Plaats een advertentie

OBE rennersprofiel: Mathew Hayman. Half Australiër, half Belg/Nederlander

juni 29, 2016
OBE rennersprofiel: Mathew Hayman. Half Australiër, half Belg/Nederlander
  • Leeftijd: 38
  • Specialiteit: Hardrijden, klassiekers
  • Woonplaats: Lanaken, Limburg

Superknecht

Zie je in de Tour de ORICA-BikeExchange renners voorbij stuiven en je roept ze toe om "verdomme wat harder te rijden", dan zal je één hoofdje omhoog zien gaan. Dat van Mathew Hayman. Hayman werd geboren in Camperdown, Victoria. Niet gek ver van Melbourne. Als lange, zware bonk, was hij nooit bestemd een goeie klimmer te worden. In dienst van Rabobank reed hij jarenlang op kop voor mannen als Marc Wauters en Erik Dekker.

Winnen heeft hij nooit veel gedaan. In 2006 won hij voor zijn geboorteland de wegrit van de Commonwealth Games. In 2011 klopte hij in Parijs-Bourges Baden Cooke, Greg Henderson en John Degenkolb. Dat was het. Tot dit jaar...

Parijs-Roubaix

Op 38-jarige leeftijd beloont Hayman zichzelf voor zijn vele jaren op kop van het peloton. Hij is de hele dag bedrijvig en aanvallend. Als er zich in volle finale een elite kopgroep vormt, zit Hayman er nog bij. Naast kleppers als viervoudig winnaar Boonen, de Noor Edvald Boasson Hagen, Sep Vanmarcke en Ian Stannard, valt de oude Australiër bijna uit de boot.

Hayman gaat er net niet aan op Carrefour de l'Arbre, waar Vanmarcke all-in speelt. Maar hij herpakt zich en strijdt tot de laatste snik. Na ontelbaar veel demarrages van alles en iedereen, is Hayman de enige die een ontketende Tom Boonen kan volgen. Met twee draaien ze de piste op, Boasson Hagen brengt de rest in de laatste meters nog terug en Hayman wint gewoon de sprint. Op pure kracht en uithoudingsvermogen zet hij zichzelf in de geschiedenisboeken.

En het was zelfs voor de fans van Boonen, de mooiste koers van het jaar.

hayman portret bikeexchange

hayman roubaix bikeexchange 2

Meer over ORICA-BikeExchange? Check onze OBE-blog

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief