Tijdens de Amstel Gold Race kon je Greg Van Avermaet zien op een nieuwe fiets. De volledig zwarte BMC startte menig speculatie. De Olympische kampioen bleek op de nieuwste incarnatie van de Teammachine SLR01 te rijden. Hoewel Greg de Amstel niet won, liet hij nadien wel weten al langer tevreden te zijn van het nieuwe model en wou hij er zelfs Parijs-Roubaix al mee rijden. Maar dat liet de sponsor nog niet toe.
Nu zijn alle details van de 2018 Teammachine bekendgemaakt. Lees hieronder onze 10 opvallendste en belangrijkste puntjes over deze nieuwe premium racefiets.
1. Hij lijkt erg op de BMC Roadmachine.
Op het eerste zicht is de gelijkenis met de BMC Roadmachine die in 2016 is uitgekomen zeer treffend. Bij die laatste allrounder waren schijfremmen, verregaande integratie van kabels en aanpasbare geometrie belangrijke verkoopsargumenten. Die elementen zien we nu, samen met een frame dat meer op dat van de Roadmachine lijkt, allemaal terug bij de Teammachine SLR.
2. Een winnend verleden
De Teammachine is een fiets waarop massa's profkoersen gewonnen worden. En geen kleintjes. Op de eerste uitvoering reed Cadel Evans in 2011 naar de gele trui in de Tour. De volgende versie kwam dit jaar alleen al als eerste over de lijn in onder andere Parijs-Nice, de Giro, en Gent-Wevelgem. Vorig jaar pakte Van Avermaet Olympisch goud op een Teammachine. De fiets kan dus al een stevig gevulde CV voorleggen. Maar wat goed is kan beter, dus was het voor BMC tijd om te vernieuwen.
3. Het einde van een iconische look

Iets wat altijd al opviel aan een BMC racefiets, was het driehoekje tussen de bovenbuis en zadelbuis. De Zwitserse kaders waren zo van ver herkenbaar met het blote oog. De laatste jaren had dit ontwerp eigenlijk nog maar weinig functionele waarde. Daarom is het nu weg. Door het herontwerpen van dit deel van het frame, lijkt de fiets iets meer op andere merken. Hardcore BMC fans zullen hier vast iets over te zeggen hebben.
4. Asymmetrie

De voorvork en liggende achtervork zijn asymmetrisch. Omdat de schijfremmen meer kracht uitoefenen op één zijde, is er extra versteviging en stijfheid voorzien. Zo bewaart de fiets een stabiel evenwicht en rijgevoel. Het bottom bracket is ook herontworpen met 10% extra stijfheid als gevolg.
5. Een versie met schijfremmen

BMC heeft besloten twee versies van de Teammachine uit te brengen; één met schijfremmen en één met gewone velgremmen. Elk model heeft ook zijn eigen specificaties.
Als je verder leest, dan vertellen we hier later meer over. Maar de disc versie is de nettere van de twee dankzij een gepatenteerde stuurpen die de kabels zeer goed integreert. Het frame weeg ook maar 5 gram meer dan de velgrem variant.
De disc versie heeft ook steekassen van 12mm, die specifiek ontworpen zijn om wat extra gewicht te besparen.
6. Een versie met velgremmen

Zoals gezegd ben je dus niet verplicht om over te schakelen op schijfremmen als je de nieuwe Teammachine aanschaft. Klassieke velgremmen zijn nog steeds een optie. Met deze versie bespaar je een klein beetje gewicht ten opzichte van het disc model. Meestal kan je op een fiets met velgremmen niet zo'n brede banden gebruiken als wanneer je schijfremmen hebt. Dit is bij de Teammachine niet het geval. Beide frames hebben genoeg clearance voor banden tot 28mm.
- Verregaande integratie


De Teammachine SLR Disc heeft net als de Roadmachine een door BMC zelf ontworpen stuurpen waar alle kabels heel vlotjes ingewerkt kunnen worden. De velgrem versie heeft dit niet, maar biedt wel een geïntegreerde houder voor GPS-toestellen of GoPro's om je cockpit strak en ordelijk te houden.

Speciale spacers zorgen ervoor dat je de hoogte van je stuurpen kan aanpassen zonder al je kabelwerk opnieuw te moeten monteren. Een oplossing die vele mecaniciens graag zullen zien aankomen omdat dit bij sommige aero fietsen van andere merken een erg lastig karweitje kan zijn.
8. Gewicht
"Elke nieuwe fiets die uitkomt is lichter, stijver en sneller", lijkt het soms wel. Verrassend genoeg geldt dit niet voor het frame van de Teammachine. Hij is met 810g of 815g (disc) zo'n 20 tot 25 gram zwaarder dan zijn voorganger. Dit ligt vooral aan de switch naar direct mount remmen.
de voorvork is wel lichter. Met 350g is de velgrem versie 5g lichter dan de disc uitvoering. De vorige generatie woog 373g.
9. Het hele gamma
Er zal veel keuze zijn. Eerst en vooral is er al de keuze voor gewone remmen of schijfremmen. Daarnaast is er nog de SLR01 tegenover de SLR02. De tweede is iets minder premium, met een hoger gewicht door het gebruik van iets minder hoogwaardig carbon. Dit zullen dan ook de economischere modellen zijn.
De SLR01 collectie biedt zeven modellen (drie disc en vier met velgremmen) in verschillende kleuren en afwerkingen. Veel details over de specificaties van de SLR02 collecties zijn er nog niet.






10. Prijs en beschikbaarheid
Op de definitieve prijzen is het nog even wachten. Maar zowel de SLR01 als SLR02 ranges zullen eind 2017 beschikbaar zijn voor het grote publiek.
Voor een uitgebreidere Engelse review van de BMC Teammachine SLR kan je terecht op CyclingTips. Alle afbeeldingen behoren toe aan Dave Everett en CyclingTips.