Plaats een advertentie

Blijf deze winter warm op de fiets

januari 11, 2016
Blijf deze winter warm op de fiets

Laagjes leggen

Een koude winterrit. Je bent van boven tot onder ingepakt, ziet er vijf kilogram zwaarder uit en van aerodynamica is al helemaal geen sprake meer. De Vlaamse winters zijn niet altijd een pretje voor wie het liefst blits en snel rondrijdt. Maar tenzij je liever plassen zweet dweilt onder je hometrainer in de woonkamer, heb je geen keuze: Je zal laagjes moeten leggen om buiten te rijden.

>>> Wintertraining? Schakel over naar een cyclocrossfiets!

Ken jezelf

Voor je een nieuwe kleerkast aan thermisch ondergoed en windstoppers gaat kopen, denk je best even aan je eigen lichaam. Doe je ogen dicht en haal de ergste, miserabelste, natste rit uit je leven voor ogen. Die dag dat je drastisch fout gekleed was en bijna wenend terug naar huis bent gereden. Heb je hem?

Maak voor jezelf uit waar je het hardst van hebt afgezien:

  • Misschien mag het vriezen dat het kraakt, maar kan je niet tegen nattigheid?
  • Misschien doet nat worden je niets, maar haat je de koude?
  • Is elke temperatuur onder 15° onaanvaardbaar en moet je jezelf inpakken als een ijsbeer?

Iedereen heeft zo zijn specifieke voorkeur. Als je weet waar je zwakte ligt, kan je jezelf erop voorbereiden. Je zal langere en comfortabele ritten kunnen afwerken als je de juiste kledij voor het juiste moment weet te kiezen.

warm fietsen winter kleding 2

Waar ga ik fietsen?

  • Heuvels
  • Open, vlakke wegen
  • Glooiend landschap

Je kledij kan wel degelijk afhangen van de wegen waar je op rijdt. Als je veel gaat klimmen, voorzie je best lichte en ademende kleren die je gemakkelijk kan openritsen of aan-en uittrekken. Zweet je je te pletter naar boven, dan zal de afdaling een stuk kouder zijn.

Ga je kilometers malen naast het kanaal, dan is je bovenlaag best winddicht aan je borst en armen. Hier is het ook belangrijker dat je laagjes goed om je lijf passen om overdreven weerstand van de wind te beperken. Wissel je constant af tussen heuvels en rechte stukken, dan kies je best voor ademende kledij die je warm en droog houdt. Zo ben je beschermd tegen de meeste omstandigheden.

warm fietsen winter kleding

Wat schrikt mij het meeste af?

  • Regen
  • Wind
  • Vrieskou
  • Sneeuw
  • IJzel

Regen kan verdomd lastig zijn. Ofwel ben je nat en heb je het koud, ofwel ben je nat en zweterig. Een goede regenjas moet in de eerste plaats waterdicht zijn, maar ook ademend. Belangrijk is dat de naden waterdicht gemaakt zijn en dat er niets binnen kan sijpelen langs de polsen of nek. Niets zo verschrikkelijk als koude druppels over je ruggengraat. Een regenjas moet ook gemakkelijk op te rollen zijn, zodat je hem eventueel in het zakje van je fietstrui kan laten zitten.

Neem dus je tijd om de beste keuze te maken op vlak van waterdichtheid, compactheid en ademend vermogen.

Rij je in de winter ’s morgens vroeg naar het werk en schrikt ijzel je niet af? Succes! Maar vergeet dan zeker geen volledig isolerende outfit, leg de juiste banden en zet een helm op. Wederom: ken je grenzen. Regen, wind en koude testen niet alleen jouw limieten, maar ook die van je kledij. Een waterafstotende en winddichte lange fietsbroek kan een prijzige zaak zijn, maar het kan het verschil maken tussen een verkleumd baalfestijn en een super wintertraining.

Bij snijdend koude wind helpt de moderne technologie ons . Tegenwoordig kan men zowat alles winddicht maken. De juiste handschoenen, sjaaltjes en overschoenen beschermen de meest kwetsbare lichaamsdelen van de brutale wind. Warme vingers, tenen en nek kunnen een gigantisch verschil betekenen voor je algemeen comfort op de fiets.

warm fietsen winter kleding 4

Hoe intensief fiets ik?

  • Ga je alleen op zondagnamiddag in de lente een tochtje doen, dan hoef je niet te investeren in de meest technische (en dure) fietskledij. Waarschijnlijk komt je fiets in de winter toch niet te vaak buiten. Ga je een keertje rijden, blijf dan gewoon knallen tot je het warm krijgt.

  • Ben je een meer enthousiaste wielertoerist, maar trek je je wenkbrauwen op als je bij vriestemperaturen renners voorbijsteekt met je auto? Voorzie dan zeker een degelijke basis. Met een goede regenjas, arm-en beenstukken, handschoenen en schoenovertrekken kom je al heel ver.

  • Spuw je in het gezicht van Koning Winter? Rij je in februari meer kilometers dan in mei? Rust je dan voor 100% uit. Thermovest, baselayers, lange winterbroeken, bivakmuts,… Jij moet klaar zijn om de Ronde van Siberië te rijden. De moraal van het verhaal is: Laat je niet doen door de winter. Op de rollen rijden is voor niets nodig als je de juiste kledij hebt. Herfst en winter kunnen de mooiste dagen van het jaar buiten in de natuur opleveren. Aan jou om ze te plukken.

[eho]

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief