Plaats een advertentie

Bosch E-bike aandrijving - de 10 belangrijkste feiten

juni 25, 2019
Bosch E-bike aandrijving - de 10 belangrijkste feiten

E-Bikes zijn wereldwijd de snelst groeiende sector van de fietsenindustrie en krijgen jaar na jaar nieuwe technologieën die elektrische ondersteuning nog eenvoudiger, krachtiger en efficiënter maken. Huidige motoren creëren een groter bereik dankzij hun lagere energieverbruik en profiteren van de lichtere frames van de vindingrijke ontwikkelaars. Eén van de pioniers in het E-bikesegment is de industriële gigant Bosch met zijn E-Bike aandrijfsystemen, die inmiddels in de fietsen van meer dan 70 bekende fabrikanten worden ingebouwd zoals Gazelle, Sparta, Batavus, Cortina, Koga, Norta, Victoria, VeloDeVille, Riese & Müller, Oxford, Scott, Cube, Trek & Cannondale.


Ontdek meer dan 1500 Bosch e-bike aanbiedingen op de marktplaats


We vroegen ons af wat E-bike rijders het meest interesseren over hoe een elektrische fiets werkt en natuurlijk de technologieën van het Duitse bedrijf en we hebben de aandrijfsystemen van Bosch onder de loep genomen. Hier zijn de tien belangrijkste feiten::

Stap op de pedalen met Pedal Assist

Voor veel mensen is het nog steeds het grootste misverstand over E-bikes: als je vooruit wilt komen moet je zelf trappen en kun je niet alleen op de motor vertrouwen. Sensoren registreren je trapbewegingen en schakelen de rij-assistent goed gedoseerd in, zo werken Bosch E-Bike systemen. De berijder moet eerst een krachtimpuls geven zodat het aandrijfsysteem geactiveerd wordt en de snelheid verhoogt. Daar zijn ook wettelijke en verzekeringstechnische redenen voor: als je alleen met puur motorvermogen zou kunnen rijden, zou de E-bike als motorvoertuig worden aangemerkt en onder andere een kenteken en registratie moeten krijgen.

Veel nieuwkomers omschrijven het eerste moment waarop de motor wordt aangezet als even wennen, vooral bij het wegrijden in de modus met de meeste ondersteuning. Als je het rustig aan doet, raak je snel gewend aan het extra vermogen waarmee je met name in stadsverkeer gemakkelijk accelereert naar de maximale ondersteuningssnelheid van 25 km/u. En als u eenmaal op weg bent, is het gemakkelijk om deze snelheid vast te houden, ongeacht de weersomstandigheden, eventuele hellingen en bruggen en de gekozen route. Forenzen profiteren van een constante hoge snelheid zonder zichzelf volledig uit te putten en in het zweet te jagen.

Bosch eBike Systems BikeExchange battery

Vijf Bosch aandrijfsystemen voor 2020

Bosch biedt momenteel vijf aandrijfsystemen aan die speciaal zijn aangepast aan de eisen van verschillende soorten fietsen. Eén ding is voor allemaal hetzelfde: 250 watt vermogen en vijf rij-modussen ondersteunen je tot een maximumsnelheid van 25 km/u (optioneel ook 45 km/u voor Speed-Pedelec).

Bosch Performance Line CX

Het topmodel op het gebied van performance, de Performance CX E-Bike aandrijving, begint het seizoen 2020 volledig gereviseerd en is speciaal ontwikkeld voor de extreme eisen van E-mountainbike(r)s en is klaar voor alle Off-Road- en Trail avonturen. Deze krachtpatser heeft het hoogste koppelmoment (75 Nm) in de range en levert de beste constante prestaties. Als je op de pedalen gaat staan, voel je de absolute kracht, vooral tijdens extreme inspanningen en draaimomenten. Ook het reactiegedrag is verfijnd, de motor reageert gevoelig op jouw bewegingen en biedt nauwelijks weerstand als de aandrijving uit staat of bij snelheden boven de 25 km/u. Het CX-model is ook beter beschermd tegen invloeden van buitenaf en biedt een metalen behuizing in plaats van plastic. Bovendien maakt de compactere vorm een ​​vereenvoudigde integratie in een volledig geveerd mountainbike-frame mogelijk, zodat de motor de demper niet in de weg zit. Als bonus is de Performance CX 200 gram lichter dan de andere Bosch E-bike systemen. Met de nieuwe PowerPack 625-batterij ondersteunt de CX je meer dan 80 km, afhankelijk van het terrein en het ondersteuningsniveau. Met de DualBattery vergroot je de actieradius van je avonturen met een capaciteit van 1250 Wh.

Bosch Performance Line

De meest ontspannen variant in het Bosch E-bikes segment is de Active Line-aandrijving, die 40 Nm koppel levert. De motor is bijzonder zuinig en soepel draaiend en maakt indruk met zijn dynamische, homogene vermogensafgifte, die voor veiligheid en vertrouwen zorgt. Daarom is het systeem bij uitstek geschikt voor rustige stedentrips en forenzen die met plezier naar het werk willen fietsen. De Bosch E-Bike aandrijving kan zowel met ketting- als naafversnellingen worden gebruikt - bij de laatste variant optioneel met terugtrapremfunctie. De Active Line is de kleinste, lichtste en stilste motor die Bosch te bieden heeft.

Bosch Active Line

Die gemächlichste Variante im Bosch E-Bike Segment ist der Active Line Antrieb, der 40 Nm an Drehmoment abliefert. Der Motor ist besonders sparsam und laufruhig und überzeugt mit einer dynamischen, homogenen Leistungsentfaltung, die für Sicherheit und Vertrauen sorgt. Deswegen eignet sich das System vor allem für gemütliche Stadtfahrten und Pendler, die mit Genuss an die Arbeit fahren wollen. Der Bosch eBike Antrieb ist sowohl mit Ketten- als auch mit Nabenschaltung einsetzbar – bei letzterer Variante wahlweise auch mit Rücktrittfunktion. Der Active Line ist der kleinste, leichteste und leiseste Motor, den Bosch im Angebot hat.

Bosch Active Line Plus

De motoren van de Active Line Plus-lijn bieden iets meer koppel. Met 250 watt vermogen, 50 Nm koppel en 4 ondersteuningsniveaus kan een Active Line Plus-motor alles doen wat zijn kleine broertje uit de Active Line kan, maar gedraagt ​​hij zich wat levendiger, bijvoorbeeld bij het optrekken na een rood stoplicht. Het vergroot je range als je de stad achter je wilt laten. Het is ideaal voor dagtochten of lichte tochten. Je hebt de keuze tussen fietsen met ketting- of naafversnelling, die op hun beurt gecombineerd kunnen worden met een optionele terugtraprem.

Volledige controle met de boordcomputers

Net als de cockpit in een auto geven de Bosch E-bike boordcomputers je alle belangrijke informatie over je E-bike en je huidige rit. Het batterijniveau, de huidige modus, snelheid, actieradius en de kilometers tot de volgende onderhoudsbeurt kunnen worden weergegeven. Met Intuvia, Nyon en Purion biedt Bosch drie boordcomputers voor zijn aandrijfsystemen. Nieuw voor 2020 zijn de Kiox, een SmartphoneHub en het COBI.Bike-systeem.

bosch bordcomputer bikeexchange

Intuvia

Zoals de naam al doet vermoeden, is de Intuvia boordcomputer eenvoudig en intuïtief te gebruiken en af ​​te lezen. De bestuurder heeft in elke situatie alle belangrijke gegevens in beeld en heeft dankzij het hoge contrast ook onder moeilijke lichtomstandigheden een uitstekend afleesbaar display. De grote weergave van snelheid, batterijduur en de huidige rijmodus helpt ook om altijd het overzicht te behouden. We vinden de schakelondersteuningsfunctie vooral handig voor beginners en fietsers die zo nu en dan gebruik maken van de E-bike, omdat deze aanbevelingen biedt voor op- en terugschakelen. Dankzij de losse bedieningsunit hoef je je hand niet van het stuur te halen om de boordcomputer comfortabel met je duim te bedienen. Nog een praktisch detail: je kan jouw smartphone of elk ander draagbaar apparaat opladen via de micro-USB-poort terwijl je onderweg bent.

Nyon

De Bosch Nyon is de alles-in-één communicatieoplossing voor E-bike-rijders. Naast de boordcomputer biedt het systeem ook een online portal en de eBike Connect App. De Nyon kan verbonden worden met je smartphone en wisselt deze gegevens over routes en activiteiten uit. Het kleurendisplay ondersteunt je als intelligente wegwijzer bij het verkennen van onbekende gebieden en met fitnessgegevens als persoonlijke trainer. Via het touchscreen kan je de alles-in-één boordcomputer intuïtief en eenvoudig bedienen. Net als bij een smartphone kunnen de Nyon-schermen individueel worden aangepast, zodat alle informatie duidelijk in het dashboard wordt weergegeven. Of het nu gaat om lange tochten of korte dagelijkse ritjes; met het robuuste en uitstekend leesbare display ben je optimaal uitgerust voor alle uitdagingen en elk weertype. De nieuwe boordcomputer Nyon – een generatie slimmer, intuïtiever en verbondener.

Purion

Met de nieuwste Purion boordcomputer heeft Bosch gekozen voor een minimalistisch design dat gebaseerd is op de functionaliteit van het beproefde Intuvia-display. Purion is vooral bedoeld voor sportieve rijders die op zoek zijn naar een pragmatische en compacte oplossing. Je kan door de informatiedisplays schakelen en de ondersteuningsniveaus instellen met de 2 bedieningsknoppen. Een intervalweergave herinnert je aan de volgende onderhoudsafspraak voor je Bosch E-bike.

Kiox en Kiox Lock

De nieuwe boordcomputer voor modeljaar 2019 heet Kiox en is een absolute blikvanger: het zeer heldere kleurendisplay is compact, opgeruimd en biedt fietsfabrikanten hun eigen integratiemogelijkheden. De huidige ondersteuningsmodus wordt aangegeven door de verschillende kleuren en het ontwerp ziet er moderner en kwalitatief beter uit. Het nieuwe 2020 Kiox Lock dient ook als sleutel. Als het display uit de houder wordt gehaald, is de motor geblokkeerd. De motor wordt weer vrijgegeven als het display weer op zijn plaats is geklikt.

COBI

Nieuw: het COBI.Bike-systeem maakt sinds kort deel uit van de Bosch E-bike-familie en is een echt hoogtepunt. Het is ontworpen en gebouwd door een dochteronderneming van Bosch, die het tot zijn taak heeft gemaakt om volledig nieuwe normen te stellen. Je mobiele telefoon parkeer je midden op het stuur in de houder en het wordt je controlecentrum. Het COBI.Bike-systeem maakt van je E-bike een volledig verbonden smartbike; bedien je apps veilig met je duim vanaf het stuur – of het nu gaat om navigatie, fitnesstracking, muziek streamen of bellen met een Bluetooth-koptelefoon. Regelmatige software-updates en nieuwe functies houden het systeem altijd up-to-date, bijvoorbeeld als je overstapt op een nieuwe smartphone. Met Bosch en COBI.Bike beleef je fietsen in een nieuwe dimensie.

Bosch eBike Systems BikeExchange head unit

SmartphoneHub

Een combinatie van de COBI-app, je smartphone en de SmartphoneHub verandert je E-bike in een bewegend controlecentrum. Met de COBI app bedien je je fiets via de mobiele telefoon, de SmartphoneHub dient als verbinding tussen de E-bike en de telefoon en je hebt een groot aantal handige functies – van navigatie tot muziekverbinding, fitnesstracking en tot het verbinden met andere diensten en apps zoals Strava en Komoot. Je kan dus onderweg alle gebruikelijke gsm-functies gebruiken en jouw telefoon helpt bij het navigeren en indien gewenst tot op de minuut nauwkeurige weersvoorspellingen. Maar je an ook zonder... met de SmartphoneHub kan je het E-bike systeem bedienen zonder dat er een mobiele telefoon is aangesloten. Gun jezelf de luxe om niet beschikbaar te zijn! Je kan je elektrische fiets nog steeds zonder complicaties bedienen.

Meer veiligheid met de eerste ABS E-bike

Veiligheid voor E-bike-rijders en hun omgeving is een centraal thema. Bosch presenteerde onlangs het eerste antiblokkeersysteem voor elektrische fietsen. Het ABS voorkomt dat het voorwiel blokkeert tijdens plotselinge remmanoeuvres en stabiliseert het ”loskomen van de grond” van het achterwiel zodat de rijsituatie zich stabiliseert en het fietsen veiliger maakt en bij kan dragen aan het vermijden van ongelukken. Het biedt vooral in de stad en op fietstochten veel voordeel. De eerste aandrijvingen met ABS zijn de Performance Line Cruise en de Performance Line Speed.

Slim schakelen met eShift

Het innovatieve schakelconcept eShift van Bosch integreert de schakelfunctie in je E-bike-systeem en zorgt daarmee voor meer rijcomfort en veiligheid en een grotere actieradius. Samen met Enviolo, Rohloff en Shimano heeft Bosch E-bike systems verscheidene elektronische schakelsystemen ontwikkeld die tal van voordelen bieden op de weg of in de bossen. Een korte motorsmoring tijdens het schakelproces maakt soepel, gesynchroniseerd schakelen mogelijk. De gekozen trapfrequente of de huidige versnelling wordt daarbij op het Bosch display weergegeven. Het resulteert in nauwkeurig en betrouwbaar schakelen onder alle omstandigheden en meer plezier bij het fietsen. Zo kan je met de auto-downshift functie uit stilstand automatisch naar een door de fietser bepaalde versnelling gaan, zodat je na een stoplicht lichter kan wegrijden en energie besparen.

Batterijen en watturen

Bij elke Bosch E-bike-aandrijving had de koper de keuze uit drie accutypes: 300Wh, 400Wh en 500Wh. In 2020 zullen PowerTubes met 625 Wh de actieradius van je E-bike naar hogere sferen brengen. Met de DualBattery, een combinatie van twee in serie geschakelde accu's, kan de actieradius met een totale energie-inhoud van 1250Wh dus worden verdubbeld. Het systeem schakelt bij het laden en ontladen slim tussen beide accu’s, zodat de accu’s gelijkmatig worden opgeladen en ontladen wat de levensduur ten goede komt. Alle batterijen zijn op of in de onderbuis of op/in de bagagedrager bevestigd en gebruiken oplaadbare lithium-ion batterijen. Ze kunnen eenvoudig uit de fiets worden verwijderd en hebben een display aan de zijkant met het resterende batterijvermogen.

Bosch eBike PowerPack500 w486 2 21ef5096e3

De kleinste en lichtste accu is de Bosch PowerPack 300 (300 Wh, 2,5 kg als frameaccu, 2,6 kg als bagagedrageraccu, 2,5 uur/5 uur oplaadtijd). Met de Bosch PowerPack 400 (400 Wh, 2,5 kg als frameaccu, 2,6 kg als bagagedrageraccu, 3,5 uur/6,5 uur oplaadtijd) heb je iets meer actieradius. Het grotere broertje is de PowerPack 500 (500 Wh, 2,6 kg als frameaccu, 2,7 kg als bagagedrageraccu, 4,5 uur/7 uur oplaadtijd) en daarmee het krachtigste PpowerPack van Bosch tot nu toe. Een accu met dezelfde specificaties is de PowerTube 500. Deze accu is zo gevormd dat hij in het frame van de fiets verdwijnt, waardoor hij onzichtbaar is en perfect beschermd tegen invloeden van buitenaf. Er is een gloednieuwe PowerTube 625 Wh (3,5 kg) bijgekomen sinds 2020 voor nog meer kilometers fietsplezier. Als je echt grote plannen hebt, kun je vertrouwen op de kracht van twee accu's en die met elkaar combineren met het Bosch DualBattery Systeem.

bosch-powertube-jpeg

Rijmodi / ondersteuningsniveaus

Elk van de Bosch-motoren biedt vijf verschillende ondersteuningsniveaus, die we op dit punt kort aan je zullen voorstellen:

  • Turbo: Turbo is de krachtigste modus en geeft vol vermogen en maximaal koppel. De eerste keuze voor sportieve rijders, zeker in combinatie met een hoge trapfrequentie. Aangezien de assistentie echter stopt bij meer dan 25 km/u, moet deze modus misschien worden bewaard voor heuvelachtig terrein…?

  • Sport: Het sportniveau biedt nog steeds veel vermogen en koppel, ook al draait het niet zo hoog en bespaart daardoor veel energie. Deze instelling is prima geschikt voor actieve korte ritjes en stadsverkeer, omdat het op verzoek een hoog vermogen levert.

  • Tour: Zoals de naam al doet vermoeden, is de tourmodus het meest geschikt voor lange afstanden met gecontroleerde inspanning. De lagere ondersteuning voor de E-bike wordt terugbetaald met een hogere actieradius.

  • Eco: De minste ondersteuning voor uw Bosch E-bike-aandrijving is op eco-niveau. Uitermate geschikt voor woon-werkverkeer en vele kilometers support en voor diegene die wil genieten van de bezienswaardigheden van de stad en natuur of lange tochten op de agenda heeft staan.

  • Uit: Geen ondersteuning. Hoewel er geen vermogen meer wordt overgedragen van de motor, blijft de boorcomputer alle relevante informatie weergeven. Deze modus is eigenlijk pas een noodoplossing als de accu leeg raakt.

Een ander niveau van ondersteuning is de duw hulp, de zgn loopmodus. De motor ondersteunt je bij het duwen tot een maximale snelheid van 6 km/u. Dit maakt het gemakkelijker om je E-bike, waarvan sommige meer dan 25 kilogram wegen, van de plek te krijgen als je bijvoorbeeld je E-bike uit de parkeergarage haalt van je woning/flat en die steile helling op moet lopen naar buiten of even met de fiets aan de hand door het centrum wandelt.

Hoe ver je met elk ondersteuningsniveau komt, laat je het display van Bosch en ook de actieradius-calculator van Bosch zien.

Sensoren

Om ervoor te zorgen dat de boordcomputer van alle benodigde gegevens wordt voorzien en het eShift-systeem naar behoren werkt, gebruikt Intuvia & Co. drie sensoren die de trapkracht, het aantal omwentelingen en de snelheid meten. Dit zorgt ervoor dat de E-bike-aandrijving met maximale efficiëntie werkt. De verzamelde gegevens worden opgevraagd en tot 1000 keer per seconde verzonden, zodat er geen vertraging merkbaar is.

Bosch eBike Systems BikeExchange moustache bikes

Welke e-bikes zijn er met het Bosch-systeem?

De lijst met fietsfabrikanten die vertrouwen op Bosch-aandrijvingen in hun E-bikes wordt langer en langer…Meer dan 70 merken vertrouwen momenteel op de Active- en Performance Line-aandrijvingen, waaronder populaire Nederlandse en Belgische merken zoals Gazelle, Oxford, Sparta, Batavus, Koga, Cube, Norta, Scott, Trek & Cannondale. Dankzij de verschillende aandrijfconcepten kunnen alle soorten fietsen worden uitgerust met de Bosch technologie van stads- en trekking fietsen tot Cargo en van E-mountainbike tot aan Gravel bikes. Een volledige lijst van alle merken die zijn uitgerust met Bosch E-Bike Systemen vind je [hier].(https://www.bosch-ebike.com/be/service/ebike-marken/alle-marken/).


Ontdek meer dan 1.500 Bosch e-bike aanbiedingen op de marktplaats


Kan ik mijn fiets achteraf uitrusten met een Bosch-motor?

De Bosch E-bike-systemen vereisen een naadloze integratie in het fietsframe om ervoor te zorgen dat aan de “noodzakelijke specificaties” wordt voldaan. Daarom kunnen de motoren achteraf niet op normale fietsen worden gemonteerd. Als we het nu toch hebben over dingen die niet mogen worden gedaan: E-bikes mogen in het algemeen niet worden afgespoten c.q. gewassen met hogedrukreinigers, anders kan water door de afdichtingen dringen met kans op onherstelbare schade. Voor tips met betrekking tot het verlengen van de levensduur van de accu en de “do’s en don’ts’’ raadpleeg ons redactionele stuk elders op BikeExchange.

Lees verder!

We hebben hier meer informatie over E-bikes voor je:

Onze accu en motoren gids informeert je over alles wat je moet weten over e-bike batterijen en motoren.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief