In wedstrijden zijn ze misschien nog verboden, maar schijfremmen op koersfietsen beginnen steeds sneller op te komen. Merken als Specialized en Giant hebben gewone velgremmen al praktisch volledig weggelaten van hun endurance fietsen voor 2017. En nu meer en meer bedrijven ook hun aero sprintmodellen beginnen voorzien van schijven, is het duidelijk hoe de trend zich evolueert. Er zijn dan ook heel wat voordelen verbonden aan schijfremmen. De sterkere remkracht in alle weersomstandigheden geeft een groot veiligheidsvoordeel. Schijfremmen zijn ook duurzamer en makkelijker te onderhouden dan traditionele velgremmen.
Een vaak gestelde vraag is of je schijfremmen kan monteren op een racefiets die nu velgremmen heeft. Het kort antwoord is simpelweg nee. Maar lees verder en we leggen je uit waarom.
Schijfremmen hebben een schijf

Bij traditionele remmen werkt de velg als 'rotor'.
Normale remmen zijn gehecht aan het frame of vork en gebruiken de wielomtrek als remoppervlak, maar schijfremmen zijn iets ingewikkelder.
Schijfremmen zitten centraal in het wiel. De rotor (of schijf) is gemonteerd aan de wielnaaf. De remblokjes nijpen die rotor vast, zo ontstaat wrijving en je vertraagt. De rotor, zo'n 140-160mm in omtrek en enkele millimeters dik, moet enorme krachten doorstaan. Het is dus cruciaal dat hij stevig vasthangt aan de naaf. Dit is het eerste belangrijke verschilpunt qua fietsdesign. Wielen voor schijfremmen hebben speciale naven met rotorbevestiging. Zowel naaf als spaken zijn extra verstevigd om de roterende kracht tijdens het remmen te kunnen weerstaan.
>>>Hier lees je alles over racefietswielen

Links is een naaf met six-bolt rotorbevestiging, rechts een naaf met centerlock.
Er zijn twee standaard manieren voor de bevestiging van de rotor. Six-bolt, waarbij de rotor met 6 schroeven vastgevezen wordt, en centerlock. Die laatste werkt zoals het monteren van een cassette en is een uitvinding van Shimano. Het is gemakkelijker mee te werken, maar je hebt er wel cassette of bottom bracket tool voor nodig.
Plaats voor de remklauw
Het tweede en belangrijkste verschil met racefietsen die voor traditionele remmen ontworpen zijn. De frames hebben bevestigingspunten voor de rem calipers. Deze worden vastgeschroefd aan de linkerkant van het kader. Er zijn twee varianten op: Post-Mount en Flat-Mount.

Post Mount komt rechtstreeks van mountainbikes. De 'posts' zijn ingewerkt in het kader en hebben schroefdraad om de caliper in vast te schroeven.
Steeds populairder zijn Flat Mounts, speciaal aangepast ontworpen voor racefietsen. Flat Mounts zijn iets cleaner en passen beter in een strakker racedesign. Met een adapter kan je op een Flat Mount frame beide calipers monteren, maar een Flat Mount caliper past nooit op een Post Mount.
Verschillende assen
Naast de verschillende wielen en de verplaatste remklauwen, is ook de as van een fiets met schijfremmen anders. Met velgremmen is de standaard quick release nog steeds het meest gebruikt. De standaard breedte van de naven is quasi universeel 100mm vooraan en 130mm achteraan.

Thru-axles heten zo omdat ze 'door' (through) de vork gaan. Om het wiel te verwijderen, moet je de as losschroeven en verwijderen.
Schijfremmen werken meestal niet met quick release assen, maar met steekassen of thru-axles. Die houden het wiel steviger vast en verhogen de stijfheid. Het thru-axle systeem is al lang de standaard bij mountainbikes, waar ze hun kwaliteit al bewezen hebben. Bij thru-axles is de bevestiging aan de vork anders gevormd dan bij quick release, waardoor ze ook onderling niet inwisselbaar zijn.
Hydraulische opties

Hoewel mechanische schijfremmen, die werken met een simpel kabelmechanisme, nog het vaakst voorkomen, worden hydraulische systemen steeds meer gebruikt. Hydraulische schijfremmen voor racefietsen zijn eigenlijk miniversies van wat je op een motorfiets of auto vindt.
Voor hydraulische systemen, moeten de remhendels ontworpen worden met een intern opslagsysteem voor de remvloeistof. Mechanische schijfremsystemen ombouwen tot hydraulische is onmogelijk.
Al bij al zijn er dus veel redenen waarom jouw gewone racefiets niet compatibel is met schijfremmen. Ombouwen is helaas geen optie. Maar dat is dan weer een perfect excuus om toch maar die nieuwe fiets te kunnen kopen.
[eho]