Loopfietsjes hebben hun naam niet gestolen. Ze hebben geen pedalen en het kind moet zich dus voortbewegen door zich af te duwen met de voeten. De meeste loop-of stapfietsen zijn gemaakt voor kinderen vanaf twee jaar, maar ook kleinere modellen bestaan.
Fietsen bestaat vooral uit twee technieken: trappen en balanceren. Of je nu op een koersfiets, e-bike of mtb zit, je moet altijd zien rechtop te blijven op twee wielen. Een loopfiets is perfect om je kind al vanaf een heel jonge leeftijd veilig zijn balans te helpen vinden.
Jarenlang hebben we leren fietsen met zijwieltjes. Het is een goede manier om de trapbeweging aan te leren, maar een nadeel hierbij is dat evenwicht zoeken totaal overbodig is. Dit kan bij het overschakelen naar een gewone tweewieler wel eens tot valpartijen leiden. Bij loopfietsjes gaat het andersom; eerst leer je balanceren en het trappen komt later. Kinderen die comfortabel rondcrossen op een loopfiets hebben veel minder moeite om later zelfstandig op een "echte" fiets te zitten.
[eho]
De voordelen van een loopfiets
Veiligheid: Zolang je kind zich niet veilig genoeg voelt om rond te rijden op twee wielen, kan het gewoon altijd de voeten op de grond houden. Na enkele dagen/weken rondwandelen en proberen, zal het op de duur vanzelf al dan niet onbewust de voeten van de grond houden.
Vertrouwen: Als je niet valt, kan je geen bang krijgen. Stap voor stap zal je kind zijn zelfvertrouwen op de fiets groeien, op eigen tempo.
Motoriek en coördinatie: Zodra een tweejarige in huis rondbolt op zijn stapfiets, gaat er een nieuwe wereld open. Dieptezicht, ruimtelijk inzicht, en flexibiliteit zullen dagelijks geoefend worden.
Verkeersregels: Neem je zoon of dochter mee in een veilige straat, of op korte uitstapjes naar de winkel en je kan hen al vroeg aanleren waar ze moeten op letten. Rood licht, zebrapad, fietspad, hoe vroeger je er kennis mee maakt, hoe beter het blijft hangen.
Gezondheid: Alle beweging is goed. Speelt je kleinste liever met de loopfiets dan met de blokken? Zo zal hij zijn dosis sport ook krijgen.

[eho]
De juiste loopfiets kiezen
Niet alle loopfietsjes zijn zomaar hetzelfde. Er zijn enkele factoren waar je rekening mee moet houden, als je overweegt om een stapfiets te kopen.
Grootte
De maat is het allerbelangrijkste. Koop geen stapfiets "op de groei". Als de fiets de groot is, zal je kind zich er niet gemakkelijk op voelen. Als het kind de fiets niet vertrouwt of leuk vindt, zal hij er ook nooit op willen rijden.
De meest courante wielmaten zijn 12" en 14". Maar met deze factoren hou je ook best even rekening:
- Kan het kind gemakkelijk op en af de fiets?
- Kan het met de voeten op de grond? Kan het vooruit stappen?
- Hoe ver staat het stuur?
- Kan het zadel verhoogd worden naargelang de groei van je kind?

Banden: Standaard rubber of volle kunststof banden
Qua bandenkeuze heb je twee opties, elk met voor-en nadelen:
Rubberen banden: Dit zijn gewone binnen-en buitenbanden zoals op elke fiets. Hun voordeel is dat ze uitstekend comfortabel zijn en veel grip hebben. Nadeel is dat ze opgepompt moeten blijven en dat je er lek mee kan rijden. Waardoor ze dus niet onderhoudsvrij zijn.
Volle banden van kunststof: Deze staan altijd hard, dus zijn simpel te onderhouden. Maar ze zijn eerder geschikt voor binnenshuis gebruik. Je kan er zonder problemen buiten mee rijden, maar ze bieden minder grip en gemak dan standaard banden.

Framemateriaal
De prijs, het gewicht en duurzaamheid van je loopfiets hangt deels samen met het framemateriaal.
Staal: Deze fietsen zijn extra stevig. Het fietsje zal regelmatig op de grond kletsen, maar daar heeft staal weinig problemen mee. Nadelen zijn een zwaarder gewicht en het feit dat ze kunnen roesten als ze niet consequent binnen bewaard worden.
Aluminium: Duurzaam, licht en roestvrij, maar de prijs ligt eerder hoog in vergelijking met andere modellen.
Plastic: Plastic loopfietsen zijn erg goedkoop en ze wegen weinig. Ze zijn dan weer minder robuust dan hun metalen tegenhangers.
Hout: Deze zijn erg populair tegenwoordig door hun klassieke looks en stijlvolle designs. Een goed evenwicht tussen prijs, gewicht en duurzaamheid. Laat ze echter niet buiten staan, want vocht zal geen goed effect hebben op hun levensduur.

Remmen
Instinctief zullen kinderen uit zichzelf leren remmen met hun voeten. Dat gaat ook snel en veilig met een loopfiets. Maar speciaal om nog een extra factor van het latere fietsen aan te leren, zijn sommige stapfietsen voorzien van remmen.
Zo kunnen ze ook wennen aan het gevoel om hun handen te gebruiken om te vertragen en hebben ze weer een belangrijke skill bijgeleerd. Remmen op loopfietsjes zijn speciaal ontworpen voor kleine handjes en vereisen weinig kracht om in te drukken.

Voetsteun
Een voetsteun is niet verplicht op een loopfiets. Ze komen vooral van pas bij kinderen die het balanceren helemaal onder de knie hebben. Wanneer worden ze vooral gebruikt? Op lange, licht aflopende wegen. Dan kan het kind gemakkelijk zijn voeten zetten zonder de hele tijd de benen in de lucht te moeten houden.
Belangrijk bij het kiezen van een loopfiets met voetsteun is dat het platform nooit in de weg hangt tijdens het normale gebruik. Een soort exta griptape bovenop de steun kan ook nooit kwaad.

Looks
Het oog wil ook wat. Loopfietsen zijn er in alle kleuren en vormen. Zo kan je altijd kiezen voor hippe felle kleuren, of een stijlvol ontwerp.

Handige tips om met een loopfiets te leren rijden
Doe het rustig: Niks hoeft geforceerd te worden. Zoek een rustige, veilige omgeving zonder al te veel hindernissen waar je kind rustig kan oefenen. Geef het de tijd om op eigen tempo vertrouwd te raken met de nieuwe fiets.
Lichtjes bergaf is het beste: Rechtop blijven en tegelijkertijd vooruit stappen, kan soms een moeilijke combinatie zijn. Oefen daarom op een licht hellend stuk, zoals bijvoorbeeld de oprit van de garage. Zo gaan ze vanzelf vooruit en omdat een oprit meestal kort is, kunnen ze niet te veel snelheid opbouwen. Ideaal om te leren rijden.
Vallen en opstaan: Af en toe een smak op de grond is onvermijdelijk. Hoe sneller je kind terug de fiets op gaat, hoe minder tijd ze hebben om bang te krijgen. Moedig ze aan om altijd opnieuw te proberen, zo bouwen ze het snelst vertrouwen.
Wees een cheerleader: Geef veel enthousiaste complimenten voor elke vooruitgang, hoe klein ook. Je kind vind het leuk en zal trots zijn op zijn nieuwe vaardigheden. Hoe leuker ze het vinden, hoe meer ze het gaan willen doen.
Hopelijk heeft deze gids je verder geholpen in het kiezen van een loopfiets. Veel plezier met je nieuwe uitdaging!
Lees meer over alles wat met fietsen te maken heeft op onze #EverythingBike Blog