Plaats een advertentie

10 Onmisbare tips om een E-bike te kopen

mei 15, 2018
10 Onmisbare tips om een E-bike te kopen

Elektrische fietsen worden altijd maar aanlokkelijker. Hier is in 10 puntjes ons advies om rekening mee te houden wanneer je een e-bike koopt én om tegelijk wat geld te besparen.

E-Bike, Pedelec of toch een S-pedelec?

Wat is eigenlijk het verschil?

Toegegeven, de termen worden tegenwoordig continu door elkaar gebruikt. Maar juist is juist, en eigenlijk verschillen de drie toch van elkaar. Dus nog eens voor alle duidelijkheid:

Pedelec

Een fiets met extra elektrische aandrijving. De motor geeft een vermogen tot 250 watt en de maximumsnelheid met ondersteuning bedraagt 25km/u. 95% van alle elektrische fietsen is een pedelec. In alledaags taalgebruik heeft de term e-bike het hier zo goed als overgenomen, maar dit klopt dus eigenlijk niet. Voor een pedelec heb je geen nummerplaat nodig, is een helm niet verplicht en is op het fietspad rijden toegelaten.

S-Pedelec

Ook een fiets met extra elektrische aandrijving. De S-Pedelecs zijn de snelle elektrische fietsen die vaker en vaker opdagen. De motor geeft tot 450 watt vermogen bij en je kan er tot 45km/u mee rijden. Je hebt een nummerplaat nodig, een helm dragen is verplicht. In België mogen s-pedelecs het fietspad gebruiken naast straten waar 50km/u gereden wordt (bebouwde kom). In Nederland mag dit niét en wordt de s-pedelec beschouwd als een bromfiets klasse B.

E-Bike

Als je precies wil zijn, is een e-bike eigenlijk geen fiets. Het is een tweewieler met elektrisch aangedreven motor, en dus eigenlijk een bromfiets. Desalniettemin heeft de term E-Bike het zo goed als overgenomen van pedelec in het dagelijks gebruik.

ebike_10_tips_5-jpg

Het type e-bike vinden dat het best bij je past

Mobiliteit is anno 2018 een hot topic. Meer en meer mensen beschouwen de fiets als een soort ontsnapping aan files en parkeerstress. En dan hebben we het nog niet over CO2-uitstoot. Je hebt natuurlijk elektrische fietsen in alle geuren en kleuren, daarom hier een bondig overzicht:

Trekking E-Bike - Allrounders voor in de stad of voor langere ondernemingen. Perfect om fietstassen met bagage of boodschappen te vervoeren.

Cross E-Bikes - Sportieve alleskunners die niet vies zijn van een beetje off-road.

Hardtail E-Bike - Stabiele e-mountainbike waarmee je perfect woon-werk en weekendritjes in het bos kann combineren

Fully e-bike - Fullsuspension e-bike. Perfect om te genieten van technische trails in heuvelachtige gebieden, zonder jezelf op te blazen bergop.

Elektrische stadsfiets - Dé meest verkochte alledaagse elektrische fiets. Boodschappen, uitstapjes, woon-werk,… maakt niet uit.

Elektrische vouwfiets - De ultieme forenzenfiets? Zonder moeite naar station of bushalte fietsen, opvouwen en meenemen naar je werk.

Elektrische racefiets - Een racefiets in alle opzichten. Wedstrijden rijd je er liever niet mee, maar wel ideaal tijdsverdrijf om de benen draaiende te houden.

Elektrische bakfiets - Laad je bakfiets zo vol als je kan, want vooruitkomen is geen probleem meer.

Onze tip: Wil je iets specialer dan de gewone elektrische stadsfiets, maar weet je nog niet goed waar en hoe je zoal gaat rijden? E-crossbikes en hardtail e-mtb’s zijn het meest veelzijdig en vaak nog erg betaalbaar. Er is een bredere keuze aan modellen en prijsklassen en ze worden in grotere oplage geproduceerd.

ebike_10_tips_2-jpg

Middenmotor, motor achteraan of toch voorwielaandrijving?

De motor van een elektrische fiets kan in het voorwiel, het achterwiel of aan de trapas zitten. Ze hebben allemaal hun voor-en nadelen.

Voor het rijgevoel is een middenmotor het best. Omdat de kracht rechtstreeks naar de pedalen gaat, voelt dit niet alsof je vooruit geduwd of getrokken voelt. Het gewicht is ook beter gecentreerd en je zal qua sturen en evenwicht weinig verschil voelen met je gewone fiets. Ze plaatsen echter veel druk op de ketting, en daarom verkiezen sommigen toch weer een voorwielmotor. Het extra gewicht aan je voorwiel kan dan weer onwennig sturen.

De bekendste fabrikanten van kwaliteitsvolle motoren zijn Bosch, Yamaha, Shimano, Brose, Panasonic, BionX en Impulse. Is de fiets die je voor ogen hebt uitgerust met één van die motoren, dan moet je je over de kwaliteit en duurzaamheid weinig zorgen maken. De prijs is misschien wat hoger, maar op termijn zal je er langer tevreden mee zijn.

ebike_10_tips_3-jpg

Batterij: waarop letten?

Geen stroom zonder energiebron natuurlijk. Daarom moet je op elke elektrische fiets je batterij meenemen. Die zit meestal gemonteerd aan de bagagedrager of het frame. Bij duurdere modellen wordt de batterij geïntegreerd in het kader. Bosch hun PowerTube is een voorbeeld van een geïntegreerde batterij. Het zorgt ervoor dat je fiets er heel clean uitziet en de batterij is ook iets meer beschermd tegen externe factoren.

De actieradius van de accu bepaalt hoe lang de ondersteuning kan blijven draaien. De leeftijd van de batterij, gewicht van de fiets (en jezelf + je bagage), de windrichting, hellingsgraad, kwaliteit van de motor, slijtage van je ketting of banden, je bandendruk,… hebben ook allemaal hun invloed op de levensduur van je batterij.

Maar de vuistregel blijft: hoe beter je batterij, hoe langer je in principe zal kunnen rijden zonder te hoeven opladen.

ebike_10_tips_4-jpg

Je krijgt waar je voor betaalt

E-Bikes zijn niet goedkoop, akkoord. Maar degelijke kwaliteit en de dure ontwikkeleng & productie van e-bike technologie zijn natuurlijk niet gratis. Hoeveel je best investeert, hangt af van hoe intensief je de fiets wil gaan gebruiken.

Zoek je maar af en toe op je e-bike te springen en lig je niet noodzakelijk wakker van een kortere actieradius of een zwaarder frame, dan kan ben je voor minder dan €2000 vaak al gesteld. In de prijsklasse van €1700 - €2000 weet je dat je geen rommel koopt, maar blijft het betaalbaar. Ga je elke dag elektrisch fietsen, dan bereid je je best voor op een prijskaartje van minstens €2000.

Wacht op koopjes – Het is het waard!

Elke zomer komen de grote merken zoals Cube, Trek, Haibike, Specialized, Stromer,… naar buiten met hun nieuwe modellen en innovaties. De rest van de oude stock moet dan nog verkocht worden. In deze periode, meestal van augustus tot december, kan je op BikeExchange altijd heel interessante koopjes vinden. Meer dan 100 lokale fietsenwinkels bieden hun producten op onze marktplaats aan, zodat jij thuis een goed overzicht van het aanbod hebt.

Huidige topdeals op onze marktplaats

[eho]

Ombouwpakketten? Laat ze liggen!

Het leven is niet altijd wiskunde. “Oude fiets + ombouwpakket = goedkope e-bike“ klinkt misschien logisch, maar het is geen goede oplossing. Degelijke elektrische fietsen zijn in elk onderdeel geoptimaliseerd. Het frame, de wielen, de trapas,… noem maar op. Het is allemaal ontwikkeld om zo goed mogelijk om te kunnen met de extra druk en last die de elektrische aandrijving met zich meebrengt.

Meer energie? Verdubbel je batterij!

Een huidige trend voor E-trekking en E-MTB’s is het koppelen van twee batterijen. Het Duitse merk Haibike heeft zo bijvoorbeeld de Range Extender ontwikkeld. Op hun nieuwste E-Hardtails kan je zo een extra batterij monteren. Bosch heeft met het Dual Battery systeem iets gelijkaardigs. Hierbij heb je de keuze tussen een batterijsterkte van 800wh (2x 400) of 1000wh (2x 500).

Testrijden, hoeft dat?

Jazeker! Een elektrische fiets is een flinke investering, dan wil je er toch een kopen waar je nog jaren plezier aan kan beleven? De beste manier om erachter te komen wat bij jou past, is door het uit te proberen.

Dat is ineens het grote voordeel van BikeExchange. Elke fiets die je op onze website terugvindt, staat ook ergens bij een lokale fietsenwinkel. Je zal altijd de mogelijkheid hebben om een afspraak te maken en een proefritje te maken met de e-bike die je in gedachten hebt. Bij de lokale dealer krijg je nog steeds de beste service en het duidelijkste advies.

ebike_10_tips-jpg

Gewoon opstappen en beginnen fietsen?

Ja, toch wel! Een elektrische fiets hoeft niet speciaal geïnstalleerd te worden en je hebt ook geen rijbewijs nodig om er zelf aan uit te kunnen. Het werkt gewoon zoals elke andere fiets, maar dan met een extra aan-uitknop. Aandrijving aanzetten, beginnen trappen en je bent vertrokken! Vergeet natuurlijk niet om na enkele ritjes je batterij terug op te laden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief