Plaats een advertentie

ABS in je elektrische fiets? Het komt eraan!

augustus 22, 2018
ABS in je elektrische fiets? Het komt eraan!

Je rijdt op het fietspad aan 25km/u met je nieuwe elektrische fiets en de deur van een geparkeerde auto vliegt open. Je nijpt je remmen dicht. Je achterwiel blokkeert en begint te slippen. Op dat moment verlies je de controle over je fiets en kan er vanalles gebeuren. In het beste geval kom je er met de schrik vanaf.

Hoe behoud je maximale stopkracht, zonder slipgevaar? Wel, je auto heeft dit probleem al opgelost: ABS. Bosch eBike Systems introduceert het nu ook bij de betere elektrische fietsen. We bekijken het voor je van dichterbij aan de hand van 6 vragen en antwoorden over ABS op e-bikes.

Ontdek alle E-bikes met Bosch systeem op onze marktplaats

Wat is ABS?

ABS staat voor AntiBlokkeerSysteem. Een systeem dat je wielen er dus van weerhoudt te blokkeren bij fors remmen. Sensoren houden de omwentelingen van je wielen in de gaten. Zodra de draaisnelheid plots hard daalt, neemt het ABS wat remkracht weg, en geeft het nadien terug bij. Je kan zelf deze remtechniek ook toepassen, maar ABS is elektronisch geregeld en werkt véél sneller en accurater dan de menselijke motoriek.

bosch-ebike_abs-jpg

Wat is het voordeel van ABS op mijn elektrische fiets?

Bosch heeft onderzocht dat bijna 25% van de ongevallen met elektrische fietsen, voorkomen hadden kunnen worden met een antiblokkeersysteem. Dit ligt enerzijds aan de remmen zelf, maar ook aan het remgedrag van de bestuurder. Zodra je slipt, verlies je de controle en kan je vallen. Maar niet snel genoeg stilstaan kan in gevaarlijke verkeerssituaties zelfs fatale gevolgen hebben.

Omdat ABS je remtechniek compenseert en optimaliseert, zal je er altijd veiliger mee tot stilstand komen. Die extra gemoedsrust heeft ongetwijfeld positieve gevolgen voor je fietsplezier.

bosch_ebike_abs_urban_muenchen_my2019_8-jpg

En wat met overkop gaan?

Een angst die bij veel mensen leeft, is dat je overkop gaat als je vol in de voorrem gaat. Terwijl de voorrem eigenlijk efficiënter is dan de achterrem en je hem dus zeker kan gebruiken als je echt snel moet stoppen. De Bosch eBike ABS sensoren hebben het onmiddellijk in de gaten wanneer je achterwiel ook maar enkele millimeters van de grond komt. In dat geval, zal het de voorrem gaan doseren tot het achterwiel terug veilig op de grond is. Zo kan je met een gerust hart je beide remmen gebruiken en zal je in lastige situaties met meer vertrouwen kunnen stoppen.

De technische kant van ABS op E-bikes

Bosch is momenteel de voortrekker van ABS-systemen op fietsen en heeft dit hand in hand ontwikkeld met Magura. De Magura CMe ABS is een gloednieuw systeem van hydraulische schijfremmen dat enkel en alleen compatibel is met de elektrische onderdelen van Bosch. Alles om zo geoptimaliseerd mogelijk op elkaar afgestemd te zijn. Een gevolg hiervan is dat je ABS niét achteraf op je bestaande elektrische fiets kan monteren.

bosch_ebike_abs_urban_muenchen_my2019_6-jpg

Heeft ABS een effect op mijn actieradius?

Nee. De energiebron van je ABS is wel degelijk de accu van je fiets. Maar omdat er enkel stroom gebruikt wordt wanneer het effectief in werking treedt, is de invloed verwaarloosbaar. Het systeem is ook zo afgesteld, dat alle ABS-functies ook in de reservemodus werken. Moest je toch volledig door je reserve-energie zitten, dan zal een indicatielampje oplichten om duidelijk te maken dat ABS vanaf dan uitgeschakeld is. Je remmen werken dan gewoon zoals elke normale rem.

bosch_ebike_abs_urban_muenchen_my2019_10-jpg

Vanaf wanneer kan ik een e-bike met ABS kopen?

Bosch eBike ABS ligt vanaf het najaar 2018 in de handel. Sinds het voorjaar zijn er al fietsen met het systeem ingevoerd door merken als Centurion, Flyer, Kalkhoff, Cresta en Riese & Müller, maar die waren enkel voor leasegebruik binnen bedrijven. Wou je zelf een elektrische fiets aanschaffen en lijkt het iets voor jou? Dan kan je dus vanaf dit najaar bij je lokale speciaalzaak terecht.

Meer info over Bosch eBike ABS vind je op hun website: www.bosch-ebike.com/nl/producten/abs/

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief