Plaats een advertentie

Tips voor het verkopen van een Fiets

april 20, 2023
Tips voor het verkopen van een Fiets

Als online marktplaats voor nieuwe en gebruikte fietsen willen we je natuurlijk helpen om je oude fiets zo gemakkelijk en winstgevend mogelijk te verkopen. Niet iedereen is zich er echter van bewust dat je niet halsoverkop een advertentie moet maken. Een beetje voorbereiding is noodzakelijk. We hebben de belangrijkste tips voor je samengevat, met behulp waarvan je gegarandeerd van je oude geit afkomt.

Je moet weten wat je wilt verkopen

Voordat je in gedachten de bankbiljetten gaat tellen, moet je beslist weten wat voor verzamelobject je in je garage hebt staan. Merk, model en jaar zijn de drie belangrijkste stukjes informatie die een fiets identificeren en waar een potentiële koper naar op zoek is. Het eerste zou zelden een probleem moeten zijn - de fabrikant is meestal duidelijk zichtbaar op het frame van de fiets, en de modelnaam is meestal te lezen op duidelijk zichtbare plaatsen zoals de bovenbuis. Het modeljaar is ook relatief gemakkelijk te bepalen. Hier is het zoeken op Google Afbeeldingen een goede manier om het exacte model te identificeren. Het opgeven van de kleur in de zoekopdracht kan ook helpen. Ingewikkelder wordt het met de framehoogte. In de regel zijn de stickers met de framehoogte op de meeste gebruikte fietsen allang verdwenen en moet je zelf de maat van het frame opmeten. Het beste kun je beginnen met de balhoofdbuislengte en die vergelijken met het geometrieoverzicht van de fabrikant, dat in de meeste fietsarchieven op de websites van de fabrikanten te vinden is.

verkauf_2-png

Vervolgens moet je uitzoeken wat de verkoopprijs van de fiets destijds was en voor hoeveel vergelijkbare fietsen (andere modeljaren, fietsen van hetzelfde type in de prijsklasse) momenteel op de tweedehandsmarkt worden verkocht. Als vuistregel kunnen goed onderhouden fietsen nog ongeveer 50% van hun oorspronkelijke prijs opbrengen. Natuurlijk hebben de tweedehands fietsen van sommige merken een hogere afschrijving dan andere, maar het is toch maar een richtlijn. Je moet ook inschatten hoeveel geld je in het onderhoud van de fiets moet steken en of dat het nog waard is.

Schoon is altijd beter

Het maakt niet uit of je nog op je fiets rijdt of hem wilt verkopen - een schone fiets is altijd aan te bevelen. Om je fiets in een paar stappen weer te laten glimmen, spuit je hem grondig in met een speciale fietsreiniger of een soortgelijk schoonmaakmiddel en schrob je hem goed schoon met een niet te grove spons. Wees bij het afspoelen iets voorzichtiger - gebruik een tuinslang in plaats van een hogedrukreiniger, en probeer de lagers, veerelementen of andere bewegende delen niet te raken met de waterstraal. Daarna gewoon afdrogen, de ketting wat olie geven - en je bent klaar.

verkauf_3-png

Breng je fiets weer in vorm

Je fiets schoonmaken is één ding, maar hem weer in vorm krijgen, althans visueel, vergt iets meer dan water en een borstel. Sommige onderdelen zijn zeker meer dan versleten en moeten vervangen worden. Bij racefietsen kan een nieuw stuurlint wonderen doen voor de eerste indruk, bij mountainbikes kan een fris zadel en nieuwe handvatten vaak helpen.

Als je versnellingen en remmen niet meer op volle kracht werken, moet je overwegen te investeren in nieuwe kabels. Dit is een prima manier om een stroeve versnellingspook nieuw leven in te blazen, en het is nog goedkoop ook.

Je moet ook de banden eens goed bekijken voordat je ze verkoopt. Als het profiel versleten of versleten is, is het waarschijnlijk beter om er voor de verkoop nieuw rubber op te zetten om de goede staat van de fiets tot uitdrukking te brengen. De juiste bandenspanning spreekt voor zich.

Laat het controleren door een vakman

Natuurlijk kun je zelf veel doen om ervoor te zorgen dat je fiets in een veilige en verkeersveilige staat verkeert. Maar om er zeker van te zijn dat er niets mis gaat en je je fiets met een zuiver geweten kunt overdragen aan een nieuwe eigenaar, moet je hem kort laten nakijken door een fietsenmaker. Als je fiets nieuwe onderdelen nodig heeft, hoef je hem niet per se te laten repareren, maar het is eerlijk en fatsoenlijk om de koper daarover te vertellen in je advertentie.

Een goede foto zegt meer dan duizend woorden.

verkauf_4-png

Onderschat nooit de impact van een goede foto. Of je nu een professionele spiegelreflexcamera of een smartphone gebruikt, iedereen kan met een beetje geduld en de juiste achtergrond een goede foto maken. Wees alleen niet te lui en gebruik gewoon de foto van de fabrikant om de fiets te verkopen. Potentiële kopers willen bewijs van de staat van de fiets. Gedetailleerde tips voor het maken van goede foto's:

  • Lichtomstandigheden zijn cruciaal voor elke foto. Zoek een goed verlichte plek om je foto te maken, bij voorkeur vroeg in de ochtend of vlak voor zonsondergang.
  • De omslagfoto moet altijd de kant van de fiets met de aandrijving laten zien.
  • Kniel en neem de foto op dezelfde hoogte als de fiets - andere perspectieven geven de grootte van de fiets misschien niet goed weer.
  • Zoek een geschikte achtergrond die niet afleidt van de fiets.
  • Presenteer de fiets zoals je hem wilt verkopen (verwijder alle accessoires die niet inbegrepen zijn) en maak gedetailleerde foto's van onderdelen en oneffenheden.

Maak een krachtige advertentie

Tot slot. De fiets is in topconditie, de foto's zijn gemaakt - nu is het tijd om de advertentie te maken, bij voorkeur hier op BikeExchange. We maken allemaal graag advertenties, maar al te vaak vergeten we één of twee belangrijke details. Dus hier zijn de belangrijkste tips.

  • Selecteer merk en jaar en geef de exacte modelnaam in de titel.
  • Geef verschillende hoofdkenmerken op, zoals onderdelen, framemateriaal, hoeveel kilometer je ongeveer met de fiets hebt gereden en welke accessoires zijn inbegrepen.
  • Schrijf een uitgebreide beschrijving. Het is belangrijk om hier echt eerlijk te zijn en zowel de gebreken als de hoogtepunten van de fiets te vermelden. Zelden is een fiets helemaal foutloos, dus beschrijf de staat van de fiets in detail, maar vergeet niet ook de goede eigenschappen te promoten. Een ander belangrijk punt is waarom je de motor wilt verkopen. Zo weten de geïnteresseerden hoe ze aan zo'n goed bod kunnen komen.

Zo eenvoudig kan het zijn. Dus, welke fiets wordt jouw volgende? Als je hulp nodig hebt, kijk dan eens op onze grote online marktplaats voor fietsen!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief