Een propere fiets is een blije fiets
Niets is zo bevredigend als vertrekken op een muntgave, net gepoetste fiets. Hij rijdt beter, hij maakt geen lawaai en hij ziet er stralend uit. Je wordt niet alleen blij van een schone fiets maar je bespaart er ook een pak geld mee. Met een regelmatige schoonmaakbeurt schroef je de slijtage van delicate onderdelen flink terug.
Stap 1 – Poets het kader
Een modderig frame ziet er niet uit, dus daar start je best mee. Om te beginnen haal je beide wielen eruit en verwijder je alle lichtjes, zadeltassen en andere accessoires. Om je achterwiel er zo vlot mogelijk uit te krijgen, schakel je naar de zwaarste versnelling. Dan zit er het minste druk op de ketting en heb je iets meer bewegingsvrijheid. Vervolgens neem je een emmer water, spons, vod en een neutraal schoonmaakmiddel. Niets te aggressief of bijtend, dat komt je lak niet ten goede.
Vermijd tuinslangen en zeker hogedrukreinigers. Het gaat misschien wel vooruit, maar je riskeert water in gevoelige onderdelen te doen sijpelen wat op termijn kan gaan roesten. Poets heel het kader met je zeepwater en let extra op bij moeilijk bereikbare stukjes zoals achter je crankset en rond bidonhouders. Heb je een elektronische schakelgroep, pas dan zeker op rond je kabels en batterijen.

De professionele mecaniciens gebruiken vaak hogedrukreinigers, maar voor wie niet wekelijks alle smeermiddelen en onderdelen vervangt, is dat geen goed idee.
Stap 2 – Maak de wielen schoon
De procedure is hetzelfde als bij het kader. Gebruik hetzelfde schoonmaakmiddel en focus je op de velgrand. Veeg tegelijk je remblokjes ook goed af. Vastklevende zandkorrels kunnen heel wat schade berokkenen. Heb je carbon velgen? Droog ze dan extra grondig af. Anders zullen je remmen oorderdovend luid piepen.

Stap 3 – Reinig je tandwielen
Je beste vrienden bij het reinigen van de cassette zijn ontvetter en een oude verborstel of tandenborstel. Breng de ontvetter gul aan op en tussen alle kroontjes en laat het een vijftal minuten intrekken. Ga dan aan de slag met je borstel om al het losgekomen vuil (vet) los te schrobben. Met een oude vod kan je zoals op de afbeelding bovenaan ook wonderen verrichten. Spoel alles goed af met zuiver water tot je tandwielen terug hun nieuwe zilveren kleur hebben. Deze laatste stap is belangrijk. Als je niet voldoende afspoelt, zal nadien je smeermiddel niet goed blijven hangen omdat er nog overschotjes van de ontvetter zijn.

Stap 4 – De ketting proper maken
Dit kan snel gebeuren. Neem terug een oud doek en een degelijke hoeveelheid ontvetter. Smeer de vod in en maak een soort “tunnel” rond je ketting. Beweeg je pedalen achteruit en veeg met je ontvettende vod alle vuiligheid weg. Wissel af en toe naar een proper stuk stof en herhaal deze stap tot er geen zwart meer van je ketting komt. Wil je echt grondig te werk gaan, dan kan je nog met een tandenborstel flink tussen alle kettinglinks schrobben. Afspoelen nadien is ook hier weer de boodschap.

Stap 5 – De ketting opnieuw smeren
Droog alles goed af. Water opsluiten tussen je ketting en de olie zal zonder twijfel roest veroorzaken. Kies vervolgens het juiste smeermiddel. Naargelang het seizoen en het weer kies je voor een dikke olie die beter bestand is tegen regen en modder (maar die ook sneller terug vervangen moet worden) of voor een dun smeermiddel voor droge en stoffige omstandigheden.
Breng de olie niet rechtstreeks op je cassette of derailleur aan. Beweeg je pedalen opnieuw achteruit zoals bij het kuisen en smeer de volledige ketting goed in, probeer geen enkele link over te slaan. Is de olie ingetrokken, neem dan terug een vod en verwijder het overtollig vet van de zijkant van de ketting. Zo zal vuil minder snel blijven plakken en krijg je geen zwarte kettingafdrukken op je rechterkuit.

Stap 6 – Geniet ervan!
Het heeft wat moeite gekost, maar je fiets is terug zo goed als nieuw. Je onderdelen zullen je dankbaar zijn en je ziet er heel wat professioneler uit op de weg.
[eho]