Laat ons duidelijk zijn. De ultieme fietsvakantiechecklist bestaat niet. Iedereen is anders, heeft andere verwachtingen en andere voorkeuren voor zijn reis. Daarbovenop zijn er ontelbaar veel verschillende fietsroutes. Wij proberen je in onze lijst dus niet te vertellen welke kampeerspullen je moet meenemen of met welk Frans stokbrood je het snelst over de Alpen rijdt.
Onze checklist focust zich op de pure essentie van je fietsreis: je fiets en de nodige toebehoren.
Slim inpakken
Het belangrijkste is dat je je op tijd begint voor te bereiden. Begin last minute in te pakken en je kan gegarandeerd vol stress door het huis hollen om dat ene paar goede fietssokken of de batterijen van je achterlicht terug te vinden. Stop bovendien gans je inboedel al eens in je fietstassen om te zien of het überhaupt past. Niets zo vervelend als spullen achterlaten op je startlocatie omdat je te veel hebt meegebracht.
Kort samengevat:
- Begin op tijd
- Neem maar zoveel mee als op je fiets past
Voorbereiding van de fiets
Elke degelijke fietsreis staat of valt met het onderhoud van je fiets. Je tocht aanvatten zonder op zijn minst je ketting te smeren, bandendruk te controleren en remmen en versnellingen af te stellen is simpelweg dom. Je fiets zal minder comfortabel zijn en in het slechtste geval zal je zelfs moeten afblazen met materiaalpech. Daarom: neem rustig de tijd om je favoriete rijtuig nog eens persoonlijk onder handen te nemen. Je zal er alleen maar voordeel uit putten.
Uiterst belangrijk:
- Bandendruk nagaan
- Remmen en versnellingen juist afstellen
- Alle vijzen vastdraaien
Tassen en rugzakken
Welke tassen je voorziet hangt helemaal samen met het type fietsreis dat je voor ogen hebt. Op een mountainbike heb je geen behoefte aan bagagedragers met logge fietstassen. Maar als je een echte langeafstandsreis onderneemt en in de vrije natuur wil overnachten, moét je wel fietszakken monteren. Zo kan je bovenop al je kleren en toebehoren ook een tent, slaapzak en kookgerei meenemen om volledig van de buitenlucht te kunnen genieten.
Twee tassen vooraan – de zogenaamde low-rider tassen – en twee achteraan zijn een degelijke basis, maar het rijdt dan weer minder vlot en flexibel. Je kan de draaglast evengoed beperken door enkel achteraan tassen te monteren en te kiezen voor een rugzak en eventueel een stuurtas, maar dan moet je heel kieskeurig inpakken. Een rugzak is trouwens hoe dan ook handig voor daguitstappen, of je kan kiezen voor een rugzak met watertas om gehydrateerd te blijven zonder een overdosis bidons mee te sleuren. Qua fietstassen zijn Ortlieb en Vaude populaire merken en als rugzak kunnen we de merken EVOC, Cube en Deuter aanbevelen.
Zo krijg je alles mee:
- Afhankelijk van je hoeveelheid bagage: fietstassen voor-en achteraan
- Stuurtassen voor allerlei extra’s zoals fietskaarten
- Frame-of zadeltassen voor reparatiegerief
- Goed geventileerde rugzak, eventueel met drinksysteem
Kleding
Iets interessanter dan al die bagage is kledij. Het weer zal vooral bepalen wat je moet aantrekken, maar laten we voor deze lijst uitgaan van mild lente-of zomerweer. Want hoewel we je niet willen tegenhouden, zullen de meesten onder jullie niet in de winter op fietsmeerdaagse trekken.
De helm staat buiten discussie. Weer of geen weer, die staat op je hoofd voor je eigen veiligheid. Fietshandschoenen kunnen ’s morgensvroeg handig zijn tegen de frisheid, maar ze beschermen je polsen en vingers ook tegen de constante wrijving met het stuur.
Regen is jammer genoeg nooit uitgesloten en daartegen ben je het best beschermd met een volledig regenpak. Jas en regenbroek van waterdicht en liefst ook ademend materiaal, zoals bijvoorbeeld Gore-Tex, zijn alvast aan te raden. Als bewapening tegen korte buien zijn Rainlegs handig, die kan je snel aan-en uittrekken. Met waterdichte overschoenen bescherm je niet alleen je voeten van nat en kou, maar blijven je fietsschoenen ook een stuk properder. Twee in een klap.
Naast al dit gerief voor slecht weer zijn je standaard fietsshirts, fleecetrui, korte en lange broeken en ademende onderkledij onmisbaar. Vergeet zeker ook geen “gewone” kleren. Lycra is niet modieus op restaurant en zal het ook nooit worden.
Neem dus zeker mee:
- Regenkledij: jas, broek en schoenovertrekken
- Fietsschoenen en gewone of wandelschoenen
- Korte en/of lange fietsbroeken (met zeem!!! Denk aan je achterwerk.)
- Shirts met lange en korte mouwen
- Fleece trui. Licht én warm.
- Buff of helmmuts voor als het afkoelt
- “Normale” kleren
- Sokken en ondergoed naar believen
Fietsgereedschap voor onderweg
Dit is in zekere zin het belangrijkste dat je meebrengt. Een fietsreis is snel gedaan als je met stukken naast de weg staat en niets bij je hebt om het te repareren. Fietspomp en reservebanden staan buiten kijf, maar voor langere tochten kan het altijd van pas komen om een multitool en kettinggerief te voorzien zodat je ook je remmen en versnellingen kan herstellen.
- Reserveband, bandafnemers en plakgerief
- Compacte fietspomp of CO2-patronen die je band in enkele seconden volblazen.
- Multitool, inbussleutel en kettingpons
- Smeermiddel + vod
- Vervangkabels voor versnellingen en remmen
Accessoires
Niets zo uitgebreid als het assortiment fietstoebehoren. Dit zijn de belangrijkste die je niet kan missen op een langere fietsreis:
- Stevig fietsslot (!)
- Bidonhouder + bidon (of waterrugzak)
- GPS om nooit verkeerd te rijden. Anders: kaarten, kaarten, kaarten.
- Voldoende fietsverlichting en reflecterende elementen. Eventueel een extra hoofdamp.
Andere spullen
Wat je nog zoal nodig hebt:
- Voeding. Energierepen om een hongerklop op te vangen.
- Gsm of smartphone met oplader.
- Identiteitskaart, verzekeringspapieren, bankkaart,…
- Een kleine apotheek (zonnebrand, EHBO, insectenspray, ontsmettingsmiddel, diarreepilletjes,…)
Tips voor gewichtsbesparing
- Een GPS in plaats van massa’s kaarten.
- Fleece is warm én licht.
- In plaats van een korte én een lange broek: 1 broek met afritsbare pijpen.
- Al je kleren afwegen. Opgeteld zal het zeker een verschil maken.
- Wil je veel lezen? Zeul geen boeken mee, maar koop een e-reader.
- Zeep weegt minder dan douchegel
Een begeleide tour voorbereiden
Ga je op begeleide fietsvakantie? Buiten afwegen van wat je allemaal meebrengt, bereid je best ook de tocht zelf voor.
- Vraag aan de gids wat belangrijk is. Kan je een fiets lenen? Hoe ziet de route er specifiek uit? Is er reparatiebijstand?
- Wees er vroeg bij, zo ben je zeker van een plaatsje bij de beste en populairste reizen.
- Goede conditie: Je moet niet gek getraind zijn om op fietsvakantie te gaan, maar zorg er in de eerste plaats voor dat de trip die je kiest op jouw maat is. Een degelijke basisconditie is altijd vereist en je wil niet dat iedereen altijd op jou moet wachten.
- Heb je een huurfiets? Zorg er zeker voor dat je de juiste maat krijgt en dat alles functioneert.
- Neem je tijd. Ga gerust een dag op voorhand naar de startplaats, zo vermijd je stress en gehaast en je kan bovendien de omgeving al eens verkennen. Spring na aankomst ook niet meteen op de trein of het vliegtuig. Geef je lichaam en geest de tijd om op het gemak te rusten na je fietsreis.