Plaats een advertentie

Gravel Bikes 2021: De hoogtepunten van de off-road racers

januari 01, 2021

Gravel- en cyclocrossfietsen worden momenteel steeds populairder en terecht, maar wat is het verschil? In een notendop is een cyclocrossfiets een fiets die speciaal is ontworpen voor wedstrijden met een zeer sportieve geometrie. Een gravelbike daarentegen is meer ontworpen voor comfortabel rijden en lange afstanden. De fietsen kunnen ook verschillen qua schakeling. Terwijl de cyclocross vrij kort geschakeld is, omdat hij ontworpen is voor snelle en technische routes, zijn gravelbikes langer geschakeld, wat ze onder meer geschikt maakt voor lange toertochten en bikepacking.

Bergamont | Cannondale | Cervelo | Cube | Kona| Liv | Ridley | Specialized | Stevens

Ontdek de huidige Gravel Bikes voor het seizoen 2021 op de marktplaats

Bergamont Grandurance 6 FMN

bergamont-grandurance-6-fmn-2021-jpg

Type: Gravel Bike
Gebruik: Offroad, lange afstand, woon-werkverkeer

Fijne racer uit het noorden: Bergamont lanceert de Grandurance 6 FMN, een gravelracer voor dames die zowel visueel als technisch op het eerste gezicht indruk maakt. De crosser, die wordt geleverd in een exclusieve Chameleon-kleurstelling, wordt geleverd met een complete GRX-groepset en Syncros-onderdelen, inclusief een speciaal dameszadel. De lichtgewicht lichtmetalen racer weegt net iets meer dan 10 kilogram en heeft een aangepaste geometrie met een neerwaartse bovenbuis. De prijs is een zeer redelijke €1.399.

Ontdek alle Bergamont racefietsen op de marktplaats

Cannondale Topstone Lefty 2021

cannondale-topstone-carbon-lefty-2021-jpg

Type: Gravel Bike
Gebruik: Offroad, lange afstand

Eindelijk: de iconische Slate krijgt een opvolger, en wel de gloednieuwe Topstone Lefty 2021. Terwijl de Kingpin-vering achteraan de blikvanger was toen de Topstone vorig jaar opnieuw werd gelanceerd, is Cannondale nu nog een stapje verder gegaan en heeft 30 mm veerweg aan de voorkant gesleuteld, in de vorm van een speciale Lefty-voorvork. De vork maakt gebruik van dezelfde technologie als de Ocho MTB-vork en zou dankzij een lock-out functie volledig geïmmobiliseerd kunnen worden, zodat er geen pedaal bobbing optreedt. Samen met de Kingpin vering, die voor meer comfort zorgt door een scharnierpunt in de zitbuis in combinatie met buigende zit- en achtervork, moet de Lefty perfect harmoniëren met de rijeigenschappen van de Topstone. De Gravel fiets rolt ook op brede 650b wielen en schreeuwt bikepacking. Talrijke oogjes en spatbordbevestigingen ondersteunen deze stelling. De geometrie is ook gebaseerd op een evenwicht tussen een rechte zithouding en aerodynamica, wat technisch veeleisende passages verenigbaar moet maken met lange afstanden in het zadel.

De nieuwe Topstone Lefty 2021 zal verkrijgbaar zijn in drie verschillende versies. Het topmodel (op de foto) wordt geleverd met eTap AXS-groepset en kost € 7.499, terwijl het instapmodel € 3.799 kost met de Topstone Lefty 3. Vrouwen krijgen ook een speciale vrouwenvariant aangeboden.

Ontdek alle Cannondale racefietsen op de marktplaats

Cannondale Topstone Carbon Neo Lefty 2021

cannondale-topstone-carbon-neo-lefty-jpg

Type: Gravel E-Bike
Gebruik: Offroad, lange afstand, bikepacking

De gloednieuwe Topstone Carbon met Lefty voorvork leest op papier als de beruchte schaap met vijf poten. Een racefiets met verende voorvork, 650B banden en Bosch Performance CX motor. Het enige wat ontbreekt is het bagagerek en de bel. Maakt niet uit, het belangrijkste is om de nieuwe Gravel E-bike van de Amerikans leuk te maken, en dat moet lukken. Met de Lefty Oliver en 30 mm veerweg aan de voorkant en het innovatieve Kingpin Flex-systeem moeten de off-roadroutes in ieder geval leuk zijn, inclusief bandenspeling tot 650x48B. De versnellingen zijn ook geoptimaliseerd voor off-road gebruik. De 1x12 aandrijving met een grote cassette, samen met het krachtige Bosch powerpack en de 500Wh accu, brengt je naar het einde van de wereld en zelfs verder.

Naast de twee Lefty-versies zijn er ook twee Topstone Carbon Neo-varianten met stijve carbonvorken die iets comfortabeler aanvoelen op asfalt. De prijzen beginnen bij €499 voor de Carbon Neo 4 met starre voorvork en pieken bij €8999 voor de Carbon Neo Lefty 1 met SRAM Force eTap AXS en Bosch Kiox display.

Ontdek alle Cannondale E-Bike modellen op de marktplaats

Cervelo Caledonia 2021

cervelo-caledonia-5-2021-jpg

Type: Allroad Bike
Gebruik: Asfalt avontuur, off-road, lange afstand

De Caledonia is ontworpen om de kloof tussen gravel en endurance racefietsen te dichten en een echte all-road fiets te worden in het Canadese gamma. Het traditionele merk vertrouwt bewust niet op hightech poespas of aero spatsies - eerder op een frame dat tot in het kleinste detail is ontworpen met versterkte carbonvezels, nieuwe buisvormen, een vlakke geo en een geïntegreerde cockpit voor de fijne look. Een paar oogjes voor tassen, bandenspeling van 34mm, klaar. Wat de geometrie betreft, heeft Cervelo duidelijk veel lessen getrokken uit de Áspero. De stapel is identiek, de reikwijdte slechts 1 cm korter. In vergelijking met de gravelbike kan met langere stuurpennen het stuur wat minder wendbaar en direct worden gemaakt. Meer rijstabiliteit voor kasseien of slechte wegen was het doel. De wielbasis blijkt lang voor een racefiets, maar is beduidend korter dan de Áspero, en de balhoofdbuishoek is iets ondieper. De prijzen zijn vrij hoog, zoals typisch is voor Cervelo. Beginnend bij €3.199 met het basisframe en een Shimano 105, is het lichtere Caledonia 5 frame verkrijgbaar vanaf €5.499, en de top-of-the-line Caledonia-5 Dura Ace Di2 kost maar liefst €10.999.

Ontdek alle Cervelo racefietsen op de marktplaats

Cube Nuroad C:62

cube-nuroad-c62-sl-2021-jpg

Type: Gravel Bike
Gebruik: Offroad, Bikepacking, Dagelijks, Woon-werkverkeer

Eindelijk. Terwijl de hybride versie vorig jaar al zijn C:62-variant met het fijnste carbonframe mocht laten verschijnen, kunnen in 2021 ook de biobikers genieten van een carbon graveller uit het huis van Cube. De Nuroad C:62 SL weegt slechts 7,8 kilogram en is daarmee een echt huisnummer op de grindmarkt. Toch moet het Nuroad zoals gewoonlijk veelzijdig blijven en iedereen gelukkig maken, van pendelaars tot backpackers. Talrijke bevestigingspunten voor spatborden, dragers en standaards, 45 mm bandenspeling (40 mm met gemonteerde spatborden) en een volledig nieuwe carbon voorvork met lowrider-optie (tot 10 kg), evenals kabeldoorvoer voor een naafdynamo - de Nuroad C:62 is een echte alleskunner die aan alles heeft gedacht. Het geo ziet er veel sportiever uit dan dat van de aluminium Nuroad, die ook een nieuw loopvlak heeft gekregen voor 2021 en een hele 200 gram is afgevallen.

De prijzen zijn ook zeer aantrekkelijk: het instapmodel carbon Nuroad C:62 Pro met GRX versnellingen kost €1.949, terwijl de top-of-the-line Nuroad C:62 SL op de foto wordt geleverd met Force eTap AXS / XX1 Eagle onderdelen op de versnellingen en vederlichte Newmen Advanced SL X.R.25 carbon wielen voor een betaalbare €3.898.

Cube Cross Race

cube-cross-race-2021-jpg

Type: Cyclocross Bike
Gebruik: Race, Offroad, Woon-werkverkeer

Net als de nieuwe Nuroad is ook de Cross Race herzien en met 200 gram onnodig framegewicht lichter gemaakt. Bovendien is de bandenspeling vergroot tot 40 mm voor 700c velgen. De lichtmetalen racer krijgt ook genoeg bevestigingspunten voor spatborden en bagagedragers, waardoor hij ook interessant is voor forenzen. De verschillen met de vernieuwde Nuroad zitten nog steeds in de geometrie van het frame en vooral in de bovenbuis, die bijna horizontaal loopt om het schouderen van de CX-fiets te vergemakkelijken. De wielbasis is korter, de stuuruitslag steiler - perfect voor uitdagende, bochtige CX-parcoursen. De Cross Race is ook verkrijgbaar als carbon versie C:62, maar die is niet veel veranderd ten opzichte van vorig jaar.

De lichtmetalen versie is verkrijgbaar in drie afwerkingsniveaus, beginnend bij een redelijke €974 met Tiagra 2x10 versnellingen. De top-of-the-line Cross Race SL (op de foto) is verkrijgbaar met GRX versnellingen en Fulcrum Racing 77 DB wielen voor €1461.

Ontdek alle Cube racefietsen op de marktplaats

Kona Rove LTD

kona-rove-ltd-2021-jpg

Type: Allroad Bike
Gebruik: Offroad, Bikepacking, Avontuur

Kona's goede oude Rove krijgt een groot aantal nieuwe modellen voor 2021, waaronder drie met stalen frames en twee aluminium varianten, elk met 650B en 700c banden. Het onofficiële topmodel is de stalen Rove LTD racer met taps toelopende balhoofdbuis, carbon voorvork en GRX 810 aandrijving. Als klassieke all-road fiets is de Rove een echte allrounder op elk terrein en biedt hij genoeg oogjes en bevestigingspunten om ook als bikepacker een goed figuur te slaan. Het stalen frame is betrouwbaar en duurzaam en in het edele rood een echte blikvanger. Euro prijzen zijn nog niet bekend, in dollars is het $2.399 voor de Rove LTD. Goedkoper is de Rove DL (voorheen ST) voor $1.599.

Kona Sutra ULTD

kona-sutra-ultd-2021-jpg

Type: Gravel Bike
Gebruik: Offroad, Bikepacking, Avontuur

Vers uit de smederij van Kona voor 2021 is de Sutra ULTD, de natte droom van elke bikepacker en wegavonturier. Met wat aanvoelt als 35239869 oogjes en bevestigingen, kun je met de nieuwe Sutra de volgende stap zetten, als je maar genoeg tassen hebt. Naast de vele bevestigingsmogelijkheden heeft de nieuwste top-of-the-line Sutra bredere diameters op de vork en zitbuis - voorbereidingen voor een 40mm verende voorvork en een Vario zadelpen (interne kabelgeleiding inbegrepen). Qua geometrie is de nieuwe Sutra beduidend langer geworden, heeft hij een vlakkere stuuruitslag en een steilere zitbuishoek. Qua onderdelen zijn er SRAM Rival versnellingen en remmen, een WTB zadel, en Maxxis 29 "x2.25" banden. Prijs: $2,399.

Ontdek alle Kona racefietsen op de marktplaaats

Liv Devote 2021

liv-devote-advanced-pro-2021-jpg

Type: Gravel Bike
Gebruik: Offroad, Bikepacking, Avontuur

De Liv Devote is de eerste gravel fiets van het damesmerk, hij is ontwikkeld met behulp van de eigen 3F technologie en de nauwe samenwerking met pro rijders. Liv gebruikt databases met informatie over de vrouwelijke anatomie om het frame aan te passen aan de behoeften van vrouwelijke ruiters. De Devote is verkrijgbaar met een ALUXX aluminium frame of als Advanced met een carbon frame, maar de voorvork is in beide versies van carbon gemaakt. Ook aan lange tochten is gedacht, het frame biedt het Smart Mount System met montagemogelijkheden voor dragers, spatborden & Co. Bovendien kunnen er tot drie bidons worden gemonteerd. Om in het terrein niet aan grip te verliezen, kunnen banden met een breedte tot 45 mm worden gebruikt. Afhankelijk van de uitrusting zijn banden van 38 of 40 millimeter al standaard gemonteerd. Liv heeft de Devote ook uitgerust met een D-Fuse zadelpen om schokken en trillingen te verminderen. Het basismodel Devote 2 is verkrijgbaar vanaf €973,82, de Devote 1 kost €1.363,73. Als je een carbon frame wilt, zul je iets dieper in de buidel moeten tasten: €2.338,52 voor de Devote Advanced. Het topmodel Devote Advanced Pro kost dan €4.678,02.

Ontdek alle Liv racefietsen op de marktplaats

Ridley Kanzo Fast

ridley-kanzo-fast-2021-jpg

Type: Gravel Bike
Gebruik: Offroad, Bikepacking, Lange afstand

Ridley heeft met zijn nieuwe Kanzo Fast een waar vuurwerk van innovatieve en eigenzinnige nieuwe kenmerken afgestoken. Gravel fiets met aerobuis profielen? Volledig geïntegreerde kabels? Draadloze naafversnellingen? Dat leest zeker heel ongewoon. Het Fast-onderdeel is al getest op de Sprinter Noah en wordt ook gebruikt op de Kanzo met de F-Tubing van de buizen, de F-Wings onderaan de vork en het aero-stuur. De ontwikkelaars beloven een vermogensbesparing van 17 watt ten opzichte van een standaard gravelbike, wat vooral bij off-road wedstrijden of lange ritten een voordeel kan zijn. Flexibele achterdriehoek, 42 mm bandbreedte en laaggeplaatste liggende achtervorken zorgen voor het nodige comfort.

Een ander hoogtepunt is natuurlijk de geclassificeerde naafversnelling op het topmodel: System Power Shift is de naam van de draadloze elektronische versnellingspook in de achternaaf die een klein kettingblad simuleert en een voorderailleur overbodig maakt. De tandwielen moeten ook goed werken onder belasting en geschikt zijn voor racegebruik. De prijzen beginnen bij €3.199 (met gewone SRAM Rival 1), met als topmodel Shimano GRX Di2 met het Classified systeem.

Specialized Diverge 2021

specialized-s-works-diverge-2021-jpg

Type: Gravel Bike
Gebruik: Offroad, Lange afstand

De nog vrij nieuwe Diverge krijgt zijn derde update voor 2021 sinds hij voor het eerst werd geïntroduceerd in 2014, en op typische Specialized-manier wordt hij opnieuw beter, lichter en sneller. Maar eerst iets anders. Ten eerste krijgt de Diverge de Future Shock 2.0-technologie van de Roubaix: Hij bevindt zich boven de balhoofdbuis en biedt tot 20 mm verticale flexibiliteit. De veerwerking kan ook tijdens de vlucht worden aangepast via een draaiknop. Samen met de vlakke stuuruitslag worden zelfs technisch veeleisende passages in het terrein kinderspel. Over geometrie gesproken, Specialized heeft ook de trapas verhoogd om meer bodemvrijheid te creëren. Toch moet de Diverge nog steeds gemakkelijk te hanteren zijn en tegelijk maximale controle en veiligheid bieden. Gaaf detail op de liggende achtervork: de veerpoot aan de aandrijfzijde is gemaakt van carbon om zowel aan de noodzakelijke balans van gewicht als sterkte te voldoen. Specialized gebruikt ook slimme foefjes als het om de uitrusting gaat: onder de bidonhouder in de onderbuis is een opbergvakje verborgen, dat ruimte biedt aan een minitool en een binnenband. Minder gimmicky, meer ruig is de Manic Dropper Post van X-Fusion, die af fabriek wordt meegeleverd en je de nodige bewegingsvrijheid op de trails moet geven.

De verscheidenheid aan modellen is enorm. Naast drie aluminium varianten (vanaf €1.099 voor de Base E5 met Claris-groepset), is de Diverge er ook nog in 6 carbonversies, te beginnen met de Base Carbon voor €2.499 en eindigend met de S-Works Diverge voor €9.999, uitgerust met SRAM Red eTap Eagle.

Stevens Prestige

stevens-prestige-2021-jpg

Type: Gravel Bike
Gebruik: Offroad, Bikepacking, Lange afstand

Nieuw ontworpen Gravel Crosser uit Hamburg: De Stevens Prestige is geschikt gemaakt voor 2021 en voorzien van wijzigingen in de geometrie die de crosser nog avontuurlijker en geschikt voor lange afstanden moeten maken. Een verlengde wielbasis en een grotere bandenspeling tot 45 mm moeten zorgen voor meer soepelheid en comfort, talrijke schroefogen en gaten voor bidonhouders en tassen maken van de Prestige een echte adventure bike. De 10k,3kg wegende fiets zal beschikbaar zijn in twee kleuren en wordt geleverd met GRX 2-speed versnellingen en hydraulische GRX remmen en zal een sympathieke €1.799 kosten.

Ontdek alle Stevens racefietsen op de marktplaats


Je bent op zoek naar goedkope uitverkopen? > Naar de Racefietsen Sale
De grootste selectie van alle road-merken? > Nu bij ons!


  • Foto's: fabrikant*
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief