Plaats een advertentie

10 manieren om te zorgen dat niemand nog met je wil gaan fietsen

mei 06, 2016
10 manieren om te zorgen dat niemand nog met je wil gaan fietsen

Je houdt met heel je hart van je sport en je vrienden weten het. Je constant enthousiasme over de grote wielerhelden en epische verhalen over je meest grensverleggende uitdagingen stralen zo hard af op je vrienden dat je ze overtuigt ook een koersfiets aan te schaffen. Schitterend. Nieuwe vriendjes om te genieten van prachtige fietstochtjes na school of werk.

Maar pas op, Eddy. Niet iedereen is even hardcore als jij. Let je niet goed op, dan zal het lang duren voor iemand anders nog met je mee wil rijden.

Daarom: 10 dingen die je niet moet doen als je met je beginnende vrienden gaat fietsen.

1) Opdagen in tijdritpak, op een fiets van €10 000

Kameraad X heeft net een tweedehands aluminium fiets van 2009 op de kop getikt en rijdt rond met een los shirt en goedkope helm. Heeft hij zelfs klikpedalen? Daar kom jij aangereden. Full carbon racemachine onder je kont, ingesmeerde (geschoren) benen en aerodynamische helm. Over een vreemd koppel gesproken.

2) Competitief zijn

Na twintig minuutjes losrijden kom je een kasseistrook of brug tegen. "Sprintje?" Voor je makker het goed beseft ziet hij een carbon waas van uitsloverij voorbij schieten. Hem boeit die sprint waarschijnlijk niets, maar hij moet nu wel aan het achtervolgen.

3) Te veel advies geven

Antwoord niet op vragen die niet gesteld zijn. Je weet duidelijk veel van wielrennen af, maar hou het voor jezelf.

4) Een te lange of zware tocht uitkiezen

Geweldig, kameraad X komt eens een tochtje meerijden. Sleur hem alstublieft niet mee op een rit van 100km en ontwijk de heuvels uit de buurt. Jij hebt misschien een harde training nodig, voor hem zal het al snel te veel worden.

5) Doordraven over hoe "niet fit" je bent

Je bent duidelijk beter dan je volledig beginnende vriend. Het heeft geen nut nog extra met je spieren te rollen door te blijven herhalen dat je "al maanden niet op de fiets hebt gezeten". Hij is al lang blij dat hij je kan volgen. Doe niet onnozel.

6) Strava najagen

Vergeet tijdens deze rit je Strava. Je vriend heeft geen enkele behoefte om op al jouw favoriete segmenten de pees er op te leggen. Geniet gewoon van het fietsen.

7) Constant over racen praten

Rijd jij koersen? Cool. Je nieuwe fietsmakker niet. Je verhalen over waanzinnige laatste rondes en epische sprintnederlagen zeggen hem waarschijnlijk weinig.

8) Een snob zijn

Niet iedereen geeft graag fortuinen uit aan het nieuwste materiaal. Glanzende carbon schoenen, velgen die tot boven je knieën komen en andere luxeproducten zijn heel cool, maar voor de meeste mensen overbodig. Kijk niet neer op goedkopere producten of "amateuristisch" materiaal. Nobody cares.

9) Praten over gewicht

Wielrenners zijn geobsedeerd door gewicht en slank zijn. Beginners absoluut niet. Niemand hoort graag dat hij moet afvallen. Hou je praatjes over gewicht verliezen en scherp staan dus voor de spiegel.

10) Constant kop trekken

Je gaat samen fietsen. Rij naast elkaar, pas je tempo aan je partner aan. Wat is er leuk aan samen fietsen als je elkaar niet ziet en je kameraad geen pap kan zeggen omdat hij zit te sterven in je wiel?

Denk hieraan de volgende keer je gaat fietsen met iemand die niet zo wielerfervent is als jij.

Meer artikels over fietsen? Check onze #EverythingBike Blog

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief