Plaats een advertentie

Een goedkope of gebruikte fiets kopen: Hier moet je op letten

maart 06, 2017
Een goedkope of gebruikte fiets kopen: Hier moet je op letten

'Goedkoop' is een zeer losse beschrijving als het op fietsen aankomt. Laat ons stellen dat we het hier over fietsen van minder dan €350 hebben. Een lage prijs kan een fiets erg aantrekkelijk maken, maar soms zijn er risico's aan verbonden. Er is uiteraard niets mis met een goede deal, maar soms is een deal te goed om waar te zijn. Soms kan een aantrekkelijke prijs je op lange termijn veel geld kosten aan herstellingen onderhoud.

Hieronder zijn een paar zaken om je ogen voor open te houden.

Goedkope nieuwe fietsen

goedkope fiets kopen 2

Koop je een nieuwe fiets, ga dan altijd naar een gespecialiseerde handelaar in plaats van een supermarkt of grote keten. De kennis van een ervaren fietshandelaar alleen is al een stuk waardevoller, waardoor je sneller terechtkomt bij een fiets die écht bij je behoeften past.

Iets waar je voorzichtig voor moet zijn als je een fiets koopt bij een grote winkelketen, is dat hun fabrikanten kosten besparen op onderdelen. Misschien niet onmiddelijk op het kader of de wielen, maar eerder op kleine stukken die niet opvallen. Zoals kabels, bouten, lagers,... Het herstellen of vervangen van zo'n onopvallende stukken kost op termijn weer geld, waardoor de lage aankoopprijs teniet gedaan wordt.

Best let je er ook op of de goedkope fiets een eindereeks is of niet. In principe is er niets mis met uitloopmodellen, maar soms wordt het nadien moeilijk om vervangonderdelen te vinden. Zeker bij kleinere fabrikanten. Vaak zorgt een merk ervoor dat verschillende onderdelen onderling compatibel blijven, maar het loont toch om op te passen. Check het dus zeker bij de verkoper en wat online research is hier ook aan te raden.

Tweedehands fietsen

goedkope fiets kopen 3

Heeft een tweedehands fiets je aandacht getrokken? Stel jezelf dan een paar vragen. Waarom verkoopt men deze fiets? Welke onderdelen zijn veranderd? Hoe is de fiets altijd gebruikt? Is er ooit mee gevallen? Wanneer was het laatste onderhoud?... enzovoort. Als de verkoper vreemd reageert of niet wil antwoorden, neem dan een stap terug.

Bekijk de fiets altijd eerst in levende lijve. Zo voer je zelf een basis kwaliteitscontrole uit:

  • Het kader: Een onbeschadigd frame is cruciaal. Kettingen en banden zijn relatief goedkoop, maar een kader vervangen is zo simpel nog niet. Controleer of er krassen, deuken, scheuren of lakbeschadigingen zijn. Dit kan duiden op valpartijen of andere beschadigingen. Vooral bij carbon frames, waarbij één scheur fataal kan zijn, is dit belangrijk. Bij aluminium of stalen fietsen zoek je best naar sporen van roest of corrosie.

  • De aandrijving/groepset: Ketting, tandiwelen, shifters, kabels, derailleurs. Allemaal belangrijke onderdelen die één voor één relatief goedkoop en simpel te vervangen zijn, maar opgeteld een hele som geld waard zijn. Een versleten achterderailleur alleen wil niet noodzakelijk zeggen dat heel de aandrijving aan vervanging toe is, maar het kan wel een waarschuwing zijn.

De crankset controleer je net als het frame op deuken, krassen,... De derailleurs moeten vrij en vlot bewegen bij het schakelen. De versnellingen moeten niet altijd 100% correct afgesteld zijn, zolang de onderdelen het doen ben je safe. De tandwielen moeten 'scherp' zijn. Afgevlakte of afgeronde tanden zijn versleten.

goedkope fiets kopen 4

  • Remmen: De remmen moeten vlot bewegen en mogen niet stroef aanvoelen bij het inknijpen. Duw je op de remhoef (het deel dat aan het frame gemonteerd is en contact maakt met het wiel) en voel je weerstand of gaat die niet vlot terug open, dan is er vaak een probleem.

  • Wielen: Een wiel vervangen is duur. Dit is dus een onderdeel dat echt in orde moet zijn. Eerst en vooral moet het vlot ronddraaien, zonder weerstand. Gaat dit stroef, dan zijn de lagers in de naaf versleten. Er mag ook niet te veel speling in de velg zitten. Je kan een wiel terug recht zetten door het uit te lijnen. Maar elke 'slag' in het wiel die groter is dan enkele millimeters kan een dealbreaker zijn. Het laatste dat je moet controleren is de remrand. Als die grote krassen vertoont, of zelfs 'uitgehold' lijkt, dan is die té versleten.

goedkope fiets kopen 5

  • Banden: Zonder problemen te vervangen, maar een goede band kan toch duur uitvallen. Check of het loopvlak 'vierkant' of te plat begint te worden. Dit is puur gebruiksslijtage. Veel banden hebben indicatoren waarmee je dit kan controleren. Verder zoek je kort naar opvallende zaken zoals gaten, krassen en sneeën.

goedkope fiets kopen 6

  • Vreemde geluiden en bewegingen: Je wil geen fiets die rare geluidjes maakt. 100% geruisloos is onmogelijk, maar hoe stiller hoe beter. Als je frame een 'rammelend' geluid maakt, kan dit duiden op versleten lagers in de balhoofdbuis of aan het bottom bracket. Houd de voorrem ingedrukt en duw de fiets naar voor. Als je speling voelt, dan zijn je lagers vooraan waarschijnlijk versleten. Om het bottom bracket te controleren, probeer je de cranks naar opzij te bewegen. Ook hier mag je geen speling voelen. Lagers vervangen is geen simpele klus en vereist vaak specifiek gereedschap. De fiets moet dus door een expert onder handen genomen en dit kan de goedkope aankoopprijs effectief teniet doen.

  • Fietsen met schokdempers: Veringen verslijten na langdurig gebruik en vereisen regelmatig onderhoud. Duw de veringen in en voel of er ongewilde weerstand is. Ook hier wil je niet te veel geluid horen. Vraag de verkoper wanneer de veringen voor het laatst onderhoud gekregen hebben.

Met deze simpele controles, krijg je al vrij snel een beeld van de staat van de fiets. Onthoud dat je een goedkope fiets koopt om geld te besparen. Een goedkope fiets, die dure reparaties nodig heeft is geen goedkope fiets meer.

Andere kosten om rekening mee te houden

Koop je een nieuwe of gebruikte fiets, dan heb je met de fiets alleen zelden genoeg om verder te kunnen. Denk aan accessoires zoals lichten, reflectoren, bidonhouders, fietspomp, een helm,... en houd hier rekening mee als je een budget opstelt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief