Ook al proberen moderne elektrische fietsen er steeds meer uit te zien als gewone fietsen: een E-bike wordt voornamelijk gekenmerkt door zijn motor- en accuprestaties. Daarnaast spelen de bedieningscomponenten en het display een grote rol, op de E-bike werkt immers niets zonder. Daarom hebben we de belangrijkste informatie over E-bike accu's en motoren voor je verzameld en hopen we je te kunnen helpen met je E-bike aankoop.
Schnellzugriff >
Functie | Accus | Tips voor de duurzaamheid van de accu | Motoren | Fabrikant
Accu, motor, besturingseenheid: zo werkt een e-bike
Zodat je weet welke onderdelen een doorslaggevende bijdrage leveren aan het E-bike rijplezier, leggen we kort uit hoe een fiets met rijondersteuning überhaupt werkt.
Anders dan in tegenstelling tot een bromfiets of scooter met een topsnelheid tot 45 km/u, moet de bestuurder van een E-bike trappen om vooruit te komen. Trapt u niet dan stopt uw E-bike. Sensoren meten je cadans en trapkracht, een elektromotor zorgt voor extra vermogen, maar ontlast je niet van trappen. De motor wordt aangedreven door een oplaadbare batterij. E-bikes hebben verschillende ondersteuningsniveaus, afhankelijk van de fabrikant zijn er meestal tussen de drie en vijf verschillende met namen als Eco - dit geeft je weinig ondersteuning en maximaal bereik - of Turbo - veel ondersteuning, wat ook meer batterij kost en minder actieradius levert.
Het systeem wordt bestuurd via een besturingseenheid. Zeer minimalistische bedieningseenheden bestaan uit een aan- en uitknop, een knop voor het selecteren van het ondersteuningsniveau en een laadniveau-indicator. Meer geavanceerde systemen hebben een display waarmee de besturing wordt bediend en dat tal van aanvullende waarden laat zien zoals snelheid, dagelijkse kilometers, resterende actieradius in kilometers of uren en het laadniveau. Zelfs fitnesswaarden zoals hartslag of calorieverbruik kunnen worden weergegeven en er zijn ook geïntegreerde navigatiesystemen.
E-bike-accu's: de PowerPacks & PowerTubes
Een accu voorziet je E-bike van de benodigde energie. Je moet de batterij opladen met de meegeleverde oplader of het laadstation en je bent klaar om te gaan. Bij de aanschaf moet u rekening houden met één belangrijke fundamentele beslissing: er zijn e-bikes met een verwijderbare accu, bij andere is de accu permanent geïnstalleerd in het frame. Een vast ingebouwde accu is alleen geschikt als er een stopcontact is waar je je fiets stalt. Voordeel van een vast ingebouwde accu is dat het minder diefstalgevoelig kan zijn.
De tijdsduur van het laadproces is afhankelijk van de fabrikant en het model en natuurlijk van de resterende lading. Testen laten waarden zien tussen 2,5 en 11 uur. De accu 's nachts opladen is zeker een goed idee als je de volgende ochtend weer wilt gaan fietsen. Het is overigens niet schadelijk voor de accu om deze op te laden als deze niet helemaal leeg is, integendeel! De fabrikanten raden aan om na de inloopfase de accu niet te vaak volledig leeg te laten lopen.
De kosten van een laadproces zijn afhankelijk van uw stroomtarief. Als indicatie voor 1000 ladingen à 6 cent per kilowattuur en een accu van 450 Wh ligt het bedrag rond de € 89, -. Om met een absoluut groen geweten in beweging te zijn, is groene stroom natuurlijk de juiste keuze.

Levensduur van een E-bike-accu
De levensduur van een batterij is ook mede afhankelijk van de fabrikant. Bij de meeste batterijen kun je ervan uitgaan dat ze drie tot vijf jaar meegaan, wat overeenkomt met ongeveer 800 tot 1000 oplaadcycli. Met het ouder worden verliezen de batterijen hun bereik en prestaties. Dan is het tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe batterij. Het is over het algemeen een goed idee om een tweede batterij bij de hand te hebben, vooral als u langere tochten plant. Ga je vaak op pad met je trekking E-bike, dan is het verstandig om een tweede volle accu bij je te hebben. Mocht de accu onderweg uitvallen, dan kun je nog steeds op je E-bike rijden zoals elke andere fiets. Het extra gewicht dat de technische uitrusting met zich meebrengt (een E-bike kan twee keer zoveel wegen als een normale fiets) kan het fietsen tot een inspannende aangelegenheid maken met de nodige zweetdruppels tot gevolg. Maar maak je geen zorgen, er worden bijna dagelijks nieuwe openbare laadpalen gebouwd langs de fietspaden.
Hoe ver kan ik komen met één acculading?
Het belangrijkste punt als het gaat om accu’s, dat vaak de aankoopbeslissing beïnvloedt, is het bereik/actieradius. Hoe meer energie er kan worden opgeslagen, hoe groter het bereik. De 'inhoud' van een accu wordt aangegeven in watturen (Wh), meestal tussen 250 en 625 Wh. Veel fabrikanten hebben de watturen in de naam van de accu verwerkt, maar zo niet, dan kun je ze terugvinden in de beschrijving van een fiets of op de sticker direct op de batterij. Normaliter geldt hoe groter het bereik, hoe hoger het gewicht van de accu dus houd dit in uw achterhoofd bij de aanschaf.
De fabrikanten geven in de handleiding aan hoe ver je kunt komen met een volle acculading. De actieradius wordt gespecificeerd in kilometers of bedrijfsuren. Maar net zoals je zelf de levensduur van je accu kunt beïnvloeden, is ook de actieradius variabel.
Naast factoren als motorvermogen, het gewicht van de fiets en de berijder, heeft het landschap invloed op de actieradius. De toestand van de weg, veel steile hellingen of tegenwind zorgen ervoor dat de accu sneller leeg raakt. Veelvuldig opnieuw in gang komen na bv een stoplicht of een “rechtop zitpositie” en daardoor niet bepaald aerodynamische houding kan ook meespelen. Hoe meer technische apparatuur wordt aangedreven door de batterij, hoe minder capaciteit deze heeft voor de tocht. Het bandenprofiel en de spanning van de banden beïnvloeden de rolweerstand en daarmee de actieradius. Daarnaast heeft het schakelgedrag invloed op het bereik. Schakel je op tijd op of af, dan vergroot je de actieradius, de meeste aandrijfsystemen werken optimaal met 60 tot 80 omwentelingen per minuut. En last but not least: je kunt tot twee keer zoveel bereik uit je accu halen door op het laagste ondersteuningsniveau te rijden.

Tips om de levensduur van uw accu te verlengen
- Uw accu kunt u het beste opslaan bij een temperatuur tussen 10 en 20 °C. Opslag bij meer dan 30 °C kan de levensduur verkorten en tevens bij minus temperaturen.
- Opslag van de accu geniet de voorkeur in een circa 30-60% opgeladen toestand. Langdurige opslag in volledig volle of volledig lege toestand kan de levensduur verkorten.
- Parkeer uw E-bike bij voorkeur in de schaduw of een koele ruimte. Parkeren van de E-bike in de felle zon wordt daarentegen afgeraden.
- Een batterij moet veelal ingereden worden. Door veel fabrikanten wordt aanbevolen de batterij eerst helemaal leeg te rijden en drie tot vier keer volledig op te laden. Probeer daarna de batterij voordat hij zo goed als leeg is weer aan de stroom te zetten. Mocht de batterij helemaal leeg zijn tijdens een tocht dan raakt de batterij niet beschadigd!
- Het is aan te bevelen de batterij minstens één keer per zes maanden een nacht in het stopcontact te steken. Het mag echter niet permanent worden opgeladen, als het display vol is, moet u de stekker eruit trekken. Het is niet goed voor de accu als deze een lange pauze neemt, bijvoorbeeld gedurende de hele winter.
- Voor het opladen mag alleen de originele oplader van de fabrikant worden gebruikt. Replica's kunnen tot kortsluiting leiden!
- Batterijen houden niet van vocht en water, dus uw batterij zal een droge plek op prijs stellen. U kunt het schoonmaken met een doek, vooral de contactpunten moeten zorgvuldig worden schoongemaakt, droog en roestvrij worden gehouden.
Maar zelfs met de beste zorg zal de batterij op een gegeven moment het einde van zijn levensduur hebben bereikt. Afhankelijk van de fabrikant kosten batterijen tussen de 450 en 700 euro. Op internet zijn goedkopere replica's te vinden, maar dit is niet aan te raden, omdat een probleemloze werking vaak niet kan worden gegarandeerd. Een batterij die onbruikbaar is geworden, moet op de juiste manier worden afgevoerd.
E-bike motoren: de verschillende concepten
Er zijn over het algemeen drie verschillende soorten motoren. Ze zitten voor, in het midden of achter in de fiets en hebben allemaal hun voor- en nadelen. Voor alle motoren geldt dat ze verhoogde slijtage veroorzaken op het punt waar ze zijn geïnstalleerd of op de onderdelen van de fiets waar ze in de aandrijving grijpen. Dit geldt met name voor achteraf gemonteerde motoren. De fabrikanten zorgen ervoor dat op deze plaatsen op e-bikes zo robuust mogelijke componenten worden gebruikt. Een oorspronkelijk niet-gemotoriseerde fiets kan prima werken met een retrofitmotor, maar verwacht af en toe het ene of het andere onderdeel te moeten vervangen.
De motoren in het achterwiel zijn stil, ze hebben nauwelijks invloed op het rijgedrag van de fiets. Omdat ze de aandrijfkracht rechtstreeks op de ketting overbrengen, worden ze gekenmerkt door een zeer dynamisch rijgedrag. De slijtage is in wezen gelijk aan die van een niet-gemotoriseerde fiets, omdat deze net als een gewone fiets via de cassette plaatsvindt. De achterwiel motoren kunnen eenvoudig achteraf worden gemonteerd. Deze motoren zijn verkrijgbaar als recuperatiemotoren - een goede zaak voor lange ritten, omdat de motoren tijdens het rijden worden opgeladen via energieterugwinning. Een achterwiel motor werkt echter niet in combinatie met een terugtraprem of een naafversnelling.
Middenmotoren worden vaak gemonteerd op sportgeoriënteerde en ook op duurdere fietsen. Dankzij het lage zwaartepunt en de gelijkmatige gewichtsverdeling lijkt de rijervaring het meest op die van een normale fiets. Daarom vind je ze vaak op E-mountainbikes. Middenmotoren werken met ketting- of naafversnellingen. Omdat deze motoren op het frame moeten worden gemonteerd, kunnen ze niet achteraf worden gemonteerd.

Voorwielmotoren scoren met hun budgetvriendelijke prijs, je vindt ze vaak op goedkope(re) E-bikes. Ze trekken echter af en toe de aandacht met een onaangenaam achtergrondgeluid. De gewichtsverdeling wordt iets zwaarder naar voren, het zwaartepunt van de fiets verschuift naar een punt dat je misschien niet gewend bent van een normale fiets. Dit verandert het stuurgedrag van de fiets. Het voorwiel kan doorslaan of loskomen op natte of gladde wegen. Na een paar oefenrondes heb je dat evenwel onder controle. Voorwielmotoren kunnen worden gecombineerd met een naaf of derailleur en ze werken ook met een terugtraprem. Bij veel fietsen is het mogelijk om achteraf een motor voorin te monteren. Voorwielmotoren kunnen verhoogde slijtage aan de vork veroorzaken, dus u moet ze af en toe controleren!

Fabrikantoverzicht: E-bike systemen
De meest populaire E-bikesystemen op BikeExchange

Bosch-componenten zijn de onbetwiste marktleiders op het gebied van E-bike aandrijfsystemen. Meer dan 70 fietsfabrikanten van over de hele wereld vertrouwen op de betrouwbare motoren, accu's en fietscomputers. Bekende fietsmerken die de Bosch techniek in hun fietsen gebruiken zijn o.a. Gazelle, Sparta, Batavus, Cortina, Koga, Norta, Victoria, VeloDeVille, Riese & Müller, Oxford, Scott, Cube, Trek & Cannondale.
Motoren
Bosch heeft twee fundamentele motorconcepten met verschillende vermogensniveaus. Het instapmodel is de Active Line-aandrijving voor stads- en trekking fietsen, die indruk maakt met zijn extreem rustige loop en zachte acceleratie. De Active Line Plus-variant biedt meer koppel/trekkracht en is iets levendiger in de aandrijving - ideaal voor lange tochten. Heb je een langere weg naar het werk, dan is een Bosch Performance Line motor de juiste partner. Het pad kan dan ook de ene of de andere berg omvatten. De motoren overtuigen met hun optimale ondersteuning, zelfs bij lage ondersteuningsniveaus en dynamisch rijgedrag, vooral bij het wegrijden. Met de CX-variant wordt de bovenkant bereikt van wat een mountainbikemotor momenteel kan bereiken. Speciaal ontwikkeld voor wat het terrein ook te bieden heeft, deze motor is een must voor alle serieuze bergmachines.
Accu’s
Bosch accu's zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en bieden, afhankelijk van hun grootte en capaciteit, uren rijplezier zonder geheugeneffect - het maakt voor je Bosch-accu niet uit of je hem maar halfleeg laat lopen en daarna weer oplaadt of dat hij helemaal leeg is, er is geen capaciteitsverlies. De PowerPack accu's worden als bagagedragervariant of op de onderbuis bevestigd. De PowerTube accu’s zijn volledig in het frame geïntegreerd en vanaf de buitenkant niet zichtbaar en Bosch bepaalt hiermee de nieuwe norm en presenteert een tijdloze look gecombineerd met geavanceerde techniek.
Besturingseenheden
De boordcomputers zijn bijna net zo belangrijk als de motor en accu omdat ze worden gebruikt om de fiets te besturen. Alle Bosch Lcd-displays zijn onder alle lichtomstandigheden goed afleesbaar.
De Purion is klein maar fijn, hij heeft "slechts" twee bedieningsknoppen die zo zijn gerangschikt dat je hem met je duim kunt bedienen zonder dat je je hand van het stuur hoeft te halen. Het geeft je onder meer informatie over het laadniveau, bereik en snelheid en de totale afstand.
U ontvangt aanvullende informatie van Intuvia. Naast de gebruikelijke weergaven zoals snelheid of laadniveau, krijg je een schakeladvies dat je altijd helpt om de optimale versnelling te kiezen om het maximale bereik uit je accu te halen. De bediening van de boordcomputer is intuïtief, veel training is niet nodig, je kunt in principe gewoon wegfietsen.
De Bosch Nyon-boordcomputer is niet alleen het control-centrum. Hij kan tevens dienstdoen als fitnesstrainer en begeleid je veilig naar je bestemming. In combinatie met een smartphone biedt het kleurendisplay uitgebreid kaartmateriaal en navigatiemogelijkheden, waarschuwt het je wanneer je een sms hebt ontvangen, informeert je over fitness gerelateerde details zoals cadans en hartslag. Er is ook een USB-interface voor het uitlezen van informatie of voor het opladen van apparaten zoals een smartphone.
Hier vind je onze E-bikes met Bosch-aandrijving

Motoren
Japanse fietsgigant Shimano gebruikt sinds modeljaar 2019 in totaal vier verschillende motoren. De Steps E6000 en de nieuwe E6100 zijn meer gericht op de stad, forensen en trekking groepen, terwijl de Steps E8000 MTB en het iets minder krachtige kleine broertje E7000 de high-performance range voor mountainbikers en toerrijders bepalen. Alle systemen maken indruk met hun hoge prestaties in combinatie met een compact ontwerp. Populaire E-bike merken die te koop zijn met Shimano Steps technologie op BikeExchange zijn bijvoorbeeld Oxford, Koga, Sparta, Merida, Gazelle, Cortina, BMC, Thompson, Scott en Cannondale.
Accu’s
Shimano belooft accu's tot maximaal 1000 oplaadcycli zonder prestatieverlies en lange actieradius. Er zijn vier verschillende batterijen in het assortiment met batterijcapaciteiten van 418 Wh tot 630 Wh.
Besturingseenheden
De Shimano motoren en accu's worden gecombineerd en aangestuurd met vier verschillende lcd-displays. De Steps SC-E6000 boordcomputer is de eenvoudigste display van de serie, je kunt er waarden achterhalen als snelheid, totaalaantal kilometers, dag afstand, tijd, accu-actieradius en laadniveau. Het display van de Steps SC-6010 boordcomputer vertelt je dit allemaal plus de ingeschakelde versnelling, de startmodusversnelling, de ondersteuningsmodus en nog veel meer. De Steps SC-E8000-computer is nog geavanceerder. Naast handige informatie over je fiets ontvang je fitnessgegevens zoals cadans en verbrande calorieën.
Hier vind je onze E-bikes met Shimano-aandrijving

Als één van de eerste E-bike-pioniers bouwt Yamaha zijn E-bike-aandrijvingen in een modulair systeem, vergelijkbaar met zijn collega Bosch. Dit betekent dat er verschillende motoren, verschillende batterijen en een kleine selectie displays zijn.
Motoren
Yamaha verdeelt zijn motoren ook in verschillende vermogensniveaus en ontwikkelt de afzonderlijke modellen voor specifieke doeleinden. Terwijl de PW-X speciaal is ontwikkeld voor E-mountainbikes en wordt gekenmerkt door zijn lichte gewicht met een hoog vermogen, is de PW TE-motor bedoeld voor ontspannen stadsfietsers. De PW-SE ligt er precies tussenin en is sportief en dynamisch met een hoog rijcomfort.
Accu’s
Voor elke toepassing de juiste accu: of het nu op de onderbuis, op de bagagedrager of volledig in het frame is geïntegreerd - Yamaha biedt krachtige en flexibele accu's met verschillende prestatieniveaus. Diverse E-bikes van de merken Ghost, Haibike & Lapierre zijn bijvoorbeeld uitgerust met Yamaha producten.
Besturingseenheden
Er zijn drie displayvarianten voor het modeljaar 2019: terwijl het eenvoudig getitelde Display A een gecombineerde boordcomputer met display en bedieningseenheid is, worden de displays C en X geleverd met een aparte bedieningseenheid en bieden ze meer waardevolle informatie op het grotere scherm.
Hier vind je onze E-bikes met Yamaha-aandrijving
Brose

Een andere fabrikant die uitstekende motoren voor E-bikes levert is het in Duitsland gevestigde bedrijf Brose. Nadat Brose lange tijd motoren voor elektrische auto's levert, zijn er al jaren motoren voor E-bikes. De industriële groep heeft momenteel vier motoren in het assortiment, die allemaal 250 watt vermogen en een trotse 90 Nm koppel leveren. Omdat Brose alleen motoren bouwt en geen accu’s of displays, worden deze motoren door fietsmerken gecombineerd met onderdelen van andere fabrikanten of hun eigen onderdelen. Populaire E-bikes op BikeExchange die je kunt kopen met het Brose aandrijfsysteem zijn o.a. Qwic en Specialized.
Hier vind je onze E-bikes met Brose-aandrijving
Andere fabrikanten
Fazua
Steeds meer kleinere aandrijvingsfabrikanten veroveren de markt met hun E-bike componenten. Bij kleinere producenten is ontevredenheid vaak een drijvende kracht achter de oprichting van een bedrijf. Wat er op de markt verkrijgbaar was, was gewoon niet goed genoeg. "Do better" werd de missie van het bedrijf. Ze vertrouwen meestal op innovatieve ontwikkeling, inclusief individuele klantenservice. Het kan daarom de moeite waard zijn om een kleinere fabrikant een kans te geven met E-bike systemen. Een voorbeeld van zo'n bedrijf dat kwaliteit biedt in plaats van kwantiteit is Fazua uit München. Naast efficiëntie en bereik die echt indrukwekkend zijn, bouwt Fazua lichtgewicht componenten die ook bijzonder klein zijn, zodat ze geen aandacht trekken op de fiets. Merken die Fazua gebruiken op hun E-bike zijn o.a. Ridley, Trek, Focus, Cube, Lapierre & Bulls.
Hier vind je onze E-bikes met Fazua-aandrijving
Mahle Ebikemotion
Mahle is een vooraanstaande internationale partner en leverancier in de automotive industrie voor meer dan 100 jaar. Ebikemotion Technologies is een bedrijfstak die speciaal is opgericht voor de E-bike denkende aan nieuwe markten zoals het E-race segment. De Mahle Ebikemotion X35 is een uiterst simpel en efficiënt product. De slogan ‘’less is more’’ is hier zeker van toepassing in de elegante manier van toepassen van de producten tot in het kleinste detail. De Ebikemotion X35 groepset is gebaseerd op een versnellingsnaaf en weegt slechts 3.5kg (accu, motor, oplader, HMI en kabels). Een extra accu in de vorm van een bidon op de zitbuis behoort tot de mogelijkheden om de actieradius te verdubbelen voor extra lange tochten. Populaire E-bike merken uitgerust met Mahle Ebikemotion zijn o.a. Bianchi, Cannondale, Orbea, Pinarello, Scott en Wilier.
Hier vind je onze E-bikes met Mahle Ebikemotion-aandrijving
Bionx
Bionx zit momenteel in de lift. Er zijn verschillende motoren en batterijen, evenals een zeer gebruiksvriendelijk bedieningselement. Dus tot nu toe niets spannends. Maar de subtiliteiten maken Bionx een echt alternatief voor alle andere motorconcepten. De accu heeft al een groot bereik, maar zeker als je je E-bike niet frequent gebruikt, is de deep sleep technologie voor jou gemaakt. Als je lange tijd niet op de E-bike rijdt, valt de accu in een soort winterslaap, raakt niet leeg en kun je na een paar weken meteen weer op pad. De motor heeft ook een heel interessante functie waar anderen misschien nog aan werken: "Regeneratief remmen" laadt de batterij elke keer dat de rem wordt gebruikt. Niet veel, maar toch ... het bereik wordt groter en alle kleine beetjes helpen.
Panasonic
Panasonic is één van de industriereuzen als het gaat om allerlei soorten elektronica. Het was dus slechts een kwestie van tijd voordat de Japanners een aandrijfsysteem voor E-bikes op de markt brachten. Het bekende Zwitserse E-bike merk Flyer is een bekende op de markt sinds dag 1 met Panasonic als het technische hart.
Hier vind je onze E-bikes met Panasonic-aandrijving
Impulse
Impulse is de naam van het motorconcept van Derby-Cycles, een groep bedrijven waartoe veel bekende namen in de fietsenbranche behoren, waaronder Kalkhoff, Focus en Raleigh. Derby-Cycles produceert zelf de elektrische aandrijvingen. De Impulse groepen zijn primair gericht op hun eigen merken, daarom bestaat het unieke concept uit een perfecte integratie van motor, accu en aandrijving in het frame. De ontwikkelingsafdeling geeft vervolgens het totaalconcept door aan de dochterondernemingen. Het resultaat is perfect op elkaar afgestemde, visueel onberispelijke E-bikes.
Hier vind je onze E-bikes met Impulse-aandrijving
Bafang
Bafang is vooral het vermelden waard omdat er eigenlijk niets is dat de Chinese fabrikant niet aanbiedt. Motoren voor, midden of achter, accu's die in alle mogelijke posities geplaatst kunnen worden, systemen met schakelen of zonder, met terugtraprem of zonder terugtraprem etc. Met deze veelzijdigheid wil Bafang de komende jaren de markt veroveren.
Hier vind je onze E-bikes met Bafang aandrijving