Plaats een advertentie

Bosch E Bike motor: Acht zaken om te weten

december 12, 2016
Bosch E Bike motor: Acht zaken om te weten

E-bikes zijn wereldwijd de snelst groeiende sector van de fietsindustrie. Ze verlagen voor veel mensen de drempel om de fiets te nemen en zijn een milieuvriendelijk alternatief transportmiddel. Hun sterk groeiende populariteit gaat hand in hand met een hoog tempo voor vernieuwingen en ontwikkelingen. Elektrische fietsen kunnen tegenwoordig langer rijden met een lager verbruik en de systemen kunnen op allerlei soorten fietsen toegepast worden. Daarbovenop daalt het gewicht en de ontwikkelingskost almaar.

Een van de pioniers in de e-bike wereld is Bosch met hun eBike pedelec systeem. Je vindt deze motorsystemen nu al op meer dan 20 grote merken hun modellen.

Pedal assist

Om niet als motorfiets geclasseerd te worden, is het belangrijk dat de motor van een e-bike enkel werkt als je zelf ook trapt. Als beginner is dit vaak even wennen. Zodra je op de pedalen trapt, schiet de motor in actie. Naargelang de geselecteerde stand van de motor gaat dit eerder rustig, of ineens hard, waardoor je wel eens kan schrikken. Zodra je er een beetje gewend aan bent, zal het geen problemen vormen. Het voordeel is dat je zonder al te veel moeite van stilstand naar 25 km/u kan versnellen. Ideaal voor stadsverkeer waarbij je vaak moet stoppen en terug vertrekken.

Zodra je vertrokken bent, is de snelheid heel gemakkelijk te onderhouden. De maximumsnelheid van standaard elektrische fietsen is 25km/u, ongeacht helling, weer of wind. Ga je daarboven, dan valt de ondersteuning uit en sta je er alleen voor. Maar voor pendelen of alledaags A naar B gebruik, is 25 een veilige en ideale snelheid.

Drie eBike Systems

Bosch heeft drie aparte systemen: Performance Line CX, Performance Line en Active Line.

De Performance Line CX is het high-end materiaal. Het is stevig genoeg gemaakt voor offroad gebruik, waarbij veel meer kracht en druk op de onderdelen komt. CX is beter beschermd tegen beschadiging dankzij een metalen cover in plaats van plastic. De motorhuizing is kleiner om beter te passen in sportieve MTB frames. Met de CX Line bespaar je ook 200 gram aan gewicht.

De Performance Line is heel vergelijkbaar, maar staat op elk vlak (gewicht, stevigheid, bescherming) een trapje lager dan de CX. Hetzelfde geldt op zijn beurt voor de Active Line, die vooral bedoeld is voor recreatief rijden zonder al te veel vereisten.

Elke unit heeft een vermogen van 250 watt, 5 verschillende standen en een maximum ondersteuning tot 25km/u.

Intuvia - de cockpit

Bosch ebike motor 1

De Intuvia is de boordcomputer, de cockpit van je elektrische fiets. Hierop lees je batterij, stand en snelheid af. Zelfs wanneer je motor aan onderhoud toe is, zal de Intuvia je op de hoogte brengen.

De computer probeert je zo aangenaam en efficiënt mogelijk te laten fietsen door constant voor te stellen of je beter een hoger of lager verzet trapt. Dit wordt berekend aan de hand van je trapfrequentie en snelheid.

De leukste extra is de USB-poort waarmee je een smartphone kan opladen terwijl je fietst. Zo kun je ook op de langste tochten al de apps gebruiken die je wil.

Smart shifting

Elke unit heeft een shift protection unit die zorgt dat je nooit teveel druk op je ketting zet. In de motor wordt per seconde 1000 keer gecheckt of je schakelt. Zodra de druk op de ketting verandert, valt de motor een fractie van een seconde uit tot je ketting goed ligt en schiet hij terug in actie.

eShift is een electronisch schakelsysteem, beschikbaar in Shimano of SRAM versie. De Shimano versie werkt met Di2, bekend uit de koersfiets-en mountainbikewereld. Leuk is de Auto-Downshift functie. Je stelt een 'starting gear' (een versnelling waarin je gemakkelijk van stilstand kan vertrekken) in. Zodra je remt en stopt hoef je niet aan schakelen te denken, want de fiets schakelt automatisch naar dit verzet. Dan kan je altijd aangenaam verder fietsen. Het SRAM systeem maakt gebruik van DDD3 Pulse, een naafsysteem dat volledig automatisch schakelt naargelang je snelheid.

Batterij

Bosch ebike motor 2

Je kan kiezen uit drie verschillende batterijen: 300wh, 400wh en 500wh. De batterijen zijn gemonteerd op het frame of bagagerek. Ze zijn heroplaadbaar lithium ion, gemakkelijk afneembaar en op de zijkant kan je snel aflezen hoeveel juice er nog in zit.

De PowerPack 500 frame batterij is 2.6kg en 30cm lang. Hij is zwaarder dan de 400 of 300, maar gaat wel 25% langer mee. In ideale omstandigheden kan je er volgens Bosch wel 90km mee rijden. Voor de meesten onder ons is dit meer dan voldoende voor ritjes naar het werk en zelfs voor langere tochten in het weekend. Het volledig opladen van de 500 duurt ongeveer 4,5u en elke batterij kan je zo'n 500x hergebruiken. Gemiddeld goed voor ongeveer 2 jaar.

Wil je echt gek doen, dan kan je twee batterijen combineren. De 'Dual Battery 1000' is bijvoorbeeld een combinatie van twee 500 batterijen. Je hebt twee keer het gewicht en oppervlakte, maar je kan wel nog een pak verder fietsen.

Verschillende standen

  • Turbo: De sterkste stand. De motor lever het meeste vermogen. Perfect voor hellingen en een sportief rijgevoel. Best niet altijd te gebruiken, want vanaf je de 25/u overschrijdt, valt de motor uit.

  • Sport: Gelijkaardig aan Turbo, maar iets zuiniger. Komt het best tot zijn recht in de stad omdat het heel snel reageert vanuit stilstand.

  • Tour: Zoals de naam suggereert, best bewaard voor 'touren'. Produceert een egaal vermogen om zuinig lange afstanden af te leggen.

  • Eco: Als je niet te veel haast hebt, kan je eco gebruiken. Dan is de motor een pak zuiniger voor de batterij. Maar dit wil niet zeggen dat de ondersteuning ondermaats is, integendeel. Dit is de stand die voor de meeste mensen in de meeste omstandigheden ideaal is.

  • Off: Geen extra kracht. Je e-bike is nu een gewone fiets. Het gaat, maar al het extra gewicht dan aan de elektrische fiets hangt maakt het niet gemakkelijk. Zolang je de batterij niet vergeet op de laden, zal je zelden in Off-modus rijden.

Een extra stand is 'walk assistance'. Als je met de fiets aan de hand wandelt, volgt hij tot 6km/u. Ideaal voor wie minder vlot is met het voortduwen van een fiets die gemakkelijk 20kg kan wegen.

Op welke fietsen is Bosch eDrive beschikbaar?

Bosch ebike motor 3

Talloze grote merken zoals Cube, Trek, Haibike, Scott, Focus, Merida,... hebben Bosch eBike Systems op hun betere modellen. Bekijk ons aanbod hier.

Past een Bosch unit op mijn huidige fiets?

Omdat de Bosch systemen geïntegreerd zijn in het frame, kan je ze niet monteren op bestaande niet-elektrische fietsen.

Nu we het er toch over hebben, enkele zaken die je nog best niet kan doen met een Bosch systeem:

  • Wassen met een tuinslang of hogedrukreiniger. Het water kan kruipen waar het niet mag en schade berokkenen.

  • Je fiets bewaren in een warme auto. Als de batterij opwarmt tot 60 graden, dan geeft die het op.

Interesse in e-bikes? Bekijk hier ons volledig aanbod

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief