Plaats een advertentie

Het verschil tussen Aero, Endurance en Lightweight racefietsen

augustus 10, 2016
Het verschil tussen Aero, Endurance en Lightweight racefietsen

Een koersfiets kopen was vroeger een stuk gemakkelijker dan nu. Ondertussen bestaat er bijna voor alle verschillende soorten terrein een specifiek frame.

Er worden voornamelijk drie ondersoorten gemaakt. Elke soort is specifiek uitgebouwd voor een bepaald aspect van het wielrennen. Lightweight fietsen wegen zo weinig mogelijk zodat je er sneller een berg mee op kan, aero fietsen zorgen voor extra snelheid op vlakke wegen en endurance fietsen zijn ideaal om over kasseien en slechte wegen te rijden.

De precieze verschillen tussen deze frames proberen wij je hieronder duidelijk te maken. We leggen het uit aan de hand van drie modellen van Trek: De Madone 9.2, Emonda SLR 6 en de Domane SLR 6 Disc. Allemaal maat 56 met Shimano Ultegra mechanische groepset.

Aero racefiets

racefiets kopen aero lightweight endurance trek madone

Wanneer presteert de aero fiets het best? Wedstrijden, korte triathlons, hard gaan op vlakke wegen, sprints.

Opvallendste kenmerken: Agressieve geometrie, aerodynamische buizen, geïntegreerde onderdelen, wielen met hoge velgen.

Nadelen: Minder comfort, gewicht, kan minder goed om met zijwind

Agressieve geometrie

racefiets kopen aero lightweight endurance trek madone 2

Een goede aero racefiets is een wapen tegen de wind en luchtweerstand; elke fietsers vijand nummer 1. Aerodynamica begint in de eerste plaats met de renner die op de fiets zit. 85% van je weerstand komt van je eigen lichaam. Daarom zijn aero fietsen zo gevormd dat jij zo laag en gestrekt mogelijk zit, om zo efficiënt mogelijk door de wind te klieven.

De balhoofdbuis is gemiddeld zo'n 20mm korter dan bij andere koersfietsen, om je voorkant te verlagen. Ook de reach van het frame, de horizontale afstand tussen het midden van je bottom bracket en je balhoofdbuis, is langer. Dit maakt dat je meer uitgerekt op je fiets zit, alsof je altijd moet bukken.

Het nadeel van zo'n houding is dat niet iedereen er mee om kan. Je moet tamelijk flexibel zijn en goede buik-en rugspieren hebben om een extreme aero houding gedurende lange tijd aan te kunnen houden. Zulke aanpassingen maak je dus best niet van de ene dag op de andere, want dit kan tot blessures leiden.

racefiets kopen aero lightweight endurance trek madone 9

Aerodynamica

De framebuizen zelf zijn ook speciaal aerodynamisch gemaakt. De UCI hanteert een 3:1 regel, om te extreme ontwerpen te vermijden. Per centimeter diepte, mag elke buis dus maar drie centimeter lang zijn. Hoekige vormen en uitsteeksels worden zoveel mogelijk vermeden. Bij het ontwerp van een aero racefiets wordt uitvoerig getest in windtunnels om de vormen van de buizen perfect te bepalen.

De algemene opbouw van de fietsen is agressief. De meeste buizen zijn recht, en niet afbuigend. Dit crëeert maximale stijfheid, belangrijk voor krachtoverdracht, maar dit brengt wel het comfort in het gedrang.

De dikte van de buizen en het bijhorend extra materiaal brengt gewicht met zich mee. Aero fietsen worden door de profs dan ook zelden gebruikt als er stevig geklommen moet worden.

racefiets kopen aero lightweight endurance trek madone 5

racefiets kopen aero lightweight endurance trek madone 6

Integratie is ook uiterst belangrijk. Alle uitstekende onderdelen zorgen voor toenemende weerstand. Daarom zie je vaak verborgen remmen. Sommige merken stoppen bijvoorbeeld de achterrem onderaan, dicht bij de bottom bracket, andere merken zoals in dit voorbeeld van Trek, hebben hun eigen rem ontworpen die perfect in het kader past.

Kabels zullen bijna altijd intern geplaatst zijn. Tegenwoordig zijn bij de meeste proffietsen ook het stuur en de stuurpen uit 1 stuk vervaardigd. Niet enkel meer aero, maar ook een stuk stijver. Perfect om wild tekeer tegaan tijdens een spurt.

Een aero racefiets hoort altijd afgewerkt te worden met wielen met hoge velgen. Aerodynamische carbon wielen zijn enorm efficiënt, maar wegen ook weer extra.

racefiets kopen aero lightweight endurance trek madone 7

racefiets kopen aero lightweight endurance trek madone 8

Aero racefietsen te koop op BikeExchange

[eho]

Lightweight racefiets

racefiets kopen aero lightweight endurance trek emonda 2

racefiets kopen aero lightweight endurance trek emonda

Wanneer presteert de lightweightfiets het best? Bergop. Heuvels, bergen, maakt niet uit. Hoe lichter, hoe sneller je klimt.

Opvallendste kenmerken: Gewicht en veelzijdigheid.

Nadelen: Minder snel dan een aero fiets, minder comfortabel dan een endurance fiets.

Gewicht

Dat lightweight racefietsen eerder weinig wegen spreekt hopelijk voor zich. Hier zijn ze dan ook helemaal voor ontworpen.

Van de Trek Emonda, Madone en Domane modellen die we voor dit artikel gebruiken, is de Emonda veruit de lichtste. De fetsen hebben alledrie dezelfde maat en specs. De Emonda weegt 6,5kg (dus minder dan de UCI limiet van 6,8kg), de Madone 7,6kg en de Domane 8,2kg. Dit maakt de lightweight Emonda bijna 2kg lichter dan de endurance Domane, en dat met bijna dezelfde onderdelen. Dit verschil zit hem dus vooral in het frame. Met de juiste wielen en groepset kan je dit verschil nog verder uitbouwen. De Emonda SLR 10 bijvoorbeeld weegt een bijna ongelofelijke 4,6kg (!)

Veelzijdig

racefiets kopen aero lightweight endurance trek emonda 3

Veel profs zien de lightweight fietsen als een soort tussenmodel. Minder stijf dan een aero, maar stijver dan een endurance fiets. Minder comfortabel dan de endurance, maar stijver dan de aero,... Op veel kenmerken scoort de lightweight tussenin. Behalve op stijfheid-gewicht ratio, waar hij uitblinkt. Je kan het dus zien als een fiets voor elk gebruik, maar vooral om mee bergop te rijden.

racefiets kopen aero lightweight endurance trek emonda 4

De profielen van de buizen worden zo dun mogelijk gemaakt, zonder veel aan stijfheid of duurzaamheid in te boeten. Op strategische plekken waar veel druk komt, zoals de bottom bracket, aan de zadelbuis en de balhoofdbuis, worden andere lagen carbon gebruikt dan op 'minder belangrijke' plaatsen. Zo blijft het frame op een efficiënte manier stevig en stijf.

Hoe dunner de buizen, hoe minder materiaal er nodig is en dus hoe lager het gewicht.

Geometrie

racefiets kopen aero lightweight endurance trek emonda 5

Zoals hierboven vermeld zijn lightweight fietsen echte allrounders, dus hun geometrie en de bijhorende fietshouding hangt af van merk tot merk.

Trek heeft bijvoorbeeld de H1 en H2 opties. De H1 is meer relaxed, met een comfortabelere houding dan de iets agressievere H2.

Lightweight racefietsen te koop op BikeExchange

[eho]

Endurance racefietsen

racefiets kopen aero lightweight endurance trek domane

Wanneer presteert de lightweightfiets het best? Lange afstanden, slechte wegen, kasseien. Algemeen met een minder competitieve focus.

Opvallendste kenmerken: Comfort, rechtere zithouding, duurzaamheid.

Nadelen: Gewicht, pure snelheid.

Comfort en stabiliteit

racefiets kopen aero lightweight endurance trek domane 2

Het doel van een goede endurance fiets is comfortabel, robuust en duurzaam zijn. Oorspronkelijk werden ze ontworpen voor de kasseiklassiekers, waarbij de loodzware ondergrond voor extra vermoeidheid zorgt. Endurance fietsen vangen de schokken op, zodat je lichaam dat niet moet doen. Dit doen ze enerzijds door de specifieke opbouw van het frame, maar ook door bijvoorbeeld bredere banden.

Specifieke extraatjes voor meer comfort hangen af van merk tot merk. Trek gebruikt IsoSpeed, een mechanisme dat zorgt voor verticale schokdemping in je kader, zonder aan stijfheid in te boeten. Specialized heeft Zertz inserts in de voor-en achtervork om de vibraties van de weg op te vangen. Bianchi bijvoorbeeld gebruikt geen mechanische onderdelen, maar verwerkt een 'viscoelastisch' materiaal in zijn frames dat ook zou helpen om schokken op te vangen.

Een endurance fiets moet niet alleen comfortabel zijn voor jou, maar ook de fiets zelf moet tegen de schokken kunnen. Daarom worden vaak dikkere lagen carbon gebruikt, puur voor versteviging. Dit zorgt uiteraard voor extra gewicht.

racefiets kopen aero lightweight endurance trek domane 5

Endurance fietsen gebruiken ook vaak bredere banden. Een bredere band zorgt voor meer lucht tussen jou en de weg, en kan ook met een lagere bandenspanning gebruikt worden. Dit is de snelste manier om voor extra comfort te zorgen. Te brede banden passen niet in elk frame, daarom hebben endurance fietsen meer clearance. Dat is simpelweg meer ruimte aan de vorken zodat een bredere band er überhaupt tussen past. Hoe meer clearance, hoe beter je fiets ook aangepast is aan het slechte weer. Zo zal modder minder snel ophopen tussen je wiel en kader.

racefiets kopen aero lightweight endurance trek domane 4

Geometrie

Haaks tegenover de aero fietsen, zijn endurance modellen ontworpen met een rechtere zithouding. De reach is korter en de voorbuis hoger. Dit zorgt voor een minder agressieve houding. Ben je van plan vele uren aan een stuk op je fiets te zitten, dan moeten je rug en nek akkoord gaan. Je bent minder aerodynamisch, maar je zit wel een stuk aangenamer, waardoor je langer kracht zal kunnen zetten. Je moet je niet forceren om in die gekromde houding te blijven.

Lange afstanden

racefiets kopen aero lightweight endurance trek domane 6

'Endurance' betekent uithouding. Over het comfort en de stevigheid van de fiets hebben we het al gehad, maar er zijn nog kenmerken.

De versnellingen van een endurance fiets zijn algemeen gezien kleiner dan van racemodellen, omdat de topsnelheden van een wedstrijd minder vaak bereikt worden. Met een 11-28 achteraan en 50/34 vooraan kan je elk type terrein bedwingen.

Schijfremmen zijn steeds populairder op endurance fietsen. Die werken beter in slechtere weersomstandigheden en zorgen voor meer remkracht bij steile afdalingen. Een fiets met schijfremmen heeft ook nog extra clearance bij de banden. Je kan dus echt voor een extreme bandenkeuze gaan en zelfs offroad rijden met je endurance racefiets.

racefiets kopen aero lightweight endurance trek domane 7

Endurance racefietsen kopen op BikeExchange

[eho]

Een keuze maken

Nu weet je wat de verschillen zijn tussen de drie soorten. Voor de meeste alledaagse fietsers die geen wedstrijden rijden, is eigenlijk een endurance fiets altijd de beste optie. De allround capaciteiten, duurzaamheid en het rijcomfort maakt deze fietsen perfect voor niet-competitief gebruik. Een snelle, blitse aero fiets maakt sowieso indruk op je vrienden, maar is het het waard als je ongemakkelijk en met een pijnlijke rug rondfietst?

Rij je geen wedstrijden, maar hou je er wel van om in de Ardennen of de Alpen bergop te gaan rijden? Kies dan een lightweight. Voor wedstrijdgebruik, zal het een afweging zijn tussen aero en lightweight.

Maar wil je echt zeker zijn dat je altijd de juiste fiets voor handen hebt? Koop ze dan alledrie. Want de wiskundige formule voor het perfecte aantal fietsen in je garage is nog altijd n+1.

fullpage Trek 2017 Road Bikes

Hopelijk was deze gids hulpvaardig. Voor verdere informatie en real life service, verwijzen we je graag door naar je lokale fietswinkel. Bekijk ook onze Ultieme racefiets koopgids voor nog meer details over racefietsen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief