Plaats een advertentie

Avontuurlijk fietsen op IJsland: tussen gletsjers en vulkanen

Avontuurlijk fietsen op IJsland: tussen gletsjers en vulkanen

Koud, dag en nacht licht, constant regen… Het klinkt niet echt aanlokkelijk, om met je fiets naar IJsland te gaan. Toch is het een onmiskenbare aanrader, inspirerend door de overweldigende landschappen. Het is een unieke ervaring, alsof je op een andere planeet fietst.

2000 km rondom het eiland

Dit land is gemaakt voor avontuurlijk fietsen. Eindeloos uitgestorven kustwegen, langs vulkanen en gletsjers en aan het eind van alle kwellingen: heerlijk je voeten dompelen in opborrelende heetwater bronnen. Er zijn een aantal vuistregels bij fietstochten in dit land. Of eigenlijk komt het erop neer dat je maar één tocht kunt maken: over de kustweg rondom het eiland.

Volgens de weinige fietsexperts op het eiland moet je deze tocht vanwege de windrichting altijd tegen de klok in rijden. Al met al zijn er ongeveer 2000 km te overwinnen, dus ga er maar aanstaan! Ook moet je er rekening mee houden dat je alles zelf moet meenemen op de fiets en je rug. Onderweg kun je soms overnachten in hostels, maar zul je ook op zoek moeten naar bivakplaatsen. Neem dus ook een tent en gasstelletjes mee. Vergeet vooral ook je thermokleding niet en eten voor een aantal dagen. Niet elke dag zul je de gelegenheid hebben om proviand in te slaan.

IJsland waterval

Mystiek van de natuur

De kustweg voert lange enkele prachtige fjorden, die eindeloos lang lijken. Je krijgt echt het idee dat de weg onnodig lang gemaakt is, maar uiteindelijk past het perfect in het masterplan: de mystiek van dit eiland. Ook het licht, dag en nacht, geeft een uniek karakter aan elke rit. Zo hoef je nooit voor het donker aan te komen, of kun je midden in de nacht besluiten om op te breken en weer verder te fietsen. Hoe cool is dat!

Na ongeveer 500 km kom je aan in Stykkishólmur, een pittoresk vissersplaatsje op het schiereiland Snaefellsnes aan de westkust. Van hieruit kun je de veerboot nemen naar de Westfjorden. Meer dan een aanrader, vanwege de overweldigende natuurlijke schoonheid. Als je hier staat ben je gelijk al je ontberingen op de fiets vergeten.

IJsland onverharde weg

Gletsjers en watervallen

Om van het westen naar de oostelijke fjorden te komen, duurt twee tot drie dagen. Dit is niet alleen afhankelijk van je conditie, maar ook van de weersomstandigheden. In het noorden van IJsland kan flink guur zijn, maar wordt zeker vergoedt door het gevoel alsof je op een andere planeet bent. Aangekomen in het oosten, zul je gelijk merken dat er meer bewoning is. Daarbij komen meer toeristen vanuit Reykjavik. Vandaar dat je maar beter van het asfalt af kunt gaan en de onverharde weg neemt. Je wordt rijkelijk beloont met nog meer geweldige uitzichten.

Vanaf zo´n 100 km voordat je in Reykjavik aankomt, kun je nog enkele geweldige natuurfenomenen van IJsland beleven. Neem er de tijd voor. Kampeer bijvoorbeeld aan de oevers van het Jökulsárlón gletsjermeer. Van daaruit kun je ook hiken op de Skaftafellsjökull gletsjer. Ook kun je midden in de Fjaòráglijúfur kloof kamperen: puur natuur en vlak bij de gelijknamige watervallen.

IJsland Kamperen

Bereid je goed voor

Een reis naar IJsland kun je maar beter goed voorbereiden. Plan vooral waar je proviand kunt inslaan en voor hoeveel dagen. Verwacht ook geen hoge temperaturen en wees niet te bang om weer en wind te trotseren. Je kunt de tocht maken op een koersfiets met bagegedrager. Trekkingfietsen en mountainbikes bieden hiertoe echter meer mogelijkheden en comfort. Het is geen gemakkelijke tocht, maar daarvoor krijg je een unieke ervaring terug die je nergens anders op de wereld zult beleven.

Het oorspronkelijke artikel komt van de hand van Jason Stirling, de foto´s zijn geschoten door David Fletscher. Op de hoogte blijven van alles over fietsen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of volg ons op facebook. Zo krijg je altijd actuele info over onze prijsvragen, aanbiedingen en veel meer.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief