Plaats een advertentie

Met de fiets naar je werk: De volledige gids

mei 23, 2016
Met de fiets naar je werk: De volledige gids

Pendelen met de fiets: De volledige gids

We houden allemaal van fietsen. Een gezellig ritje met de kinderen, een veldtoertocht op zondagmorgend of je vrienden in de vernieling rijden naast het kanaal op een zomeravond. Fietsen is gewoon leuk. Dus waarom zou je tijdens de werkweek je fiets in de garage moeten laten staan?

Naar het werk fietsen heeft werkelijk enkel voordelen. Je hebt automatisch je dagelijkse portie beweging en je helpt Moeder Aarde door je auto thuis te laten. Woon jij op een redelijke afstand van je werk? Dan zullen wij je enerzijds proberen te overtuigen om voortaan de fiets te nemen en anderzijds helpen we je op weg.

De voordelen van naar het werk fietsen

Als je graag fietst, heb je waarschijnlijk geen zware overtuiging nodig. Maar hier toch nog even de vele voordelen van fietspendelen.

Gezondheid

Veel mensen werken op een bureau of hebben een andere job waardoor ze veel te weinig bewegen. Daarom zoeken mensen almaar vaker manieren om fit te blijven. Waarom zou je een duur fitness abonnement betalen voor je cardiotraining als je elke dag automatisch je hartslag omhoog krijgt op weg naar het werk en terug?

fietsen werk buiten stress

Niet alleen fysiek zul je de voordelen voelen, ook mentaal. De Vlaamse wegen zijn een opeenvolging van files. Dat zijn tonnen stress en frustraties die je op het fietspad in de buitenlucht volledig ontwijkt. Bovendien creëer je dagelijks een perfect uitblaasmoment na de drukke dagtaak.

Milieu

Deze is simpel. Geen auto, geen CO2-uitstoot, geen milieuvervuiling. Je ecologische voetafdruk slinkt zienderogen zodra je op je tweewieler springt in plaats van in je auto.

Spaar geld uit

Niet alleen het milieu is gebaat bij je verminderde uitstoot, je benzinerekening zal gevoelig dalen. Woon je in de stad, dan hoef je misschien zelfs helemaal geen dure auto te houden. Ook trein-en busabonnementen kosten een flink pak geld.

Bovendien bieden veel werkgevers een fietsvergoeding aan. In Vlaanderen is dit vaak zo’n 20 eurocent per kilometer netto. Reken maar uit. Dagelijks een eindje fietsen, kan op het einde van de maand een flink pak geld opleveren. Informeer hier zeker over bij je baas.

De juiste fiets kiezen

De perfecte pendelfiets is voor iedereen anders. De ene wil zo comfortabel mogelijk rijden, de ander kiest voor zijn carbon racefiets om zo hard mogelijk van A naar B te snellen. Overweeg dus je eigen voorkeuren, noden en de afstand en aard van de weg naar het werk. Elke fiets heeft zijn voor-en nadelen.

Racefietsen

Racefietsen zijn gemaakt voor snelheid. Stijve kaders en dunne banden schelen al snel een paar minuten op je traject, maar niet elk fietspad is in even goede staat. Wat je wint aan snelheid, verlies je in comfort. Wil je zo snel mogelijk op je bestemming geraken en schrikt een sportieve houding je niet af? Kies dan voor de racefiets.

[eho]

Mountainbikes

Met een mountainbike heb je heel het jaar door perfecte grip, kan je in alle situaties vlot sturen en draaien en heb je schokdempers om de slechtste wegen over te komen. Je kan er zelfs voor kiezen om een offroad route uit te stippelen en door het bos te rijden. Heb je een gezonde zin voor avontuur? Dan is de mountainbike iets voor jou.

[eho]

Stads-of hybridefietsen

Er is natuurlijk niets mis met een doodnormale stadsfiets. Je maakt minder snelheid en je blijft best op de verharde weg, maar dat wordt gecompenseerd door een extra hoeveelheid comfort. Daarbovenop heb je bagagedragers en fietstassen om al je werkspullen gemakkelijk mee te nemen.

[eho]

Tegenwoordig heb je nog een aparte categorie, de zogenaamde urban bikes. Dit zijn sportiever gebouwde stadsfietsen, ontworpen om je snel en comfortabel te verplaatsen. Vooral in grote steden zijn deze modellen populair.

Moet je geen indrukwekkende afstand overbruggen en zoek je vooral comfort en gebruiksgemak? Opteer dan voor een goede oude stadsfiets.

Elektrische fietsen

Ben je minder goed te been? Minder sportief? Heb je geen douchemogelijkheid op het werk en wil je dus niet bezweet aankomen? Of is de afstand gewoon echt te groot? Dan biedt de elektrische fiets het perfecte compromis. Alle voordelen van het fietsen blijven overeind, maar het gaat een stuk gemakkelijker.

De meeste e-bikes zijn begrensd tot 25 of 30 km/u. Voor de meeste fietsers moet dit genoeg zijn, maar wie echt aan topsnelheid naar het werk wil, kan kiezen voor een S-pedelec. Deze halen al gauw snelheden tot 45km/u.

[eho]

Zoek je snelheid en gemak? Ga dan elektrisch.

De belangrijkste accessoires

Het stopt natuurlijk niet bij de fiets. Wil je volledig uitgerust en voorbereid zijn, dan is hier een snelle checklist met onmisbare benodigdheden:

  • Helm
  • Verlichting en reflecterende accessoires
  • Fietsbel
  • Een stevig slot. Best een extern slot waarmee je de fiets aan een vast object kan verankeren.
  • Spatborden
  • Een goede, comfortabele rugzak of fietstas
  • Regenjas en andere seizoensgebonden kledij
  • Reparatiemateriaal. Een fietspomp en reservegerief voor lekke banden is vaak genoeg.

[eho]

Veiligheid troef

Vind de beste route

Gebruik de routeplanner op Google Maps en je vindt onmiddelijk de snelste weg naar het werk. Is het ook de beste weg? Meestal niet. Naast een drukke autoweg fietsen is vaak sneller, maar ook een pak minder veilig en aangenaam.

Gebruik Streetview om enkele mogelijke wegen te bekijken. Weinig verkeer en eventueel een boom of een veld naast de weg zullen een pak gezelliger zijn dan de lokale grote baan. Misschien rij je een kilometer of twee om, maar het is meestal de moeite waard. Daarbij, als je ooit wat vaak op snooze hebt geduwd, heb je nog altijd de optie om toch de kortere, drukkere weg te nemen.

Veiligheid in het verkeer

Je bent een zwakke weggebruiker nu. Let daarom extra op de verkeersregels. Wees hoffelijk tegenover andere fietsers en voetgangers. Geef altijd aan wanneer je gaat afdraaien en let extra op aan lichten en oversteekplaatsen. Het verkeer kan gevaarlijk zijn, maar met een dosis gezond verstand en voorzichtigheid voorkom je al heel veel problemen.

Fietsonderhoud

Elke dag, ongeacht het seizoen, met je fiets rijden brengt natuurlijk de nodige slijtage met zich mee. Daarom is het zaak dat je slim omspringt met je materiaal: Want voorkomen is beter dan genezen.

Hou je banden hard

Elke band verliest langzaam lucht, ook al rij je niet lek. Daarom is het verstandig om wekelijks je banden terug op de aangeraden bandendruk te zetten. Deze staat op de zijkant van je buitenband en is uitgedrukt in bar. Een te lage bandendruk rijdt zwaarder en zorgt voor meer slijtage. Een goede voetpomp met drukmeter is het gemakkelijkste gereedschap om hier zorg voor te dragen.

Smeer je ketting

Je versnellingen werken vlotter en alles draait soepeler rond als je ketting goed ingesmeerd is. Ontvet en reinig je ketting om de 2-3 weken en smeer ze gul terug in.

Leer een lekke band herstellen

Je baas zal je heus een keer vergeven wanneer je al ijverige fietser te laat op het werk komt door een onfortuinlijke lekke band. Maar dit moet niet te vaak gebeuren. Leer daarom een band vervangen. Bandafnemers, een pomp en reserveband is al wat je nodig hebt. Probeer het thuis op je gemak enkele keren en je zal op de weg niet voor verrassingen komen te staan.

Ga regelmatig langs de fietsenmaker

De simpelste basisherstellingen leer je best zelf. Maar op lange termijn kan het lonen om je fiets een keer per jaar binnen te brengen bij een expert voor een grondig nazicht. Hier vind je een vakman bij jou in de buurt.

Aangekomen op het werk

Heeft het geregend? Heb je flink gezweet? Dan kan je een opfrisbeurt gebruiken. Veel werkplaatsen hebben douchemogelijkheden. Is dat bij jou ook, des te beter. Zoniet, dan kan je nog altijd omkleden in een toilethokje. Voorzie reservekledij, een washandje en een handdoek en deodorant. Je bent zo weer vertoonbaar voor je collega’s.

Veel plezier!

Hopelijk heeft deze gids geholpen om je op weg te sturen met je fiets. Probeer het uit en voor je het weet raak je jouw auto niet meer aan. Geniet van je nieuwe, gezondere levensstijl en veel plezier op de fiets!

Lees meer over alles wat met fietsen te maken heeft op onze #EverythingBike Blog

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief