Plaats een advertentie

Kinderfietsen kopen: De juiste maat voor de juiste leeftijd

augustus 17, 2016
Kinderfietsen kopen: De juiste maat voor de juiste leeftijd

Het is van uiterst belang dat je kind met de juiste fietsmaat rijdt. Kinderen groeien snel, dus je hebt al gauw de neiging om een maat of twee groter aan te kopen. Ideaal is dit echter niet. De verkeerde grootte van fiets is niet alleen ongemakkelijk voor je kind, maar kan ook ronduit gevaarlijk zijn.

Je moet inderdaad een economische afweging maken bij het kopen van een kinderfiets. Enerzijds moet je kind comfortabel zitten, maar als de fiets na 6 maanden te klein is heb je geld weggegooid. Anderzijds zal een kind niet gemakkelijk willen rijden op een onaangenaam grote fiets waar hij niet goed mee overweg kan. Dan haal je het geld er ook niet uit.

>> Nog niet klaar voor een "echte" fiets? Probeer dan een loopfiets!

[eho]

Hoe weet ik welke maat juist is voor mijn kind?

Voor de veiligheid moet de fiets aan elke zaken voldoen:

  • Je kind moet met de voeten veilig aan de grond raken.
  • De armen mogen niet helemaal gestrekt zijn bij het vasthouden van het stuur. Het kind moet comfortabel naar links en rechts kunnen sturen.
  • De remmen moeten fatsoenlijk binnen bereik zijn en ingedrukt kunnen worden.
  • De knieën mogen niet te hoog komen (en al zeker het stuur niet raken) bij het trappen, dan is de fiets te klein.

Om hiervan zeker te zijn breng je best altijd je kind mee naar de fietsenwinkel zodat je uitgebreid kan passen en uitproberen. Is de fiets bedoeld als verjaardagsgeschenk of verrassing voor een goed rapport? Verzin dan een smoesje om je kleine toch mee naar de fietsenzaak te krijgen en laat hem 'gewoon' even op een fietsje rijden. Wees niet te snel bang als de eerste test nog onwennig is, zeker jonge kinderen zullen altijd even moeten aanpassen aan een nieuwe tweewieler.

kinderfiets juiste maat kopen

De verschillende maten kinderfietsen

Kinderfietsen gaan van 12 inch tot 26 inch. Die inchmaten duiden op de diameter van het wiel. Echte framematen zoals bij volwassenen worden niet vaak gebruikt. Het staat nergens zwart op wit voor welke leeftijd of voor welke lichaamslengte een bepaalde wielmaat geschikt is, maar algemeen gezien wordt de verdeling als volgt gemaakt:

12"-14" voor kinderen van 3 tot 5 jaar

De kleinste soort kinderfietsen. Deze zijn geschikt voor kinderen van ongeveer 85cm - 110cm en zijn vaak nog uitgerust met zijwieltjes.

16" voor kinderen van 5 tot 7 jaar

Voor kinderen vanaf 110cm tot ongeveer 120cm zijn er 16" modellen. Meestal kunnen hier nog steunwieltjes op gemonteerd worden, indien nodig.

20" voor kinderen van 7 tot 9 jaar

7 tot 10-jarigen van 120cm tot 135cm hebben meestal een 20" fiets. Vanaf hier vind je regelmatiger volledig uitgebouwde modellen met verlichting en bagagedragers om veilig mee naar school te rijden.

24" voor kinderen van 9 tot 11 jaar

Voor kinderen van ongeveer 135cm tot zo'n 145cm.

26" voor kinderen > 11 jaar

Groter dan 1m45? Begin dan met een 26" fiets alvorens de stap naar de echte volwassenenfiets te zetten.

BE Infographics Kids DE 2016 06 22 bel white

Meer koopadvies en info over fietssoorten lees je op onze #EverythingBike Blog

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief