2021-png

Type: 29er Race-Fully
Gebruik: Marathon, cross country

De scalpel is de langlopende favoriet in het Cannondale MTB-assortiment. Altijd aanwezig op de een of andere manier, maar volledig opnieuw uitgevonden bij elke versie. Dit geldt ook voor het nieuwe 2021-platform, dat net als zijn voorganger zal worden gelanceerd in een 100 mm-versie en een 120 mm-versie. Het hart van de nieuwe ontwikkeling is de nieuwe achterkant met zogenaamde flex-zones, die met succes een Horst-Link-koppeling met vier stangen simuleren zonder het extra gewicht. Dit resulteert in een frame gewicht (inclusief demper) van slechts 1.900 gram - wereldklasse! Een ander voordeel van het nieuwe Flex-Pivot-chassis is dat de betreffende framehoogte specifiek op de bestuurder kan worden afgestemd (proportionele respons).

Qua geometrie is de Scalpel aanzienlijk gemoderniseerd: de stuurhoek vlakker, de zithoek steiler. Dankzij de "eenarmige" Ocho-Lefty is er meer stabiliteit en controle op lastige routes zonder in te boeten aan behendigheid. Verder is er een fijn carbon frame met 29er wielen en een bandbreedte tot 2,4 ". Qua prijs ligt de Scalpel tussen € 3.699 voor de Carbon 4 en een trotse € 11.499 voor de Hi-MOD Ultimate met uiteraard de beste componenten: SRAM XX1 Eagle AXS-versnellingen, Level Ultimate-remmen, ENVE Caron-wielen en de Lefty Ocho in carbon.

Cannondale Scalpel Carbon SE 2021

cannondale-scalpel-se-2021-png

Type: 29er Race-Fully
Gebruik: Downcountry, trail, tour

De Scalpel SE staat weer in de startblokken voor 2021 en deelt het platform met de gewone Scalpel, maar krijgt er meer veerweg en dus meer plezier in ruw terrein uit. In plaats van 100mm links, werkt een 120mm vork op het chassis, de stuurhoek is wat vlakker en de banden wat breder. Bovendien wordt de fiets geleverd met een Vario zadelpen. Dit verandert de pijlsnelle XC-Fully in een wendbare downcountry fiets die in gelijke mate kan worden gebruikt als een tourer en trail fiets. De Scalpel SE is verkrijgbaar als Carbon 2 voor € 3.799 (incl. extra damesversie) en als Carbon 1 voor € 4.999 (zie foto).

Ontdek alle Cannondale mountainbikes op de marktplaats

Commencal Meta TR 29

commencal-meta-tr-29-2021-jpg

Type: 29er Trail Fully
Gebruik: Trail, all mountain, bikepark

Met de Meta TR 29 beweert Commencal, als direct postorderbedrijf, een trailfiets van de nieuwste generatie te hebben gecreëerd. Een nieuwe achterdriehoek in combinatie met geoptimaliseerde versnellingen en meer veerweg zouden het geheime recept moeten zijn, met de nadruk op actieve kinematica en een goede balans tussen trailplezier en klimprestaties. Commencal heeft ook veel moeite gestoken in het frameontwerp en een slanke, wendbare look gecreëerd die goed bij de fiets past, vooral dankzij de langgerekte geometrie. Commencal heeft tot 160 mm veerweg vooraan en 140 mm achteraan geïnstalleerd. De 160 mm zijn gereserveerd voor de topmodellen Signature (op de foto) en Race, die respectievelijk 4.999 euro en 4.299 euro kosten. Het Signature-model wordt geleverd met Fox-vering en Shimano XT-aandrijving, terwijl de Race-variant vertrouwt op RockShox-componenten, waaronder de Super Deluxe spiraaldemper, die een bijzonder aantrekkelijk contrast vormt op de slanke trailfiets. Beginners gaan voor het Meta TR 29 Origin-model voor € 2.199 met 150 mm veerweg voor.

Cube Stereo 170 TM 29

cube-stereo-170-tm-2021-jpg

Type: 29er Enduro volledig
Gebruik: Trail, enduro, bikepark

In 2021 wijdde Cube zich meer aan modelupdate van zijn mountainbikes en meer aan het verfijnen van componenten en lak dan aan nieuwe frames. Zo zijn de stalen veerdempers op het nieuwe Stereo 170 platform weggegooid en vervangen door Super Deluxe dempers in combinatie met de nieuwe ZEB voorvork van RockShox. Degenen die niet zonder een spiraal kunnen, kunnen opgelucht ademhalen - er is een tweede opname die is geoptimaliseerd voor meer progressieve afstemming met stalen veren. Er werden ook Hayes Dominiun-remmen geïnstalleerd en er is een wijziging in de maten voor Cube 2021: in plaats van de inch-specificaties worden nu alleen de alpha-maten XS-S-M-L-XL gebruikt. De prijs voor de nieuwe Cube Stereo 170 TM 29 is 3411 euro, beginners krijgen de raceversie voor 2923 euro.

Ontdek alle Cube mountainbikes op de marktplaats

Cube Stereo 240 Pro

cube-stereo-240-2021-jpg

Type: Fully voor kinderen
Gebruik: Trail, offroad

Niet zomaar een model upgrade: in 2021 doet Cube iets goeds voor de MTB-nakomelingen en lanceert hij de Stereo 240 Pro, een 24-inch trailfiets voor kinderen die samen met mama en papa lekker op pad willen. Na de Stereo 120 Youth, die vertrouwt op de "grote" 27.5 "wielen, waarbij je al rond de 10 jaar mee aan de slag kan komt de Stereo 240 die eruit ziet als een gekrompen Stereo 120. Voorzien van 120mm veerweg voor en achter, HPA aluminium frame, vier bars achterdriehoek en speciale J-UNIT-onderdelen van Hayes, speciaal gemaakt voor kinderen / lichte rijders. De SRAM GX 1x11 wordt gebruikt om te schakelen, de prijs bedraagt € 1949.

Ontdek alle Cube kinderfietsen op de marktplaats

Giant Trance X 2021

giant-trance-x-2021-jpg

Type: 29er trail-fully
Gebruik: Trail, all-mountain

Met de Trance X krijgt de Trance-modellenreeks eindelijk meer veerweg op de demper (135 mm) en verende voorvork (150 mm). Daarnaast heeft de Trance X een flipchip op de bovenste hendel zodat de geometrie aangepast kan worden. De zithoek is instelbaar tussen 77,9 ° en 77,2 ° en de stuurhoek tussen 66,2 ° en 65,5 °. De verlaging van de trapas verandert van 40 mm naar 30 mm. Giant gebruikt op deze fiets ook zijn Maestro-achtervering, die de trapefficiëntie verhoogt en naast harde klappen ook trillingen en kleine oneffenheden dempt. De Trance X is verkrijgbaar in zes verschillende modelvarianten, naar keuze met een aluminium of carbon frame. De modellen met aluminium frames zijn tussen de € 2.499 en € 3.899, de Trance X Advanced Pro met carbon frames vanaf € 4.100 en het topmodel Trance X Advanced Pro 0 € 7.999.

Ontdek alle Giant mountainbikes op de marktplaats

Giant XTC SLR 29

giant-xtc-slr-29-2021-jpg

Type: 29er XC Hardtail
Gebruik: Beginners, cross-country, race

Terwijl andere fabrikanten in het XC-segment maar net op zoek zijn naar de absolute topwaarden voor gewicht en stijfheid van hun carbon frames, wil Giant in 2021 ook cadeautjes geven aan prijsbewuste aluminium liefhebbers en levert met de nieuwe XTC SLR hun lichtste aluminium hardtail frame. Met een combinatie van een hoge rij-efficiëntie en een redelijke balans, moeten beginners de smaak van racen krijgen. Het frame van ALUXX SLR is licht en wendbaar en weegt een respectabele 1.429 gram. De geometrie is gebaseerd op de moderne trends op het gebied van XC 70° balhoofdhoek en 74° zithoek, de reach is gematigd en tot maximum 477 mm afgestemd op de grote 29er wielen. Met de Boost-standaard zijn banden tot 2,4" mogelijk. De vering wordt verzorgd door de eigen Giant Crest-voorvork met 100 mm veerweg. Er komen drie versies van de XTC SLR op de markt. Het topmodel XTC SLR 29 1 wordt geleverd met SLX / XT-versnellingen en tal van Giant-componenten, van het stuur tot de wielen. De XTC SLR 2 is verkrijgbaar in twee versies - met Shimano Deore-componenten of, op verzoek, met de SRAM SX Eagle. De prijzen zijn nog niet vastgesteld, maar zouden voor het instapmodel niet ver boven de € 1.000 moeten liggen.

Ontdek alle Giant mountainbikes op de marktplaats

GT Zaskar LT 2021

gt-zaskar-lt-2021-png

Type: 29er trail hardtail
Gebruik: Trail, singletrail

Een mountainbike-legende in een (enigszins) nieuw jasje: de Zaskar van GT zal in 2021 voor het eerst beschikbaar zijn in een versie met vooraan 130mm veerweg en verandert de sportieve hardtail in een agressieve trailbike voor nieuwkomers op de trails. Het typische drievoudige driehoekige frame, dat al decennia op de Zaskar wordt aangetroffen, zou tot 50% meer flex bieden dan een gewoon diamantframe dankzij de zadelsteunen, die zeker in de kaarten van het zware dagelijkse parcours spelen. De nieuwe Zaskar is allesbehalve ouderwets: intern geleide kabels, vario-ondersteuning en een moderne geometrie met een grote reach en steile zithoek en een hoek van 66 ° zorgen voor veel speelsheid op het pad en een sportieve uitstraling. De 29er-wielen lopen ook soepel, zelfs bij hoge snelheden. De twee versies zijn verder nogal minimalistisch, wat ook terug te zien is in de prijs. De Elite-versie kost € 1.199, het Expert-model is verkrijgbaar voor € 1.499.

Kona Kahuna 2021

kona-kahuna-2021-jpg

Type: 29er hardtail
Gebruik: Allrounder, singletrail

Stap af van alle nieuwe high-end bolides zoek naar iets meer betaalbaars met de nieuwe Kona Kahuna. De klassieke allrounder hardtail met 100mm veerweg is herzien voor 2021 en wordt nu geleverd met geïntegreerde kabels, nieuwe dropouts en verbeterde geometrie. De 29er is klaar voor een vario-ondersteuning en is verder optimaal uitgerust voor je eerste single trail-avontuur. De nieuwe Deore-versnellingen van Shimano, hydraulische schijfremmen, Maxxis Forekaster-banden en een Recon SL Solo Air-voorvork van Rockshox zorgen voor veel trail plezier. De prijs voor de Duitse markt is nog niet bekend, maar zal rond de € 900 liggen.

Kona Process X

konta-process-x-2021-jpg

Type: 29er-fully, Enduro
Gebruik: Enduro, All-Mountain

Kona heeft zijn Process 153-reeks voor 2021 herzien en een nieuw model gelanceerd met de Process X, die wordt aangeboden als een echte trail-hoogvlieger met 170mm veerweg vooraan en 162mm achter. Met standaard 29er-banden is de Process X ook geoptimaliseerd voor de mullet-fietstrend en kan hij ook worden bereden met 27,5-inch wielen aan de achterkant. De fully met enkelvoudige scharnier kreeg een shuttle-guard, speciaal voor het fietspark, om het frame te beschermen Dus de uitlijning is duidelijk, het moet bergafwaarts gaan en Kona heeft hetzelfde ook geïmplementeerd met de geometrie. Een platte balhoofdhoek van 63,5°, een verlaagde trapas en een verstelbare liggende achtervork tot 450 mm staan in voor een goede afdaling met klim kwaliteiten De prijzen voor twee beschikbare modellen liggen tussen de € 5.999 en € 7.999. Het topmodel Process X DL wordt geleverd met de nieuwe ZEB voorvork van Rockshox, X01 Eagle versnellingspook en Super Deluxe demper.

Ontdek alle Kona aanbiedingen op de marktplaats

Marin Hawk Hill

marin-hawk-hill-2021-jpg

Type: 27,5er Trail-Fully
Gebruik: Beginner, Trails, Singletrails

Niet veel merken hebben een trail-ready full in de aanbieding in het prijssegment rond de € 1500. Het traditionele Californische merk Marin heeft al jaren een heet ijzer in het vuur met de Hawk Hill, die voor het modeljaar 2021 weer een update heeft gekregen. Het stevige aluminium frame met 120 mm veerweg achter en Marins eigen MultiTrac single-pivot dempingssysteem wordt aangestuurd door een 130 mm voorvork, uitgerust door RockShox. De geometrie is speels maar niet te modern, waardoor de Hawk Hill altijd beheersbaar blijft, zelfs voor beginners. Voor een instapprijs van € 1.599 mag u niet veel extra's verwachten, maar Marin is er toch in geslaagd om een coherent totaalconcept te creëren voor alle drie de uitrustingsniveaus. De Hawk Hill 1 (foto) maakt gebruik van een 11-speed Deore aandrijflijn, Recon Silver voorvork, X-Fusion schokdemper en Shimano remmen. De top-of-the-line Hawk Hill 3 kost een mille meer, maar komt ook met een dropper post, Marzzochi Bomber voorvork en Fox schokbreker. Het schakelen gebeurt met SLX 1x12 schakelsysteem.

Ontdek alle Marin aanbiedingen op de marktplaats

Merida Big Trail

merida-big-trail-2021-jpg

Type: 29er Hardtail
Gebruik: Race, marathon, trail

€ 849 voor een trail-hardtail is een aangenaam bedrag. Met de Big Trail mikt Merida op de MTB-nieuwkomers met trail ambities en levert ze een solide hardtail met een krachtige 140mm vork. De geometrie laat zien dat je honger hebt naar afdalen en, dankzij de stuurhoek van 65,5°, eigenlijk maar één ding wilt: plezier op de trails. De combinatie van vario-ondersteuning (uit de Big Trail 400) en lage standover-hoogte geeft MTB-beginners veel zelfvertrouwen op de trail. Als het op schakelen aankomt, vertrouwt Merida op de Deore-groep, of het nu gaat om een ​​instapmodel met 1x10 of een topmodel met 1x12. Deze laatste kan rekenen op de Marzzochi Bomber, een dropperpost en kost een redelijke € 1.599.

Ontdek alle Merida mountainbikes op de marktplaats

Mondraker Podium

mondraker-podium-2021-jpg

Type: 29er Hardtail
Gebruik: Race, marathon, trail

Spaans vlieggewicht voor hardtail liefhebbers: De Mondraker Podium is opnieuw een eigenzinnige, buitengewone fiets geworden die, ver van alle downcountry en trail hardtail trends, zich volledig concentreert op de kerndisciplines van een moderne hardtail: lichtgewicht constructie en snelheid. En hier wil Mondraker nieuwe normen stellen. Het framegewicht van 775 gram is recordbrekend en zou het lichtste productieframe van een hardtail moeten zijn. De geo is modern en geschikt voor trails, dus lang, vlak en gericht op controle. Vooral op het gebied van de trapas heeft Mondraker zich ook gericht op een hoge stijfheid om accenten te kunnen leggen in de bergop. De Podium is geprijsd tussen € 4.199 en € 8.499, de laatste met XX1 Eagle AXS-aandrijving.

NS Bikes Define AL2021

ns-bikes-define-al-2021-jpg

Type: Trail-Fully
Gebruik: Trail, all mountain, enduro (afhankelijk van de veerweg)

Er valt eigenlijk niet veel te zeggen over de nieuwe aluminium modellen van NS Bikes van het Define-platform, dat pas vorig jaar werd onthuld. De Poolse MTB-topper is erin geslaagd de nieuwe AL-modellen zo dicht mogelijk te laten aanleunen bij het carbon model, zodat de verschillen marginaal zijn op het framemateriaal na. De Horst Link achterdriehoek schittert met de beste krachtoverbrenging en een laag pedaal bobbing en kan in geometrie worden aangepast door middel van verschillende schokdemper mounts, net als zijn grote carbon broer. Bovendien zijn er in totaal drie verschillende versies qua veerweg: 140/130, 160/150 en 170/160 zijn beschikbaar voor klanten om uit te kiezen, en de Define 160 AL is ook beschikbaar met een wielmix in plaats van pure 29er wielen, evenals een race configuratie met SRAM X01 aandrijflijn. De prijs is gebaseerd op de veerweg en begint bij 3.999 euro voor de Define AL 130 tot en met de Define AL Race 160 voor € 5.699.

Orbea Oiz OMX 2021

orbea-oiz-omx-2021-jpg

Type: 29er-fully, Race
Gebruik: XC, marathon, trail

Volledig nieuw carbonjack voor de Spaanse race-fully: Orbea stuurt de Oiz het Olympische seizoen in met nieuwe OMX-koolstoftechnologie en wil de lichtste XC fully ter wereld hebben gebouwd. Het frame zou een hele 250 gram lichter zijn geworden en dit is een goed bewaard geheim bij Orbea. Het gaat in ieder geval over nieuwe koolstofvezels waarvan de optimale gelaagdheid door uitlijning op tal van prototypes is getest om de best mogelijke formule voor gewicht / stijfheid te ontwikkelen. Dit is nu verborgen in de afkorting OMX. De OMR-modellen gebruiken dezelfde carbon lay-out als hun voorganger en zijn praktisch ongewijzigd, de aluminium modellen zijn ook overgenomen van het vorige modeljaar. Andere innovaties op de nieuwe Oiz OMX zijn het stuur en de stuurpen uit eigen huis, een nieuwe flatmount voor de remmen (tot 160mm diameter) en kortere liggende achtervorken, die ook wat gewicht bespaarden. De achterkant blijft verder ongewijzigd, evenals de visueel schone geïntegreerde rocker- en demperbediening. De Oiz OMX zal beschikbaar zijn als een XC-variant met een vork van 100mm en een TR-variant met een vork van 120mm. Omdat vrijwel alles met Orbea kan worden aangepast via het MyO-programma, verschillen de basisvarianten voornamelijk in de onderdelen. Het instapmodel Oiz M-Pro OMX begint bij € 5.299, terwijl het topmodel Oiz M-LTD OMX in de winkel verkrijgbaar is voor € 8.599 en met zijn SRAM XX1 Eagle ACS-aandrijving en Fox-chassis wat weinig te wensen overlaat. De XC- of TR-versie maakt geen verschil in prijs.

Ontdek alle Orbea mountainbikes op de marktplaats

Santa Cruz 5010

santa-cruz-5010-2021-png

Type: 27,5er Trail-Fully
Gebruik: Trail, all mountain, enduro

De 5010 krijgt nu ook eindelijk de diepe demper. Als laatste model in het uitgebreide MTB-gamma van het Californische bedrijf wordt de trail bolide 2021 gelanceerd met de schokdemper plat liggend boven de trapas en ziet er dus niet meer uit als een gewone trailfiets. De endurobanden en de downhill-georiënteerde geometrie (korte stuurpen, hoge voorkant, lange reach) zijn extra indicatoren dat de 5010, ondanks zijn innerlijke trailwaarden, ook graag een uitstapje of twee naar het fietspark zou maken. Met 130 millimeter achter en 140 mm voorvork is hij in huize Santa Cruz nogal zwak op de borst, maar op de trail voel je daar niets van. De wendbare 27,5" wielen en de goede kinematica van de achterdriehoek moeten de fiets vooral in de afdaling laten schitteren. De prijs begint bij € 4.399 en loopt op tot € 8.399, afhankelijk van het materiaal en de uitrusting van het frame. De CC-versie van het frame is verkrijgbaar voor 3.099 euro.

Ontdek alle Santa Cruz mountainbikes op de marktplaats

Specialized Epic 2021

specialized-epic-s-works-2021-png

Type: 29er Race-Fully
Gebruik: Cross-Country, marathon, race

Je kunt zien dat de Olympische Spelen er aan komen dit jaar (in theorie). Want naast Cannondale heeft ook Specialized zijn XC-raket in lanceerpositie gebracht. De Epic gaat voor 2021 met een lichter frame, een verbeterd hersendempingssysteem, een nog vlakkere geomtry en nieuwe carbon schokdemping. Al met al: minder gewicht (1441 gram in de S-Works variant!!), stijvere achterdriehoek, directer stuurgedrag en verbeterde krachtoverbrenging. "Snelste XC fiets ooit?" - Misschien. Dichtbij, zeker weten. Naarmate XC-parcoursen veeleisender worden, mogen ontwikkelaars de trailcompatibiliteit niet uit het oog verliezen. Daarom werd de Epic nog langer en platter gemaakt, werd de stuuruitslag met maar liefst twee graden verminderd en werden de liggende achtervorken nog korter gemaakt. Shoo, shoo - het moet speels gaan door moeilijke passages en snelle bochten. De full carbon racer kost vanaf 4.299 euro in de Comp-variant, de top-of-the-line S-Works variant (op de foto) is verkrijgbaar voor meer dan het dubbele (11.599 euro).

Specialized Epic Evo 2021

specialized-epic-s-works-evo-2021-png

Type: 29er Race-Fully
Gebruik: Downcountry, trail, tour

De Evo afkorting heeft een lange traditie bij Specialized. Al bijna 10 jaar staan de Evo-modellen voor meer downhill rijplezier. In 2021 is er ook de nieuwe Epic Evo, die is gebaseerd op hetzelfde frameplatform, maar hier en daar wat meer is bijgesneden voor het rijplezier. Met 120 mm veerweg voor en 110 mm achter, bredere banden, Vario-zadelpen, korte stuurpen en meer grip biedende remmen zou de Epic niet alleen afdalingen beter de baas moeten kunnen, maar ook zijn volwassenheid moeten kunnen bewijzen als sportieve tourer. Het SWAT-minigereedschap op de bidonhouder is het perfecte gereedschap hiervoor. Als je aan de afstelling wilt prutsen, kun je de trapashoogte met 6 mm en de stuurhoek met maximaal 0,5° aanpassen. Dit zijn subtiliteiten die een groot verschil maken voor ambitieuze rijders. De prijs voor de Evo 2021-modellen begint bij €4.499, de S-Works EVO kost €11.599 (foto).

Specialized Status 160 2021

specialized-status-160-2021-jpg

Type: Mullet enduro Fully
Gebruik: Enduro, bikepark

Er is nog niet al te veel informatie over de nieuw leven ingeblazen Specialized Status 160 en de beschikbaarheid ervan in Europa, maar in de VS zijn er al de eerste winkels die de instap enduro verkopen. De Status is een enduro zonder franje, niet bijzonder licht of goed uitgerust, maar stabiel, leuk en speels. Met 29" voor en 27,5" achter maakt Specialized gebruik van de set-up van talloze World Cup rijders die de Mullet fiets niet meer willen missen. 160 mm veerweg voor en achter zorgen voor voldoende prestaties op trails, waarbij de achterkant sterk doet denken aan de nieuwe Stumpjumper en waarschijnlijk net zulke goede klimprestaties zal bieden. De nadruk ligt echter op downhillprestaties, wat je zou moeten kunnen zien aan de versterkte rocker. Carbon frame? Geen denken aan! In plaats daarvan is er een Vario-stijl, Flipchip op de schokdemper, Fox-vering en SRAM-versnellingen. De fiets weegt 16 kilogram en zal ongeveer € 2.699 kosten - het perfecte alternatief voor wie zich de Enduro niet kan veroorloven. Een 140mm veerweg versie is ook in de maak.

Ontdek alle Specialized mountainbikes op de marktplaats

Specialized Rockhopper 2021

specialized-rockhopper-2021-png

Type: Allrounder Hardtail
Gebruik: Vrije tijd, XC

Instapmodellen van mountainbikes krijgen vaak minder erkenning als het gaat om nieuwe lanceringen, maar toch zijn dit de fietsen die aan het eind van het jaar het best verkocht worden bij de dealers. Specialized heeft zijn Rockhopper voor 2021 opnieuw gelanceerd en het premium A1 aluminium frame verbeterd. Intern verlegde kabels en XC-geïnspireerde geometrie zijn de grootste veranderingen, en het portfolio is ook uitgebreid. Op sommige modellen zijn tot 8 maten beschikbaar, met wielmaat (27,5"-29") en veerweg (80-100mm) afhankelijk van de maat. De prijzen beginnen bij € 499 euro en lopen op tot € 1.199 voor het Expert-model (zie foto).

Ontdek alle Specialized mountainbikes op de marktplaats

Transition Sentinel 2021

transition-sentinel-carbon-2021-png

Type: 29er Fully
Gebruik: Enduro, all mountain

Een fiets met ruwe randen. De nieuwe Transition Sentinel Carbon gaat 2021 in met een herontworpen frame en verbeterde kinematica, en kan dankzij 10 mm extra veerweg achter naar wens met 140 mm of 150 mm schokdempers gereden worden, schokdempers met stalen veren mogelijk. De achterste driehoek laat nu ook 2,6" brede banden toe, terwijl er ruimte is gecreëerd voor een tweede bidonhouder op de bovenbuis (of alternatieve accessoires). Qua geometrie is er niet veel veranderd ten opzichte van zijn voorganger. De zitbuis is iets korter gemaakt, wat meer bewegingsvrijheid geeft. Voor het overige zijn de klassieke attributen van grote reikwijdte, vlakke stuurhoek en steile zithoek allemaal al aanwezig. De Sentinel Carbon weegt 13,9 kg in de topversie en kost 6.999 euro, terwijl de instapprijs 4.7999 euro bedraagt.

Transition Spur 2021

transition-spur-2021-jpg

Type: 29er Race-Fully
Gebruik: XC, marathon, trail

Eerste XC racer met trail neigingen van Transition Bikes. De Amerikanen zijn nog niet echt actief geweest in dit segment en hebben met de Spur van meet af aan gekozen voor een down-country aanpak - 120mm veerweg, vlakke en lange geometrie en GiddyUp achterdriehoek zijn bedoeld om zelfs op veeleisende trails veel opzien te baren. Het volledig uit Japanse vezels vervaardigde carbonframe belooft een hoge stijfheid in combinatie met een laag totaalgewicht door zijn hoekige uiterlijk. De achterdriehoek wordt geleverd zonder Horst Link en vertrouwt op buigende achtervork. Volgens de fabrikant is een lock-out niet nodig omdat de achterste driehoek zelf zo efficiënt werkt. Om de fiets geschikt te maken voor elke situatie, heeft Transition bevestigingspunten aangebracht voor een tweede bidonhouder onder de onderbuis, evenals een opbergvak onder de bovenbuis. Levenslange garantie en enkele trucs om het onderhoud te vereenvoudigen (geschroefde trapas, geïntegreerde bescherming tegen stoten op de liggende achtervork) ronden het totaalpakket af.

Wat het materiaal betreft, vertrouwt Transition volledig op RockShox en SRAM-onderdelen. De onlangs vernieuwde SID-familie is terug te vinden op elk van de drie uitrustingsniveaus, beginnend met de Spur GX met SRAM GX, SID Select+ verende voorvork en de SIDLuxe Select+ schokdemper, en eindigend met de top-of-the-line Spur XX1 AXS met de gelijknamige versnellingen en de SID Ultimate. De prijzen variëren van € 5.399 tot € 9.499, waarbij de frameset € 3.199 kost.

Trek Slash

trek-slash-9-9-2021-jpg

Type: 29er Hardtail
Gebruik: Race, marathon, trail

De Trek Slash is bijgewerkt en volledig herzien voor 2021. De geometrie is nieuw en in lijn met de moderne trends: het frame is over de hele linie (wielbasis en reach) aanzienlijk langer gemaakt en de stuuruitslag is met iets meer dan 64° vlakker, zodat de 29er volledig over de trails gekatapulteerd kan worden op een veel soepelere en meer gecontroleerde manier in vergelijking met zijn voorganger. Bovendien beschikt de rijder over meer veerweg vooraan (170 mm) en achteraan (160 mm), waarbij de achterbrug en de Thrushaft-schokdemper opnieuw werden verbeterd. Deze laatste kan nu in 3 fasen worden ingesteld in de compressiefase bij lage snelheid. Aangezien Trek altijd veel nadruk legt op slimme details, zijn er ook tal van intelligente functies op de Slash: Naast een plastic beschermer op de onderbuis heeft Trek ook gedacht aan een opbergvakje waar een minitool of reserve binnenband kan worden opgeborgen. De Knock Block headset is ook verbeterd en biedt nu 2° meer speling. Terwijl de Slash 7 en Slash 8 nog steeds vertrouwen op Trek's hoogwaardige Alpha aluminium frames, wordt het 9-model geleverd met een fraai carbon frame. De prijs van de Slash 2021 varieert van € 2.999 tot € 8.499. Het topmodel (op de foto) wordt geleverd als de Slash 9.9 X01 met bijpassende SRAM versnellingen, RockShox ZEB voorvork en de nieuwe Super Deluxe Ultimate achterschokdemper. De wielen zijn de nieuwe Bontrager Line Elite. Een frameset in aluminium of carbon is ook verkrijgbaar.

Ontdek alle Trek mountainbikes op de marktplaats

Yeti ARC Anniversary Edition 2021

yeti-arc-35-2021-jpg

Type: Race-Hardtail
Gebruik: XC, race, trail

Velen zullen zich zeker weer een beetje ouder voelen: de cult-hardtail uit 1985, het oprichtingsjaar van Yeti Cycles, krijgt voor 2021 een jubileumversie, die alles heeft. Beperkt tot 100 stuks en uitgerust met de fijnste onderdelen, zal de wederopstanding van de ARC slechts enkele fans kunnen bekoren, hoewel men kan speculeren dat de ARC spoedig zal terugkeren na een lange afwezigheid uit het Yeti-gamma. De ontwikkelaars hebben er tenslotte alles aan gedaan om het ARC up-to-date te brengen. De volbloed racer is getransformeerd in een krachtige trail hardtail met 130mm vork en moderne, slappere geometrie. De uitrusting is natuurlijk alleen het allerbeste: Fox-vering en Vario-ondersteuning, SRAM AXS-aandrijving en Level Ultimate-remmen en aangepaste Yeti-wielen. Daarnaast zijn er alle custom designs en decals die de motor doen schitteren in een turkoois-gele retro-look. Kostprijs: € 10.200.

Yeti SB115 2021

yeti-sb115-221-jpg

Type: 29er Race-Fully
Gebruik: XC, down country, trail

Ook al slaat de term "down country" eigenlijk nergens op - de hype rond de kruising tussen crosscountryracers en trailbikes is echt. En Yeti Cycles was een van de eersten die dit hybride genre tot leven bracht met de SB100. Voor degenen die het nog niet op hun radar hebben: De down country fietsen hebben een racegeometrie met trail-compatibele onderdelen, wat meer veerweg betekent, vario post enz. De SB115, de opvolger van de SB100, heeft een Fox 34 met 130 mm veerweg aan de voorkant, terwijl de achterschokdemper is uitgeboord tot 115 mm. Nog meer trailplezier met dezelfde snelheid was het devies van de ontwikkelaars, die voor het overige het karakter van de voorganger onaangetast hebben gelaten. De geometrie is nauwelijks veranderd, alleen de trapas is aanzienlijk naar boven verplaatst, wat waarschijnlijk te maken heeft met de grotere veerweg. De vertrouwde Switch Infinity-achterdriehoek is ook aan boord en werkt veel progressiever dan vergelijkbare systemen, wat in het voordeel van de racemachine speelt, vooral op beklimmingen.

De Yeti SB115 2021 zal verkrijgbaar zijn als frame en in drie complete fietsvarianten. De prijzen variëren van €3.590 (frame incl. Fox Factory DPS schokdemper) en €5.590p voor de C1 carbon variant tot €7.890 voor het T2 topmodel in de Turq variant met de fijnste carbon compound. Qua uitrusting vertrouwt Yeti overal op Fox-vering, waarbij de T2 (op de foto) op SRAM X01 Eagle-achterderailleur en G2 RSC-remmen vertrouwt. Alle modellen worden geleverd met een Fox Transfer Vario achtervork en DT Swiss wielen.


Je bent op zoek naar goedkope aanbiedingen? Naar de Mountainbike aanbiedingen
Een groote selectie van alle MTB-merken? Nu bij ons


Foto's: fabrikant

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief