Plaats een advertentie

Hoe vervang ik een lekke band?

maart 15, 2016
Hoe vervang ik een lekke band?

Eigenlijk moet je maar twee dingen kunnen om wielertoerist te worden: Fietsen en een binnenband vervangen. Als je ooit al 35km van huis naast het kanaal of op een of ander landweggetje hebt moeten bellen om je te komen oppikken, dan weet je waarover we spreken.

De basisbenodigdheden die je altijd moet meebrengen:

  • 2 reservebanden
  • Bandenlichters (minstens 2)
  • Minipomp of CO² patronen

bom pomp minipomp lek

Het wiel uit de fiets halen

Om je wiel eruit te halen zet eerst je remmen open en daarna draai je de snelspanner los. Meer niet.

  • Komt je achterwiel er moeilijk uit? Schakel dan naar de zwaarste versnelling (kleinste tandwiel). Dan heb je meer speling met je ketting.

De lekke band verwijderen

Neem je bandenlichters. Wrik de eerste ongeveer ter hoogte van het ventiel voorzichtig onder de buitenband. De achterkant van de lichter haak je vast aan een spaak. Met de tweede bandenlichter maak je de rest van de buitenband los zodat hij met een zijde volledig af de velg komt.

  • Bij sommige, stuggere banden zal je een derde lichter nodig hebben.

Haal nu de lekke binnenband eruit, de buitenband blijft waar hij zit.

  • Laat je oude band niet naast de weg liggen. Neem hem mee naar huis om milieuvriendelijk in de vuilbak te gooien.

band vervangen lek

De band controleren.

Je bent lek gereden met een reden. De kans is groot dat er een stukje glas, metaal of steen door je buitenband is gedrongen en daar nog steeds zit. Leg je zonder nadenken een nieuwe binnenband, dan zal je vlug terug bij af zijn.

  • Voel goed langs binnen en buiten en probeer geen stuk over te slaan. Het enige dat vervelender is dan een lekke band is twee lekke banden.

band controleren lek lekke

De nieuwe band leggen

Pomp al en klein beetje lucht in de band om hem wat vorm en volume te geven. Zo krijg je hem gemakkelijker rond de velg.

  • Werk je met CO² patronen? Gebruik die hier dan NIET voor. Blaas dan liever even met je mond zoals je met een ballon zou doen.

Begin met het ventiel en doe dan de volledige band rond de velg. Er mag geen enkel stukje binnenband nog zichtbaar zijn. Als dat allemaal gebeurd is, kan je de buitenband terug leggen. Dit is waarschijnlijk het moeilijkste van het verhaal. De laatste 10cm over de velgrand duwen kan lastig zijn, maar blijf stukje per stukje werken en je komt er wel.

  • Dubbelcheck of er geen stukje binnenband komt piepen. Als er een stuk klem zit, dan zal je nieuwe band heel snel terug ontploffen bij het oppompen.

Pompen

Heb je alles zeventien keer gecontroleerd? Dan mag er terug lucht in de band. Wees voorzichtig met je minipomp. Als je te wild tekeer gaat, kan je ventiel beschadigd worden. Klem je wiel goed vast zodat het niet heen en weer schommelt en blijf pompen. * Naargelang de kwaliteit van je pomp zal je een redelijke inspanning moeten leveren om genoeg druk te krijgen, maar geraak je aan een 5-6 bar dan geraak je al zeker thuis.

band popmep minipomp lek

Gebruik je een CO² patroon of “bommetje”? Breng het dan gewoon aan op het ventiel en laat het zijn ding doen.

Het wiel terugsteken

De eerste stap maar dan omgekeerd. Draai de snelspanner terug vast, sluit je remmen, check of je wiel niet tegen het frame zit, check de versnellingen en maak dat je thuis bent!

Meer fietstips en andere artikels kan je lezen op onze EverythingBike Blog

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief