We hebben hem al lang gezien in het profpeloton, maar Cannondale heeft gewacht tot de Tour de France om hun nieuwe sprintmachine officieel voor te stellen.
Na 11 jaar afwezigheid is de SystemSix terug, als Cannondales eerste echte aerofiets met schijfremmen. Dat het enkel een fiets is om te sprinten, willen de Amerikanen liever niet horen. De SystemSix zou minstens even snel bergop kunnen rijden en super zijn in de afdalingen. 'Sneller overal' dus.
Dat kunnen we allemaal zelf nog niet beamen, maar we willen je wel alvast de 10 interessantste weetjes over de SystemSix meegeven:
1) Laatkomen in stijl
Terwijl de andere grote merken al enkele jaren armworstelen met hun eigen aero fietsen die elk seizoen sneller en sneller worden, bleef Cannondale lange tijd afzijdig. De gesponsorde profs werken elke koers af met de Supersix EVO, een allrounder die toch vooral gemaakt is om weinig te wegen. Tijdens die afwezigheid op de markt is er duidelijk veel tijd en moeite in research gestoken, want de SystemSix heeft toch enkele unieke kantjes.
2) Zes systemen

Zoals de naam suggereert, maakt de SystemSix gebruik van 6 'systemen' in de zoektocht naar topsnelheid. Dit duidt op 6 onderdelen die volledig geoptimaliseerd zijn voor aerodynamica; het frame, de voorvork, zadelpen, stuurpen, stuur en de wielset.
We krijgen altijd indrukwekkende nummers mee bij een nieuwe fiets en dat is nu niet anders, dus voor de cijferfreaks: Aan 30 km/u bespaar je 17 watt en aan 60km/u een dikke 100 watt. Ga je bergop tot 6%, dan krijg je 14 watt gratis in vergelijking met de lichtere Supersix EVO.
3) De snelste.
De meeste merken pochen bij hun aerobikes vooral over de resultaten in windtunnels. Maar Cannondale zegt: "De SystemSix is sneller op het vlakke, sneller bergop en sneller bergaf." Hij is dus zowaar overal sneller dan de rest. Dat is Cannondale's ambitieuze claim.
4) Stijf en responsief

De stijfheid van balhoofdbuis en bottom bracket is vergelijkbaar met die an de Supersix EVO. Dit maakt de fiets even responsief als een echte allrounder, maar je hebt er de aerodynamische voordelen van een toegewijde aerofiets bij.
De geometrie is niet verwonderlijk eerder agressief. Maar dankzij de aanpasbare cockpit en headset spacers kunnen ook alledaagse gebruikers hun draai vinden met een comfortabele positie.
5) En comfortabel
Wie aerobike denkt, denkt niet aan een comfortabele fiets om uren en uren lang op te zitten. Integendeel. Door hun sportieve geometrie en stijf frame zijn de meeste aerobikes eerder oncomfortabel en beter te gebruiken tijdens kortere, intensieve ritten en wedstrijden. Dit zou nu ook verleden tijd zijn.
De verticale stijfheid van de SystemSix is ontworpen om zoveel mogelijk schokken van de weg op te vangen. Daarbij komen er standaard banden van 26mm bij op redelijk brede velgen. Je kan dus gemakkelijk een lagere bandendruk zetten, zonder harder te moeten trappen. En uiteindelijk hebben je banden bijna altijd een groter effect op het rijcomfort en schokken opvangen, dan het frame.
6) Een uniek frame en voorvork

Naast uiteraard het kader, is vooral de nieuwe voorvork uniek. Volledige integratie van kabels en Di2, een extra brede kroon en een knik in de neerwaartse buis maken de hele voorkant van de SystemSix zo aero als maar kan.
Achteraan zorgt de speciaal gevormde zadelbuis voor nog extra efficiëntie. De liggende achtervork is asymmetrisch voor een optimale overdracht van kracht.
7) KNØT = Snelheid
KNØT, vernoemd naar een snelheidseenheid, is en nieuwe waaier aan aerodynamisch geoptimaliseerde componenten die Cannondale speciaal ontworpen heeft voor de SystemSix.
Een disc-specifieke set wielen met velgen van 64mm hoog. Ze hebben een interne velgbreedte van 21mm (32mm extern) die ideaal is voor 26mm banden en ze wegen 1642 gram per paar.
Systembar, een cockpit uit twee stukken die de aero voordelen van een one-piece stuur-stuurpen imiteert. Even aerodynamisch dus, maar gemakkelijker om persoonlijke aanpassingen uit te voeren. De remgrepen van het stuur lopen 30mm naar binnen, waardoor een 42cm stuur effectief 40cm meet aan je shifters. Er zijn Systembars van 44cm, 42cm, 40cm en 38cm.
Een stuurpen die uniek ontworpen is voor de Systembar, waarin alle kabels geïntegreerd worden. Er zullen vijf lengtes beschikbaar zijn van 80 tot 120mm.
Een unieke zadelpen die nog meer aero voordelen moet opleveren.
8) Laag gewicht

Dankzij het Hi-MOD carbon, weegt de SystemSix amper 981 gram (maat 56), zonder verf en kleine onderdelen. Dit is 250g zwaarder dan de Supersix EVO, maar is hoe dan ook een indrukwekkend gewicht gezien al de aero profielen van het frame.
9) Enkel met schijfremmen
Twee jaar geleden waren schijfremmen nog ongehoord voor aerobikes, nu worden ze nagenoeg standaard. Aan hogere snelheden moet je beter kunnen remmen, denken we dan. Maar met discs kan je uiteraard ook bredere banden gebruiken, wat voordien moeilijk was op aero fietsen. De SystemSix is compatibel met banden tot 30mm (!).
De SystemSix is compatibel met zowel mechanische als elektronische groepen. En als laatste: in bepaalde uitvoeringen zit een Power2Max NG Eco vermogensmeter inbegrepen!
10) Prijzen en beschikbaarheid

Terwijl we dit artikel schrijven is er nog niet bepaald meer info beschikbaar. Maar we veronderstellen dat je vanaf september de eerste stuks in de winkels zal zien verschijnen. De technische specs van de range is wel al bekend:
SystemSix Hi-MOD Dura Ace Di2
SystemSix Hi-MOD Ultegra Di2
SystemSix Hi-MOD Ultegra Di2 (Dames)
SystemSix Dura Ace (mechanisch)
SystemSix Ultegra (mechanisch)
>>>Check ook de andere fietsen die wij verwachten in 2019
>>>En 10 weetjes over de nieuwe BMC TimeMachine aero racefiets