Plaats een advertentie

Top 5 apps om efficiënt te trainen

april 20, 2016
Top 5 apps om efficiënt te trainen

De technologie staat niet stil. Op een gemiddelde dag bekijk je de treinuren, het weer, je matches op Tinder, je bankrekeningsaldo en zoveel meer dat je het amper kan bijhouden, allemaal via apps. Ook op de fiets zijn er enkele specifieke en minder specifieke applicaties die je kan gebruiken om gerichter en efficiënter te trainen.

Hier zijn onze vijf favorieten.

1) Strava

strava icon

Een binnenkopper. De populairste fietsapp nummer 1. Strava kan bijna alles. Ga je een nieuwe streek verkennen? Dan kan je een route uitstippelen, met focus op veelgebruikte fietswegen. Heb je een epische training achter de rug? Check dan nadien je hoogtemeters, gemiddelde snelheid, op welke bekende wegen of beklimmingen je goed hebt gepresteerd,... Alles wordt nauwkeurig bijgehouden.

Strava is uitgegroeid tot een statussymbool. Je boezemt je vrienden en tegenstanders schrik in door uit te pakken met je onmenselijk trainingsvolume. Je laat je spieren rollen als je een KOM (toptijd op een bepaald segment) hebt behaald. Het is de perfecte tool voor uitslovers.

Hou je het liever persoonlijk en gemoedelijker? Gebruik Strava dan gewoon als handig logboek. Je aantal traininguren en gereden kilometers worden overzichtelijk opgeslagen per week, maand en jaar. Zo hou je ten allen tijde een overzicht van hoe goed je bezig bent.

2) TrainingPeaks

trainingpeaks

TrainingPeaks is het ultieme logboek. De app helpt je toewerken naar een specifiek doel. Al je activiteiten kan je gedetailleerd bijhouden, zodat je weet wanneer je hoe moet trainen of rusten. Hou de pure cijfers bij en noteer erbij hoe je je voelde. Zo vermijd je het risico van overtraining.

Ga je nu rustig joggen, volledig plankgas een berg op fietsen of een namiddag zwemmen met de kinderen. Alle soorten fysieke activiteiten die je lichaam vermoeien (of versterken) kan je noteren op TrainingPeaks. Superhandig dus om op een simpele, maar professionele manier op de hoogte te blijven van je fitheid.

3) Sleep Cycle

sleep cycle e1461095531266

Neem slaap serieus. Trainen en hard werken is belangrijk om fit te worden. Maar je lichaam heeft rust nodig om te versterken. Het spreekwoord De Tour De France win je in bed komt niet uit het niets. Slaap is essentieel in het herstelproces

Sleep Cycle meet tijdens je slaap de geluiden van je bewegingen. Zo bepaalt de app wanneer je 'diep' slaapt en wanneer onrustig. De volgende dag weet je dus vrij nauwkeurig wat de kwaliteit van je nachtrust was.

Bijkomende handigheid is een soort van 'slimme' wekkerfunctie. Je kan de app instellen om je rustig wakker te maken op een gunstig moment in je slaapcyclus, zodat je niet wakker geschrokken wordt tijdens je diepste slaap.

4) Seconds - Interval timer

seconds app

Intervaltrainingen zijn zowel fysiek als mentaal slopende kwesties. 30 seconden voluit, 30 seconden rust en terug 30 seconden voluit. Je kan de tijd aflezen op je fietscomputer. Maar zonder een persoonlijke trainer die je aanschreeuwt, moet je al stevig wat wilskracht hebben om niet telkens een paar seconden van de inspanning af te snijden.

Seconds houdt je streng in de gaten. Op de rollen kan je gewoon de display van je telefoon aflezen, op de weg speel je de geluidssignalen af door je oortjes, zoals muziek. Je kan de intervallen op alle mogelijke manieren instellen, zodat ze het beste werken voor jou.

5) Spotify

spotify

Muziek in je oren kan wonderen doen op training. Sommige mensen kunnen tweemaal zo diep gaan als ze hun favoriete opzwepende nummers luisteren. Anderen hebben muziek nodig om duurtrainingen van vijf uur te overleven.

Spotify maakt afspeellijsten maken gemakkelijk. Je zit niet heel de tijd liedjes te skippen op je ipod Shuffle, maar je kan voor je vertrekt een lijst samenstellen met nummers waar je die dag zin in hebt. Perfect om met goed gemoed op je fiets te stappen en je vooropgestelde uren te volbrengen.

Meer fietstips? Check onze #EverythingBike Blog

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief